10 tips die helpen bij je winterhoestje

with 1 Comment

Ken je dat? Zo’n hoestje dat iedere winter opduikt en maar niet weg wil gaan? Ieder jaar is het weer raak: in december begin ik me al niet zo lekker te voelen. Ik vertel mijn lichaam heel hard dat ik absoluut geen tijd heb om ziek te worden, omdat ik als musicus altijd volgeboekt zit rond kerst, om nog maar van de familiefeestjes te zwijgen.

Flatlay thema hoesten

Na het laatste kerstconcert denkt mijn lichaam “Yesss, eindelijk tijd om ziek te zijn!”, dus ik crash moeilijk hard in een enorme verkoudheid en ben standaard ziek met de feestdagen. En meestal komt er een gezellige bronchitis achteraan in januari.

Ofwel: ik loop nog steeds te hoesten. Moet vanzelf overgaan. Maar je kunt de boel wel een handje helpen en minder vervelend maken.

1 – Thee

Drink heel veel thee. Houd de boel goed vochtig, want een droge keel voelt zo naar! Ik merk het direct wanneer ik te weinig heb gedronken. Ook al voelt mijn keel fysiek niet droog, ik merk dat ik meer moet hoesten.

Mijn voorkeur gaat naar groene thee en rooibosthee, liefst met een lepeltje honing erin.

2 – Tijmsiroop

Een heerlijke verzachtende en pijnstillende siroop voor je keel, geschikt voor droge hoest én slijmhoest. Je kunt dit gewoon bij de apotheek kopen, maar zelf maken is leuker en ook nog eens hartstikke goedkoop. Mijn recept voor tijmsiroop vind je hier.

3 – Neusspray

Vaak gaat een verkoudheid in het begin samen met een verstopte neus. Je kunt zo’n agressieve neusspray kopen die je neus direct volledig opentrekt, maar voelt alsof je hersens oplossen, maar je kunt ook een zeezoutspray gebruiken, die is wat milder. Kruidvat heeft er zelfs een met calendula, bonus!

4 – Hot Coldrex

Heb je de eerste dagen ook wat verhoging of koorts of voel je je gewoon absoluut waardeloos? Hot Coldrex is een ontzettend fijn drankje om je wat op te peppen. Basically is het warme paracetamoldrank met citrussmaak en vitamine C.

De vitamine C komt wat te laat (die had ervoor moeten zorgen dat je niet ziek werd in de eerste plaats), maar de paracetamol en het feit dat het warm is zijn zoooooo ontzettend fijn.

Mocht je Hot Coldrex belachelijk duur vinden, dan kun je ook gewoon paracetamol slikken, maar dat heeft niet de bonusfactor van warme drank 😉

5 – Dropjes

Zorg dat je lekker zachte, zoete drop hebt op op te zuigen. Dit smeert de keel, net als thee en tijmsiroop! Neem wel die met échte suiker, dat stimuleert de slijmaanmaak (in je keel, niet in je longen). Honingdrop is bonus 🙂

Flatlay thema hoesten

6 – Acetylcysteïne

Heb je veel slijmhoest, dan kun je baat hebben bij producten met acetylcysteïne. Dit is een slijmoplossend middel. Kruidvat heeft het in de vorm van bruistabletten, en Paul werd er vorig jaar erg gelukkig van.

7 – Trachitol

Heb je geen slijmhoest, maar een droge, pijnlijke prikkelhoest? Dan ben je waarschijnlijk niet meer ziek, maar is je keel geïrriteerd of ontstoken door al het hoesten, en ben je in een soort vicieuze cirkel terechtgekomen: door de irritatie blijf je maar hoesten. Een verzachtend en verdoven middel zoals Trachitol is dan een fijne oplossing.

8 – Codeïne

Blijf je heel lang (lees: meerdere weken) in die droge hoest hangen, of kun je er niet van slapen en weet je vrijwel zeker dat het geen functionele hoest is? (Functioneel in de zin van slijm en ziekteverwekkers ophoesten.) Ga dan eens praten met je huisarts. Die kan je een recept voor codeïnetabletjes geven, wat hoestprikkelonderdrukkend werkt.

Toen ik nog veel meer zong, ging ik altijd richting huisarts voor zo’n receptje zodra ik last kreeg van die droge hoest en legde de situatie uit. Zo kon ik snel weer zingen!

9 – Doe rustig aan

Een dagje bankhangen en dutjes doen kan echt geen kwaad. Slapen is de ultieme herstelmodus en zeker in de eerste heftige dagen van een verkoudheid is dit supergoed om te doen!

Voor de overige lusteloze uren, pak er een goed boek bij of zet je favoriete feelgoed TV zender op. De mijne is 24Kitchen.

10 – Chocola?!

Een dag nadat ik deze blogpost had geschreven en ingepland, las ik een artikel van Wyke op HetKanWel.nl: chocola schijnt óók goed te helpen bij een zere keel! Theobromine schijn namelijk beter pijnstillend te werken dan codeïne. Je moet er wel pure chocolade voor gebruiken, maar hé, het is chocola. Gewoon proberen!


Meer middeltjes tegen hoesten

Homemade hoestsiroop met tijm en salie

Homemade natuurlijke antibiotica

Vertrouw je het niet? Neem dan ALTIJD contact op met je huisarts.

One Response

  1. Lydia
    | Reply

    Ik neem altijd paracetamol voor het slapengaan als ik geen codeïne heb, dat werkt ook al best goed prikkelonderdrukkend!

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.