3x online vrijwilligerswerk voor introverten

with 2 Comments

Vrijwilligerswerk. Aan de ene kant een prachtig concept voor wereldverbeteraars. Aan de andere kant krijg ik direct een beeld van wandelen met bejaarden, collecteren en eindeloos vastzitten in gesprekken met onbekende mensen die onsamenhangend iets willen vertellen waar je niks van snapt of wat je totaal niet interesseert.

Aan de ene kant wil ik graag een wereldverbeteraar zijn, aan de andere kant ben ik absoluut geen mensenmens. Ik heb gewoon helemaal niks met “verplicht” sociaal doen, of over koetjes en kalfjes praten. Ik ben een einzelgänger met een stel goede vrienden, zonder verplichte avondjes uit, zonder sociale druk, zonder dat ze beledigd zijn als we elkaar een jaar niet gezien hebben.

Gelukkig is vrijwilligerswerk tegenwoordig in vele soorten en maten te vinden, en ook als je net als ik absoluut niks ziet in de sociale en zorgzame tak van vrijwilligerswerk, blijft er een wereld over van dingen die je wél kunt doen. Je kunt zelfs de wereld een beetje beter maken vanachter je computer, op de bank, onder je dekentje!

1 – Amnesty International

Waar je voor Amnesty vroeger nog met de hand brieven schreef naar consulaten, gebeurt dat tegenwoordig online. Amnesty pleit voor vrijlating van politieke gevangenen en anderen die onterecht, en vaak zonder fatsoenlijk proces, vast zitten en soms zelfs veroordeeld zijn voor de doodstraf.

Hoe kun je helpen?

 • Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Amnesty International.
 • Wanneer je een nieuwsbrief in je inbox hebt, klik je enkel op de knop om mee te doen, vul je je naam en woonplaats in en klik je op “verzenden”. Voilà, jouw brief aan de betreffende politicus is verstuurd.
 • Deel de actie ook op social media, zodat je vrienden mee kunnen doen.

Klik hier om je in te schrijven voor de nieuwsbrief van Amnesty.

2 – Rankabrand

Rankabrand houdt zich bezig met duurzaamheid. Ze beoordelen grote merken en bedrijven op hun transparantie betreft duurzaamheid. Hoe zit het met hun klimaatbeleid? Zijn hun producten fair trade? Rankabrand werkt volgens het idee dat als bedrijven niks over duurzaamheid en arbeidsomstandigheden publiceren, er vaak ook niet veel te zeggen is. Ook moet de informatie voor iedereen vindbaar zijn op de website van het betreffende merk of moederbedrijf.

Hoe kun je helpen?

 • Schrijf je in als vrijwilliger.
 • Doorloop het inwerkproces (3 videocalls en je eerste ranking).
 • Wanneer er een bedrijfstak gerankt moet worden, of een update nodig heeft, wordt er een mail verzonden naar alle rankers. Mocht je geïnteresseerd zijn in die tak, dan kun je je opgeven om mee te doen met de ranking. Aan de hand van een gedetailleerde vragenlijst geef je punten.
 • Mocht je geen tijd hebben voor rankings, dan kun je Rankabrand ook financieel steunen, of op zijn minst een duurzamere variant van een bepaalde productgroep kopen.

Klik hier om een kijkje te nemen bij Rankabrand.

3 – Milieudefensie

Milieudefensie werkt eigenlijk net als Amnesty International, maar dan op het gebied van milieu ipv onterechte gevangenen. Milieudefensie stuurt vaak petities de deur uit om het milieu te beschermen. Laatst bijvoorbeeld nog een petitie om Shell als grootste vervuiler van Nederland harder aan te pakken, en een actie om aan ABP pensioenfonds te laten weten dat we het massaal absoluut niet okee vinden dat ze investeren in ontbossing.

Hoe kun je helpen?

 • Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
 • Wanneer hij in je inbox verschijnt, teken je de acties die erin staan.
 • Deel de acties ook op social media, zodat je vrienden ook kunnen tekenen!
 • Eventueel kun je milieudefensie ook financieel steunen, zodat ze de rechtszaken kunnen financieren.

Klik hier om je in te schrijven voor de nieuwsbrief van milieudefensie.

Wat voor vrijwilligerswerk doe jij?

2 Responses

 1. Trevor
  | Reply

  Of help mee om oude archieven te dgitaliseren. Van oude aktes burgelijke stand tot lijsten van Ajacieden en muziekfragmenten omroepen

  http://www.velehanden.nl/

  Of help mee om oude encyclopedieën te digitaliseren:

  http://www.ensie.nl/

  • Charlotte
   | Reply

   Dat zijn inderdaad ook interessante opties!

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.