5 tips om je winterdip in toom te houden

with 1 Comment

Winterdip of winterdepressie – ze zijn nagenoeg hetzelfde (de winterdepressie heet depressie simpelweg omdat de symptomen zwaarder zijn). En als je er jaarlijks last van hebt, is dat ontzettend vervelend. Het ontregelt je totaal, je voelt je down en moe, en er komt weinig productiefs uit je handen. Zelfs de dingen die je normaal altijd zo leuk vindt, zijn “meh”.

Zelf heb ik iedere winter in meer of mindere mate last – vrouwen met autisme schijnen er ook vaker gevoelig voor te zijn. Ook al heb ik een fantastische nacht en slaap ik als een roosje, zelfs dan word ik moeilijk wakker, heb ik nergens zin in en voel ik me af en toe sad panda zonder reden.

Het gevoel begint er in oktober vaak al een beetje in te kruipen, en vooral op de huidige, donkere decemberdagen, wanneer er geen zon is om je ‘s ochtends wakker te maken, is mijn winterdip erg aanwezig.

Hoe deal ik daarmee?

1 – Daglichtlamp

Dit is iets wat mijn psycholoog mij vorige winter aanraadde en ik ben er zo blij mee! Met “daglichtlamp” bedoel ik trouwens niet een wake-up light, maar een (LED) lamp die een specifiek spectrum aan blauw licht uitstraalt: precies dezelfde frequenties blauw licht die in zonlicht zitten en zorgen voor je melatonine-afbraak ‘s ochtends. Hierdoor kan ik niet alleen makkelijker wakker worden, maar ik word ook wakkerder.

2 – Vitamine D

Iets wat bij heel veel Nederlanders voorkomt in de winter, simpelweg vanwege de ligging van ons land: vitamine D tekort. Lang niet iedereen heeft erspecifiek “last” van, maar vitamine D tekort kan bijdragen aan je winterdip en ook zorgen voor klachten zoals spier- en gewrichtspijn, bloedend tandvlees en breekbaardere botten.

Wanneer je last hebt van een winterdip kan het zeker helpen om vitamine D bij te slikken.

5 tips om je winterdip in toom te houden • CherryCharlie.nl

3 – Ga naar buiten!

Ook al is het pisweer, grijs of heb je gewoon geen zin, zorg dat je eventjes buiten komt! Een frisse neus doet wonderen. Zelf loop ik iedere dag naar de supermarkt voor vers avondeten – zo dwing ik mezelf om dagelijks even buiten te komen. En achteraf ben ik altijd blij met die frisse neus, hoe koud en nat het ook was.

4 – Eet gezond en vers

Ik heb het al een beetje genoemd hierboven, maar blijf gezond en vers eten, ook in de winter! Natuurlijk is het verleidelijk om je vol te stouwen met koolhydraatrijk comfort food en feestdagengerelateerd snoepgoed (guilty!), maar zoals ik al zei: loop of fiets dagelijks naar de supermarkt voor een verse maaltijd. Verse groenten maken zo’n verschil! En nu we het er toch over hebben, eet je wel elke dag fruit?

5 – Go with the flow

Soms heb je geen keuze en moet je gewoon op tijd op je werk zijn. Als je geluk hebt en een beetje flexibele en moderne werkgever hebt (of wanneer je op jezelf werkt), dan kun je vaak wel een beetje schuiven met de uren die je werkt. Je hele werkdag een uurtje opschuiven zou al een hele hoop kunnen schelen. Doe belangrijke dingen op dagen dat je je wat beter voelt. Als je dan een dag hebt dat die winterdip wat zwaarder op je drukt, hoef je je daar minder druk om te maken en kun je rustigaan wat mindless routineklusjes doen.

Natuurlijk voel je je niet van de ene op de andere dag beter wanneer je dit allemaal gaat doen, maar als je het een week of 2 volhoudt, dan merk je dat die winterdip minder grip op je heeft.

Hoe ga jij met een winterdip of winterdepressie om?


Shop the post

Vitamine D tabletten 50 µg – Holland & Barrett
Litebook daglichtlamp – Bol.com
Sencha thee – Dille & Kamille

One Response

  1. Sandra
    | Reply

    IK doe al het bovenstaande. Ik heb ook een daglicht lamp (een professionele, gelukkig) en dat helpt goed. Ik slik sinds kort vitamine D (en K2, want K1 recycle je maar K2 heb je nodig om vitamine D op te nemen) en mijn Peak Performance Architect vertelde me dat 1000 IU veel te weinig is. Nu slik ik 5 x zoveel en merk ik er wat van. Het beste is om even een bloedtest te laten doen op vitamine D en D zodat je weet hoeveel je nodig hebt. Ik woon niet in Nederland, maar veel noordelijker dus minder zonuren in de winter.

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.