7 dingen om niet te vergeten wanneer je op reis gaat

with No Comments

Wanneer je dit leest, ben ik al 2 dagen op reis door Noorwegen. Op het moment van schrijven heb ik geen idee wat me te wachten staat: regen of zonneschijn, wandel ik lekker of ga ik op dit moment kapot van de spierpijn? Heb ik al mooie uitzichten gehad, of niks fotowaardigs?

Voor ik vertrok, heb ik een paar heel belangrijke dingen gedaan, dingen die iedere solo reiziger zou moeten doen, naar mijn mening.

1 – Laat je reisinformatie en whereabouts achter bij iemand

Ik heb een Google Drive map aangemaakt en mijn ouders, zusje en vriend daarvoor uitgenodigd. Zo weten de belangrijkste personen in mijn leven waar ik ongeveer ben, wat ik uitspook en weten ze sneller of er mogelijk is aan de hand is. Zo voelen zij zich iets geruster, en is er altijd iemand met een hoop info in geval van een vliegtuigongeluk, vermissing, of andere doemscenario’s.

Deze informatie is handig om achter te laten:

  • Vluchtgegevens
  • Verzekeringsgegevens (reisverzekering)
  • Verblijf (adressen, telefoonnummers, data)
  • Eventueel kaarten of routebeschrijving in geval van een trechtocht of roadtrip

2 – Plantjes en post

Als je voor langere tijd op reis gaat (meer dan een weekend ofzo) is het handig om iemand te regelen die een beetje voor je huis zorgt. Mijn buurvrouw en vriend zorgen samen voor mijn plantjes en ruimen mijn post een beetje op. Een huis wat er onbewoond uitziet – door bijvoorbeeld dorre planten en een stapel post op de mat – is veel inbrekergevoelig. Ook is het natuurlijk gewoon jammer als je plantjes verpieteren 😉

3 – Laat je vrienden weten dat je weg bent

En dat je dus mogelijk niet reageert op berichtjes / emails / telefoontjes. Ook weten ze dan dat ze je niet mee hoeven te vragen als ze uit gaan. En ze hoeven zich geen zorgen te maken als je van de aardbodem verdwenen lijkt – je bent immers niet vermist, maar gewoon op vakantie.

Als (online) ondernemer of blogger zijn er nog een aantal andere zaken waar je om moet denken. Zaken die voor anderen minder voor de hand liggen of minder belangrijk zijn. Maar als je afhankelijk bent van een trouwe following, of wanneer klanten je proberen te contacteren, is het natuurlijk slim om te laten weten dat je op vakantie bent, en dat je ze niet negeert.

4 – Email autoresponder

Stel een autoresponder in voor je email – laat weten dat je out of office bent en wanneer je weer terug bent. Laat ook weten wanneer mensen weer een reactie van je kunnen verwachten. Wanneer je een hoop zakelijke mails krijgt, of wanneer je een langere periode weg bent geweest, kost het waarschijnlijk wat meer dagen om weer helemaal up to date te raken met je inbox.

5 – Blogposts plannen

Wanneer je blogt, rekenen je volgers erop dat er om de zoveel tijd een artikel online komt. Wanneer dit niet gebeurt, kan het zijn dat ze gedesinteresseerd raken, en dat is zonde! Verschillende bloggers houden er verschillende oplossingen op na, en geen daarvan is beter of slechter dan de ander. In the end komt het er op neer dat je lezers weten waar ze aan toe zijn.

Dit zijn de alternatieven:

  • Vooruitplannen – Je kunt de paar weken voor je vertrekt wat extra werk in je blog steken en vooruit plannen. Zo kun je haast ongemerkt er tussenuit – je blogposts blijven met dezelfde regelmaat online komen.
  • Vakantiestop – Laat je lezers weten dat je op vakantie gaat, en dat ze op datum X weer een artikel kunnen verwachten.
  • Zomerrooster – Een beetje van beide werelden. Gedurende de vakantieperiode (dit kan ook langer zijn dan enkel je reis) blog je volgens een gereduceerd schema. Er zijn een hoop bloggers die dit doen, om wél aan hun lezers tegemoet te komen, maar ook wat tijd voor zichzelf over te houden.

7 dingen om niet te vergeten wanneer je op reis gaat • CherryCharlie.nl

6 – Social media inplannen

Sommige bloggers houden dit bij terwijl ze op reis zijn, anderen niet. Om toch buzz te blijven genereren, kun je social media posts inplannen voor tijdens je afwezigheid. Zo blijf je traffic naar je website sturen, ook als je zelf online afwezig bent.

Voor Facebook gebruik ik de al aanwezige berichtenplanner, maar voor mijn beide twitteraccounts en soms voor Instagram gebruik ik Hootsuite.

7 – Wel of niet je reis volgen?

Dit ligt misschien niet zo voor de hand, maar zelf heb ik er wel over nagedacht: laat ik mijn lezers mijn reis volgen? Ga ik actief op social media vertellen waar ik ben, wat ik doe?

Aan de ene kant zal ik waarschijnlijk weinig wifi tegenkomen, dus het kost me allemaal buitenlandse megabytes. Verder is het mijn vakantie nota bene: mijn momentje om even helemaal tot rust te komen, me te ontkoppelen van de digitale wereld en even lekker in de natuur te zijn.

Aan de andere kant: ik zal toch sowieso foto’s en filmpjes maken. Ik zal sowieso af te toe een teken van leven willen geven, al was het enkel maar voor mijn familie. Daarom heb ik besloten om die tekenen van leven via Instagram te delen – openbaar te bezichtigen, maar ik zal niet tig keer per dag (misschien zelfs niet eens iedere dag) foto’s spammen. Zo af en toe eentje.

 

Hoe bereid jij je vertrek voor, wanneer je op vakantie gaat?

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.