Je blog promoten in 2017: een checklist met 26 online promoplekken!

with 11 Comments

Je blog promoten in 2017 - 26 online promoplekken • CherryCharlie.nl

Als je net als ik blogt, vind je het leuk als je artikelen ook daadwerkelijk gelezen worden. Maar publiek komt niet zomaar uit de lucht vallen! Voor een blogpubliek moet je net zo hard werken als voor je blogpost zelf, zeker nu iedereen en iedereens moeder een blog kan beginnen (en dat ook doet).

Je kunt nog zo’n mooie blog hebben, en nog zulke fantastische artikelen en foto’s en video’s maken, maar wij mensen zijn nog steeds niet telepathisch. Simpel gezegd: als ik niet weet dat jij bestaat, dan zal ik ook nooit jouw geweldige blog lezen. Je blog promoten is dus erg belangrijk om lezers te trekken.

Dit kan in het begin heel vreemd voelen. “Jongens, ik ben Charlotte en ik heb een blog! En vandaag is er een nieuw artikel online gekomen. Lees het!” Ja, dat voelt misschien heel awkward, ook al doe je het waarschijnlijk niet in die bewoording (en heet je probably ook geen Charlotte).

In het begin zullen misschien alleen je moeder je digitaal begaafde oma je blog lezen. Maar na een tijdje consequent je blog promoten via social media, zullen langzaam maar zeker ook anderen jouw blogposts ontdekken. Misschien hebben ze een paar artikelen nodig om jou en je schrijfstijl te leren kennen, maar als ze je leuk vinden, blijven ze zeker wel hangen. Ik in ieder geval wel!

Om je op weg te helpen, heb ik hier een lijst van 26 online plaatsen om je blog te promoten!

Deel dit met je vrienden:

Een topoverzicht om op een makkelijke manier je blog te promoten! Click To Tweet
 •  Je Facebookprofiel

Begin hier eens. Zo kun je aan vrienden laten weten dat je allerlei leuke dingen schrijft en de meest close kring familie en vrienden zijn vaak je eerste en trouwste volgers! Mijn moeder bijvoorbeeld – zij liket nog steeds al mijn berichten. Zo lief!

 • Een Facebookpagina voor je blog

Ofwel: Een makkelijke manier voor vreemden om jouw blog via Facebook te volgen, zonder dat je vriendjes moet worden met allerlei mensen die je niet kent. Ook kun je een Facebookpagina uitbreiden met behind the scenes berichtjes.

 • Facebookgroepen

Er zijn een hoop Nederlandse Facebookgroepen waar je dagelijks je blogpost kwijt kunt, en waar je vaak ook vragen kunt stellen. Ook zijn er bloggercommunities speciaal gericht op vragen en elkaar helpen – daar wordt het juist níét gewaardeerd als je de boel volspamt. Hier is een lijstje met pagina’s waar je je blogposts in the spotlight kunt zetten:

 1. Nederlandse webmasters & bloggers
 2. Bloggers Platform Nederland
 3. Spam je blog
 4. In the bloglight
 5. Bloggers Nederland
 6. Bloggers Unite NL
 7. Blogger Next Door
 8. Bloggermagazine
 9. Spam je blog per dag
 10. Blogglossy
 11. Spam je blog! (Ja, dit is een andere groep dan op plekje 3!)
 • Twitter

Zeer geschikt om meerdere berichtjes per dag in te plannen zonder spammerig over te komen. Ook geschikt om af en toe met andere bloggers te kletsen!

 • Pinterest blog board

Pinterest is eigenlijk geen social media. Pinterest is een visuele zoekmachine. Zorg dat je blogpost een afbeelding heeft in portrait-formaat (hoger dan dat hij breed is) en maak een apart bord aan voor je blog, waar je al je blogposts op pint!

 • Relevante Pinterestborden

Naast je blog board heb je vast ook wel andere boards gecreëerd op Pinterest, over food, tuinieren, kleding, boeken, DIY, etc. Pin je blogpost ook de andere borden die relevant zijn!

 • Pinterest group boards

Word lid van een aantal Pinterest group boards die aansluiten bij jouw blog en pin je blogposts daar ook op! Ik heb bijvoorbeeld net een group board gemaakt voor kleine DIY projecten. Kun je niks vinden? Maak zelf een group board en nodig anderen uit. Zo kunnen jullie elkaars blogs leren kennen en elkaar inspireren!

 • Instagram

Post een mooie foto uit je blogpost op instagram, schrijf er een inleidend verhaal bij en eindig met “link in bio”. Zorg dat je blog URL zichtbaar is op je profiel. Vergeet de hashtags niet voor extra exposure!

 • Google+ profiel

Net zoiets als een Facebookprofiel, maar dan van Google. Ja, er zijn mensen die hier op kijken!

 • Google+ collections

Op Google+ kun je zogenaamde “collections” maken, naar mijn idee lijkt het heel erg op Pinterestborden. Zo heb ik een collection “Hobbit lifestyle” waar ik het gros van mijn blogposts aan tovoeg. Anderen kunnen zulke collections volgen en bekijken.

 • Google+ communities

Deze zijn dan weer vergelijkbaar met de Facebookgroepen. In deze 3 communities kun je je blog promoten:

 1. Blogging NL
 2. Dutch Blogger Community
 3. Dutch Blogs

Vergeet ook niet om communities in jouw niche te zoeken!

 • StumbleUpon

Deze site is heel entertaining als gebruiker: je vult je interesses in, klikt op “stumble” en je loopt tegen een random pagina in jouw interessegebied aan. Als blogger kun je hier natuurlijk mooi gebruik van maken! Download de StumbleUpon toolbar en sla je blogpost op door op het duimpje omhoog te klikken. Zodra je je pagina hebt toegevoegd, kunnen anderen er tegenaan stumblen!

 • BesteBloggers.nl

Hier kun je je als blogger aanmelden en ook je nieuwe artikelen toevoegen. Ziet er op het eerste gezicht niet heel professioneel uit, maar is wel heel effectief gebleken!

 • Bloglovin’

Hét platform voor de fanatieke bloglezer: hier kun je makkelijk al je favoriete blogs bij elkaar in een feed stoppen zonder moeilijkdoenerij. Mijn favoriete manier om up to date te blijven met mijn favoriete inspiratiebronnen. Natuurlijk heb ik mijn eigen blog ook toegevoegd.

Bonus: Tips van CherryCharlie lezers!

 • LinkedIn

Zeer geschikt als je een zakelijke blog hebt, of wanneer je veel relevante contacten daar hebt (collega-bloggers, PR bureaus, etc). Pas wel een beetje op met promoten via dit medium wanneer je een “hobbyblog” hebt die niet aansluit bij je professionele leven. Niet iedere toekomstige werkgever of collega is namelijk geïnteresseerd in jouw katten, DIY’s, humoristische rants of shoplogs 😉

 • Extra Facebookgroepen

 1. The Blogboard
 2. De Bloggergroep
 3. The Bloggerlist by Bloggermedia

 

Optimaal gebruikmaken van deze lijst? Bookmark hem in je browser en loop hem na wanneer je een blogpost hebt gepubliceerd. Graag gedaan!

Heb jij nog wat aan deze lijst toe te voegen? Ik hoor het graag in de comments! 🙂

11 Responses

 1. Ingrid
  | Reply

  Fijne blogpost, je kan er misschien nog LinkedIn aan toevoegen

  • Charlotte
   | Reply

   Ah, dankjewel!

 2. Marion
  | Reply

  Wat een fijne tips!
  Mag ik je wat vragen…bij openbare groepen je blog neerzetten…dan blijven je vrienden iedere keer zien dat je je blog promoot….isdat niet storend?
  ik zoek namelijk zelf altijd de besloten groepen om dat te voorkomen.
  Ģroeten marion

  • Charlotte
   | Reply

   Hey Marion, over die openbare groepen heb ik niet nagedacht – ik wist niet eens dat vrienden het kunnen zien wanneer je in groepen post waar zij geen lid van zijn. Heb er echter nooit iets over gehoord van iemand. Weer wat geleerd!

 3. Thomas
  | Reply

  Prima tips, toch weer enkele nieuwe Facebookgroepen gezien om lid van te worden.

  kleine tip: het is fijner als je de links in een nieuw venster (_blank) laat openen, dan in hetzelfde scherm. Als je nu klikt op een van de groepen verlaat je direct de site. Bezoekers keren dan misschien minder snel terug naar je site. Als je het in een nieuw venster laat openen, blijft jouw site op de achtergrond staan.

  • Charlotte
   | Reply

   Oeps, dat ben ik vergeten! Doe ik normaal gesproken wel. Zal het even aanpassen, dankjewel voor het opmerken!

 4. Carolien
  | Reply

  Handig! Ik maak eigenlijk van alles gebruik behalve StumbleUpon, maar daar ga ik zo even naar kijken. Erg benieuwd wat dat precies is, en of het bezoekers op kan leveren voor je blog.

 5. Frédéric Paulussen
  | Reply

  Goeie tips! Enkele van de Facebookgroepen waren nog nieuw voor mij.

 6. Bianca
  | Reply

  Handige lijst! Ik heb nog een paar bloggergroepen om toe te voegen:

  The Blogboard
  De Bloggergroep
  The bloggerlist by Bloggermedia
  Bianca recently posted… Clip in extensions volume strookMy Profile

  • Charlotte
   | Reply

   Dankjewel! Ik zal ze toevoegen 🙂

 7. Wouter
  | Reply

  Leuke tips Charlotte! Weer een paar goede ideeen erbij. Bedankt!

Leave a Reply

CommentLuv badge