Behind the scenes

with 1 Comment

Behind the scenes • CherryCharlie.nl

Hey lieve lezers,

Het leek me wel leuk om jullie eens een kleine sneak peek achter de schermen te geven! Jullie zien af en toe een artikel verschijnen, en van alles op Facebook en Twitter, maar natuurlijk gebeurt er van alles voordat jullie dat allemaal kant en klaar op je bordje krijgen. Vandaag laat ik zien wat er allemaal gebeurt in mijn hoofd en achter de computer.

Brainstormen & bloggen

Een tijdje na de aanschaf mijn GreenNote, ben ik overgestapt op het grote broertje: GreenBook, met uitneembare pagina’s, lijntjes, hokjes, you name it. Eens in de zoveel tijd doe ik een braindump van alles wat te maken heeft met eten, wandelen, tuinieren en DIY projecten die passen binnen het hokje “Hobbit lifestyle”.

Aan het begin van de week kies ik waar ik over ga bloggen, en dan heb ik een paar dagen de tijd om lekker boodschapjes te doen, het project te knutselen, er foto’s van te maken en er iets leuks over te schrijven.

Administratie

Gezien ik via beide blogs (deze en mijn muziekblog) inkomsten genereer door Google AdSense en affiliate links (en af en toe een gesponsorde blogpost), houd ik netjes bij hoeveel uren ik maak en wat ik verdien. Aan het eind van iedere week zet ik al mijn uren in een tabel en begin van iedere maand maak ik een overzichtje van de financiën en belangrijkste statistieken.

Social media

Om heel eerlijk te zijn: ik ben niet zo goed met social media. Ik ben niet iemand die dagelijks een selfie plaatst, of een foto van wat ik voor lunch heb gehad. Over het algemeen vind ik dat niet zo boeiend. Wat ik wel doe ik aan het begin van iedere maand een hoop berichten inplannen en iedere blogpost promoten wanneer hij online is gekomen. Klik hier voor mijn uitgebreide promo-lijst!

Persberichten en uitnodigingen

Ik krijg een hoop persberichten van allerlei persbureaus en bedrijven in mijn inbox. Het gros vind ik niet interessant, omdat ze niet totaal niet bij mijn blog passen, of omdat het meer een kennisgeving is dan iets inspirerends om over te schrijven. Maar soms zit er iets bij dat ontzettend leuk is, zoals Tastea laatst!

Omdat ik een vrij kleine blog ben, krijg ik niet zoveel uitnodigingen. Op zich vind ik dat wel prima – het is namelijk bijna altijd in de Randstad en ik reis niet bepaald gratis. Ik neem ook niet alle uitnodigingen aan – alleen die uitnodigingen waarvan ik zeker weet dat ik er een hoop inspiratie opdoe, of een gaaf verslag van kan schrijven. De opening van de Harry Potter exhibition is daar een voorbeeld van, of de uitnodiging voor een presentatie vanavond (op het moment van schrijven) over het gebied rondom Barcelona, waar je erg mooi schijnt te kunnen wandelen – en ja, daar gaat mijn hartje natuurlijk sneller van kloppen!

Gastblogs en advertorials

Soms word ik benaderd door een bedrijf of ze een stuk op CherryCharlie mogen plaatsen. Als ze helemaal binnen het plaatje passen, vind ik het natuurlijk enorm gaaf dat ze hier willen adverteren! Ik vraag ze dan of ze een idee hebben voor een artikel, en als dat bij CherryCharlie past, dan wil ik tegen een kleine betaling dat artikel wel plaatsen, inclusief een korte bio en link op het eind. Natuurlijk heb ik wel minimumeisen wat betreft de kwaliteit van tekst en afbeelding, loop ik het altijd na op taal- en typfouten en maak ik het op in mijn eigen huisstijl.

Wil je meer weten over hoe het er hier aan toe gaat? Stel gerust al je vragen in de comments!

Bekentenissen van een lifestyleblogger

with 1 Comment

Bekentenissen van een lifestyleblogger • CherryCharlie.nl

Ik blog nu toch al een aantal jaartjes. Zo sinds 2009 ongeveer. Niet de hele tijd aan hetzelfde adres, en ook niet op slechts één blog. Ik ben begonnen als 13-in-een-dozijn beautyblogger en ben geëvolueerd naar een slow living lifestyleblogger (of “Hobbitblogger” zoals ik het zelf liever noem).

Als blogger probeer je mensen iets bij te brengen of ze te inspireren door middel van je talent, je passie of je manier van leven. Op blogs en social media wordt vaak een ideaalbeeld gepresenteerd door middel van foto’s en tips – soms expres, soms per ongeluk. Wanneer je iets online gooit, gaan lezers er vaak vanzelfsprkend van uit dat jij je 100% aan die lifestyle houdt.

Maar zo simpel is het niet…

Foto’s worden netjes gestyled en bijgelicht waar nodig, hopen kleding en papier worden gauw in een andere hoek van de kamer gedumpt om het gefotografeerde deel netjes te laten lijken, en voor selfies en video’s gaan we allemaal strak in de make-up. Ook ik style mijn foto’s, en ook ik kan (nog) niet aan mijn eigen ideaalbeeld voldoen.

Vandaag laat ik je zien hoe het er écht aan toe gaat bij mij!

1 – Ik woon niet in een Pinterest-worthy huis

In fact, ik woon in een studentenhuis. Ik woon in een kamer van een krappe 12 vierkante meter met ongelofelijk scheve muren, plafond en vloer. Toen Paul en Frederik mijn boekenplanken netjes waterpas hadden gehangen, leek het alsof ze scheef hingen omdat het plafond zo ontzettend scheef liep!

Verder is alles in het huis oud: het zeil op de vloer, de koffietafel, de keuken… Maar stiekem heeft dat ook wel zijn charme. De douche stopt met warm water geven als de verwarming aanslaat (ach, ik ben wel ergere campingdouches gewend…). Wel hebben we een werkende oven, een binnenplaats voor mijn plantjes en ik heb de zonnigste kamer van het huis. En natuurlijk geeft dit huis een hoop DIY inspiratie!

2 – Ik beleef niet iedere dag gave avonturen

In fact, mijn werkweek ziet er vrij saai uit, afgezien van het feit dat ik kan doen wat ik het liefste doe (dikke bonus!). Ik zit gewoon 5 dagen in de week achter mijn laptopje artikelen te tikken voor CherryCharlie en CharlotteBax.nl, social media in te plannen, sales funnels te bouwen en promotie te maken. Af en toe wissel ik dat af met het maken van een DIY project of een recept en wat fotografie. De “avonturen” gebeuren in het weekend, wanneer Paul en ik op Geocache-tour gaan!

3 – Ik verdien geen tonnen geld met mijn blog(s)

Nog niet! Maar ik merk wel dat ik de laatste paar maanden wel iedere maand íéts verdien, en dat is al een kleine stap vooruit! De ene keer is dat een advertorial op CherryCharlie, de andere keer is dat van muziekverkoop via CharlotteBax.nl. Genoeg groeimogelijkheden, allen moet je niet verwachten dat je van de ene op de andere maand opeens bakken geld verdient. Gelukkig wordt mijn inkomen aangevuld door een kleine ondernemersuitkering.

Bekentenissen van een lifestyleblogger • CherryCharlie.nl

4 – Mijn bed is mijn fotostudio

Wat? Ja, mijn bed is de beste plek in huis om foto’s te maken. Mijn kamer heeft 2 ramen, en is dus bijna de hele dag door goed verlicht, in tegenstelling tot de woonkamer. Als ondergrond gebruik ik een plank die ik uit mijn inbouwkast heb gehaald (anders konden mijn blouses er niet netjes hangen) en een stuk behang met mooi design (doorgaans van Graham & Brown).

5 – Ik eet gewoon vlees

Maar soms mag het best wel een beetje minder. Ik probeer het ook wel heel hard! Af en toe een dagje vegetarisch, of niet het laatste extra stuk vlees uit de pan scoren, of eens kaas en jam op brood in plaats van ham en spek. Een lekker stukje vlees hoort er nog steeds bij voor mij – maar ik realiseer me wel dat we tegenwoordig veel meer vlees eten dan we nodig hebben.

6 – Mijn huis is niet duurzaam

Helaas, we hebben geen dubbel glas, het tocht, en alles is oud. Maar je hoeft niet van de ene op de andere dag duurzaam te gaan leven! Dat kan ook in kleine stapjes, en met kleine gebaren: het OV gebruiken in plaats van een auto, op de fiets naar het centrum in plaats van met de bus, een menstruatiecup gebruiken in plaats van maandverband of tampons, en niet met de mode meelopen, maar kleding kopen wanneer je het nodig hebt.

7 – Ik heb geen enorme tuin

I wish! Wat ik wel heb, is een minuscuul binnenplaatsje waar de zon precies goed in valt om toch wat licht te geven. Hier heb ik een hele zwik emmers staan met o.a. kruiden, peulvruchten, radijsjes en sprouting broccoli. Ja, ook zonder tuin kun je heel goed tuinieren! Je moet alleen wat creatiever zijn: ik heb bijvoorbeeld alles in emmers.

Ben jij een blogger? Welk virtueel beeld dat mensen van jou hebben, klopt totaal niet met de werkelijkheid?

3 WordPress plugins om je blog een beetje mooier te maken

with No Comments

3 WordPress plugins om je blog een beetje mooier te maken • CherryCharlie.nl

We kennen ze allemaal: lijstjes met favoriete of essentiële WordPress plugins. 9 van de 10 keer staan daar Akismet en een of andere editorial calendar in. Niet in deze lijst. Ik gebruik ze wel hoor, maar die plugins kennen we allemaal wel.

Vandaag laat ik je zien welke plugins ik gebruik om CherryCharlie een beetje mooier te maken dan mijn theme an sich is.

Maak je blog nog mooier dan hij is met deze 3 subtiele plugins >> Click To Tweet

1 – Mango Buttons

Mango Buttons creëert, de naam zegt het al, mooie knoppen voor in je blogposts, zodat je zelf niet meer hoeft na te denken over de CSS code.

Heel gebruikersvriendelijk: je kiest een stijl, een kleur, een tekst (zelfs icoontjes zijn mogelijk!) en een link en you’re good to go. Ik gebruik ze voornamelijk als “call to action”: bijvoorbeeld als ik een free download heb, of wanneer ik je op een duidelijke manier wil doorverwijzen naar andere blogposts in een serie of naar een andere website.

2 – Use Any Font

Met Use Any Font kun je op een makkelijke non-techie manier verschillende lettertypes aan je site toevoegen, zodat je niet gebonden bent aan het standaard lettertype van je WordPress theme.

Ik gebruik voor CherryCharlie het lettertype Quicksand, aangevuld met Quicksand Bold. Voorheen had ik ook nog Gill Sans Ultra Bold voor de koppen, maar die heb ik eruit gegooid. Nu ziet het er rustiger, ronder, zachter en vriendelijker uit.

3 – Scroll triggered boxes

Deze gebruik ik pas sinds kort! Eerst copy-pastete ik aan het eind van iedere blogpost de complete html code voor een nieuwsbriefinschrijfformulier. Wat een beunhazerij! Scroll triggered boxes is een veel elegantere manier om toch op iedere pagina een formulier te geven dat genoeg opvalt, maar niet agressief overkomt.

Het fijne van deze plugin is dat je de box op dezelfde manier kunt opmaken als je blogposts. Zo hoef je niks extra’s te leren of te ontdekken, en natuurlijk zijn ze ook voor andere dingen geschikt dan nieuwsbrieflezers verzamelen, bijvoorbeeld mensen aware maken van een bepaalde actie op je website.

Welke WordPress plugins gebruik jij om je blog wat extra’s te geven, naast de mogelijkheden van je theme?

 

Je blog promoten in 2017: een checklist met 26 online promoplekken!

with 11 Comments

Je blog promoten in 2017 - 26 online promoplekken • CherryCharlie.nl

Als je net als ik blogt, vind je het leuk als je artikelen ook daadwerkelijk gelezen worden. Maar publiek komt niet zomaar uit de lucht vallen! Voor een blogpubliek moet je net zo hard werken als voor je blogpost zelf, zeker nu iedereen en iedereens moeder een blog kan beginnen (en dat ook doet).

Je kunt nog zo’n mooie blog hebben, en nog zulke fantastische artikelen en foto’s en video’s maken, maar wij mensen zijn nog steeds niet telepathisch. Simpel gezegd: als ik niet weet dat jij bestaat, dan zal ik ook nooit jouw geweldige blog lezen. Je blog promoten is dus erg belangrijk om lezers te trekken.

Dit kan in het begin heel vreemd voelen. “Jongens, ik ben Charlotte en ik heb een blog! En vandaag is er een nieuw artikel online gekomen. Lees het!” Ja, dat voelt misschien heel awkward, ook al doe je het waarschijnlijk niet in die bewoording (en heet je probably ook geen Charlotte).

In het begin zullen misschien alleen je moeder je digitaal begaafde oma je blog lezen. Maar na een tijdje consequent je blog promoten via social media, zullen langzaam maar zeker ook anderen jouw blogposts ontdekken. Misschien hebben ze een paar artikelen nodig om jou en je schrijfstijl te leren kennen, maar als ze je leuk vinden, blijven ze zeker wel hangen. Ik in ieder geval wel!

Om je op weg te helpen, heb ik hier een lijst van 26 online plaatsen om je blog te promoten!

Deel dit met je vrienden:

Een topoverzicht om op een makkelijke manier je blog te promoten! Click To Tweet
 •  Je Facebookprofiel

Begin hier eens. Zo kun je aan vrienden laten weten dat je allerlei leuke dingen schrijft en de meest close kring familie en vrienden zijn vaak je eerste en trouwste volgers! Mijn moeder bijvoorbeeld – zij liket nog steeds al mijn berichten. Zo lief!

 • Een Facebookpagina voor je blog

Ofwel: Een makkelijke manier voor vreemden om jouw blog via Facebook te volgen, zonder dat je vriendjes moet worden met allerlei mensen die je niet kent. Ook kun je een Facebookpagina uitbreiden met behind the scenes berichtjes.

 • Facebookgroepen

Er zijn een hoop Nederlandse Facebookgroepen waar je dagelijks je blogpost kwijt kunt, en waar je vaak ook vragen kunt stellen. Ook zijn er bloggercommunities speciaal gericht op vragen en elkaar helpen – daar wordt het juist níét gewaardeerd als je de boel volspamt. Hier is een lijstje met pagina’s waar je je blogposts in the spotlight kunt zetten:

 1. Nederlandse webmasters & bloggers
 2. Bloggers Platform Nederland
 3. Spam je blog
 4. In the bloglight
 5. Bloggers Nederland
 6. Bloggers Unite NL
 7. Blogger Next Door
 8. Bloggermagazine
 9. Spam je blog per dag
 10. Blogglossy
 11. Spam je blog! (Ja, dit is een andere groep dan op plekje 3!)
 • Twitter

Zeer geschikt om meerdere berichtjes per dag in te plannen zonder spammerig over te komen. Ook geschikt om af en toe met andere bloggers te kletsen!

 • Pinterest blog board

Pinterest is eigenlijk geen social media. Pinterest is een visuele zoekmachine. Zorg dat je blogpost een afbeelding heeft in portrait-formaat (hoger dan dat hij breed is) en maak een apart bord aan voor je blog, waar je al je blogposts op pint!

 • Relevante Pinterestborden

Naast je blog board heb je vast ook wel andere boards gecreëerd op Pinterest, over food, tuinieren, kleding, boeken, DIY, etc. Pin je blogpost ook de andere borden die relevant zijn!

 • Pinterest group boards

Word lid van een aantal Pinterest group boards die aansluiten bij jouw blog en pin je blogposts daar ook op! Ik heb bijvoorbeeld net een group board gemaakt voor kleine DIY projecten. Kun je niks vinden? Maak zelf een group board en nodig anderen uit. Zo kunnen jullie elkaars blogs leren kennen en elkaar inspireren!

 • Instagram

Post een mooie foto uit je blogpost op instagram, schrijf er een inleidend verhaal bij en eindig met “link in bio”. Zorg dat je blog URL zichtbaar is op je profiel. Vergeet de hashtags niet voor extra exposure!

 • Google+ profiel

Net zoiets als een Facebookprofiel, maar dan van Google. Ja, er zijn mensen die hier op kijken!

 • Google+ collections

Op Google+ kun je zogenaamde “collections” maken, naar mijn idee lijkt het heel erg op Pinterestborden. Zo heb ik een collection “Hobbit lifestyle” waar ik het gros van mijn blogposts aan tovoeg. Anderen kunnen zulke collections volgen en bekijken.

 • Google+ communities

Deze zijn dan weer vergelijkbaar met de Facebookgroepen. In deze 3 communities kun je je blog promoten:

 1. Blogging NL
 2. Dutch Blogger Community
 3. Dutch Blogs

Vergeet ook niet om communities in jouw niche te zoeken!

 • StumbleUpon

Deze site is heel entertaining als gebruiker: je vult je interesses in, klikt op “stumble” en je loopt tegen een random pagina in jouw interessegebied aan. Als blogger kun je hier natuurlijk mooi gebruik van maken! Download de StumbleUpon toolbar en sla je blogpost op door op het duimpje omhoog te klikken. Zodra je je pagina hebt toegevoegd, kunnen anderen er tegenaan stumblen!

 • BesteBloggers.nl

Hier kun je je als blogger aanmelden en ook je nieuwe artikelen toevoegen. Ziet er op het eerste gezicht niet heel professioneel uit, maar is wel heel effectief gebleken!

 • Bloglovin’

Hét platform voor de fanatieke bloglezer: hier kun je makkelijk al je favoriete blogs bij elkaar in een feed stoppen zonder moeilijkdoenerij. Mijn favoriete manier om up to date te blijven met mijn favoriete inspiratiebronnen. Natuurlijk heb ik mijn eigen blog ook toegevoegd.

Bonus: Tips van CherryCharlie lezers!

 • LinkedIn

Zeer geschikt als je een zakelijke blog hebt, of wanneer je veel relevante contacten daar hebt (collega-bloggers, PR bureaus, etc). Pas wel een beetje op met promoten via dit medium wanneer je een “hobbyblog” hebt die niet aansluit bij je professionele leven. Niet iedere toekomstige werkgever of collega is namelijk geïnteresseerd in jouw katten, DIY’s, humoristische rants of shoplogs 😉

 • Extra Facebookgroepen

 1. The Blogboard
 2. De Bloggergroep
 3. The Bloggerlist by Bloggermedia

 

Optimaal gebruikmaken van deze lijst? Bookmark hem in je browser en loop hem na wanneer je een blogpost hebt gepubliceerd. Graag gedaan!

Heb jij nog wat aan deze lijst toe te voegen? Ik hoor het graag in de comments! 🙂

Bullet journaling

with 4 Comments

Bullet journaling • CherryCharie.nl

Kennen jullie het principe van bullet journaling al? Ik ben er per ongeluk op gestuit en ik denk dat heel veel van jullie – net als ik – er al en soortgelijk systeem op na houden.

Het is heel eenvoudig: je creëert in een schrift of notitieboek een agenda die perfect op jou is afgestemd, waar je netjes, net als in een normale agenda, je afspraken en to do’s in noteert. Ook kun je pagina’s met checklisten of trackers toevoegen.

Een gewone agenda is prima als je een normale kantoorbaan hebt en verder niet zoveel afspraken. Maar een bullet journal laat je precies zien hoe druk je het hebt op een dag (of een week, of een maand). Zelf houd ik er bijvoorbeeld niet alleen afspraken en projecten in bij, maar ook mijn huishoudelijke taken, blogkalenders voor CherryCharlie.nl en CharlotteBax.nl en mijn gewerkte uren. En voor iedere maand kun je dingen toevoegen of verwijderen als iets niet werkt of als je iets anders wilt uitproberen.

Het originele bullet journal systeem is bedacht door Ryder Carroll, en bestaat uit een hoop icoontjes voor afspraken, taken, voltooide taken, verschoven taken en nog meer. Wat iedere bullet journaler tegenwoordig doet is dat systeen naar zijn eigen hand zetten. Je kunt het zo eenvoudig of complex maken als je zelf wilt, en sommige “bujo’ers” maken zelfs complete kunstwerken van hun journal!

Mijn bullet journal

Januari

Mijn bullet journal is een simpel ruitjesschrift van de Hema, en mijn aangepaste bullet journal systeem is strak en eenvoudig. Voor januari heb ik de volgende elementen gebruikt:

 • Editorial calendar

Een maandkalender waarin ik kan aangeven of ik voor bepaalde data al blogposts heb geschreven en heb ingepland in mailchimp en instagram. Ook heb ik hier een Audiojungle en een Patreon module aan toegevoegd, om niet te vergeten dat ik iedere maand voor beide platformen een stuk muziek produceer en promoot.

 • Urentracker

Een eenvoudig schema waarin ik mijn uren en eventuele overuren (8+2) kan bijhouden. Deze balkjes kleur ik met 5 kleuren in volgens de volgende categorieën:

 1. Email, administratie, etc
 2. CherryCharlie.nl blog & social
 3. CharlotteBax.nl blog & social
 4. Muziekprojecten
 5. Zelfstudie

Zo zie ik precies hoeveel tijd ik aan wat voor werk ik besteed.

 • Weekkalender

Mijn weekkalender bestaat uit losse dagen voor maandag tot vrijdag en een gedeeld vak voor zaterdag en zondag. Ook heb ik 2 extra lijsten per week toegevoegd: to do’s die niet aan een specifieke dag zijn verbonden en een boodschappenlijstje. Dat laatste is superfijn voor losse boodschapjes waar ik niet apart voor heen en weer ga fietsen, maar die ik ook niet wil vergeten, zoals tandpasta, vuilniszakken of mascara.

Wanneer ik bij een afspraak ben geweest, of wanneer ik een taak heb uitgevoerd, kleur ik het bijbehorende vakje groen. Wanneer ik en taak opschuif, krijgt hij een opvallende oranje pijl. Dit vind ik makkelijker dan onthouden of ik een vakje zwart moet kleuren, streepjes moet geven, half moet kleuren, een pijl of een uitroepteken moet geven. Keep it simple.

Bullet journaling • CherryCharlie.nl

Bullet journaling • CherryCharlie.nl

Overige pagina’s

Ook heb ik een paar handige lijstjes in mijn bulletjournal, die ik veel gebruik:

 • Facebook & Twitter scheduling

Wat voor soort bericht post ik op welke dag? Zo kan ik in 1 dag de social mediaberichten voor een maand inplannen.

 • Blog promo kanalen

Ik kan sommige dingen automatisch inplannen wanneer ik een blogpost schedule, zoals Twitter en de bijbehorende Facebookpagina. Maar sommige dingen moet ik toch nog met de hand doen, zoals bijvoorbeeld verschillende Facebookgroepen.

 • Prioriteiten voor 2017

In 2016 stak ik meer tijd in het creëren van content om lezers te trekken, dan content die daadwerkelijk converteert (lees: geld in het laatje brengt). Dat kan anders! Voor CharlotteBax.nl ga ik niet meer iedere week “verplicht” bloggen, maar wel iedere maand verplicht een stuk audio en een stuk bladmuziek produceren. Meer discipline! Voor CherryCharlie.nl ga ik wat meer aandacht besteden aan passieve monetizing, omdat dat publiek wat groter is.

 • Administratiechecklist

Iedere eerste dag van de maand doe ik mijn administratie en bijbehorende zaken. Ik loop dan iedere keer strak dezelfde lijst af, zodat ik netjes elke maand bij ben op alle vlakken en er nog geen halve dag per keer mee bezig ben. Administratie is saai, maar het is zo fijn om alles gewoon op tijd op orde te hebben!

 

Ik vind het bullet journal systeem erg fijn: het is uitgebreider en makkelijker customizable dan een standaard agenda, maar het is compacter en overzichtelijker dan een life planner, waar je vaak een complete map voor nodig hebt. Je moet natuurlijk wel even iedere maand een uurtje uittrekken om de outlines voor de volgende maand te tekenen.

Ben jij bekend met bullet journaling? Zo ja, wat zijn je ervaringen? Zo nee, is dit een systeem dat je aanspreekt?


Bullet journaling • CherryCharlie.nl
1 2 3