7 manieren om je favoriete bloggers te supporten

with 1 Comment

Grote kans dat als je dit leest, je een trouwe volger van CherryCharlie bent. En een net zo grote kans dat je meer toffe blogs op de voet volgt: voor inspiratie, amusement, of omdat iemand een interessant leven heeft.

Als blogger volg ik zelf ook andere bloggers: ik lees hun artikelen om inspiratie op te doen, om een beetje bij te blijven qua trends (of ik er wat mee doe is een andere zaak) en om te zien of ik nog een beetje meespeel op kwalitatief niveau wat betreft foto’s, artikellengte en inhoud.

Als je een blogger tof vindt, wordt het heel erg gewaardeerd als je op een of andere manier je steun laat blijken. In bloggen gaat namelijk ontzettend veel tijd en energie zitten, en als je zo’n blogger helpt om een groter publiek te bereiken, kunnen ze wat meer verdienen met advertenties. Dit klinkt misschien inhalig, maar bloggen kost ook geld: hostingkosten, reiskosten voor evenementen, foodbloggers kopen vaak ingrediënten speciaal voor hun blog, beautybloggers betalen een hoop van de gereviewde producten uit eigen zak.

Vandaag laat ik je dus zien op welke manieren je je favoriete bloggers kunt steunen. Natuurlijk kun je er helemaal zelf voor kiezen hoe je een blogger steunt en hoeveel bloggers je volgt 🙂

1 – Social media

Voor mediabureaus en adverteerders is het soms belangrijk hoeveel volgers een blogger heeft op social media. Dit is een van de factoren die bepaalt of ze een bepaalde blogger overwegen voor een campagne. Het helpt dus als je je favoriete bloggers volgt en liket op social media.

2 – Comment op blogposts

Alle bloggers (misschien een uitzondering hier en daar) vinden het supergaaf als je wat onder hun blogpost schrijft! Of je het nou gewoon een gaaf artikel vindt, of je iets soortgelijks hebt meegemaakt, of dat je een recept op DIY hebt uitgeprobeerd – het maakt niet uit. Het is gewoon ontzettend leuk om een beetje kennis te maken met lezers en om wat interactie met jullie te hebben!

Wij bloggers werken vaak in ons eentje en ook al is een blog eigenlijk een soort online tijdschrift, wij staan veel directer met jullie in contact dan de redactie van zo’n tijdschrift.

3 – Subscribe

Ben je echt heel, heel erg fan? Wil je geen artikel missen? En heeft de bewuste blogger een nieuwsbrief? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief! Soms krijg je dan wat extra nieuws mee en niet alleen de nieuwe blogposts: bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen, een kijkje in het persoonlijke leven, of nieuwe projecten waar de blogger mee bezig is.

4 – Zet het frame uit

Volg je een blogger via Bloglovin’ of via de Nederlandse site Blog Society? Zet dan het frame uit. Zo’n frame snoept namelijk bezoekersaantallen van de statistieken af, omdat je niet direct op de blog zelf zit. Google Analytics ziet je dan niet op de site van jouw favoriete blogger, maar op de site van Bloglovin’ of Blog Society. Hierdoor kan een blogger minder hoge bezoekersaantallen doorgeven aan mediabureaus, en profiteren bovenstaande sites van de hoge verzamelstatistieken, wat goed is voor hun advertentieinkomsten. Ofwel: jouw favoriete blogger loopt misschien wel een leuk zakcentje mis, wat anders had helpen bij actiever of beter bloggen.

Maar hoe zet je zo’n frame uit? In Bloglovin’ klik je rechtsboven op je eigen foto en ga je naar “settings”. Hier kun je het frame uitzetten. Bij Blog Society klik je bovenin de grijze balk rechts op het kruisje om te zorgen dat je écht op de site van jouw lievelingsblogger zit, en niet in het Blog Society frame.

5 – Deel favo artikelen

Vind je een artikel supertof en vind je dat anderen het ook moeten lezen? Deel het dan op social media! Het maakt niet uit op welk kanaal – Facebook, Twitter, Pinterest, iets anders – maar door jouw deelactie komen er meer mensen in aanraking met onze content. Ook zorg je er daarmee voor dat algoritmes “leren” wat mensen goede content vinden, waardoor we ook door algoritmes meer views krijgen. Zo’n algoritme kan namelijk niet zelf zien hoe inspirerend een blogger is.

6 – Etsy

Als je wat verder wilt gaan dan alleen online support, dan kun je een blogger ook financieel steunen. Heeft een blogger een Etsy shop en ben je op zoek naar een cadeautje voor iemand (of jezelf)? Koop dan daar wat. Zo kun je iemands droom waarmaken en een kleine ondernemer een ontzettend hart onder de riem steken.

7 – Patreon

Een vrij nieuw concept is crowdfunding. Je kent misschien Kickstarter of Indiegogo wel: hier kun je eenmalig projecten steunen met een zelfgekozen bijdrage. Patreon werkt een beetje anders: hier steun je een creatieveling periodiek: per maand of per video / blogpost / productie. Dit kan bijvoorbeeld al vanaf 1 dollar per maand.

Bloggers en artiesten met een kleine following kunnen dan bijvoorbeeld net wat makkelijker hun hosting of productiekosten betalen, artiesten met een grote following, zoals bijvoorbeeld zanger Peter Hollens, kunnen er van leven. Natuurlijk verdwijnt je bijdrage niet in het niets: vaak krijg je een hoop leuke extraatjes (gratis singles, korting op een album, een gesigneerd album voor het officieel gereleased wordt, etc) en heb je veel invloed op wat een artiest maakt. Peter Hollens bijvoorbeeld doet tegenwoordig vooral verzoekjes van fans.

Ook bloggers hebben Patreon ontdekt: Ik Ben Iris Niet maakt er slim gebruik van en heeft laatst een nieuwe layout betaald van haar Patreon-inkomsten, en tot voor kort had Naoki ook een Patreon-account, zodat ze meer tijd in haar cruelty free consmetica-onderzoek kon steken.

Wie zijn jouw favoriete bloggers, en hoe steun jij ze?

One Response

  1. Layla
    | Reply

    Op facebook ben ik in vele facebook groepjes, waar ik hier en daar wat leuke posts tevoorschijn zie komen. Als ik de post aangenaam vond om te lezen of als ik er iets leuk aan wil toevoegen, laat ik altijd een reactie achter. Op wordpress-blogs laat ik dan een “like” achter.

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.