CherryCharlies fantasy reading list

with No Comments

CherryCharlies fantasy reading list • CherryCharlie.nl

Ben jij ook zo’n liefhebber van fantasy en sci-fi? Jezelf verliezen in een totaal andere wereld? Ik vind het heerlijk om een boek open te slaan en de mysteries van Middle Earth of D’ni te ontdekken, en te herontdekken, en nog een keer te lezen en opnieuw te ontdekken en ontrafelen.

De strijd tussen goed en kwaad, raadsels en moeilijkheden die opgelost moeten worden, draken, elfen, superkrachten, hoge intelligentie, aliens, avontuur – het is allemaal zoveel interessanter dan de wereld waar we nu in leven! Ik zou zo graag eens een biertje drinken met Merry en Pippin, of bij het gilde van barden op Pern aangesloten zijn en op het strand met vuurhagedissen spelen, of door een D’ni boek naar een compleet andere wereld reizen.

Maar natuurlijk is fantasy echt niet alleen voor nerds die uit de moderne wereld willen ontsnappen en wensen dat ze echt een tovenaar of drakenfluisteraar zijn. Vandaag presenteer ik jullie mijn favoriete fantasyboeken!

The Hobbit & Lord of the Rings

J. R. R. Tolkien

Like, duh. Ik hoop dat je deze eigenlijk al gelezen hebt! Een klassieker, maar ik kan het begrijpen als je het moeilijk vindt om door Lord of the Rings heen te komen – het taalgebruik is op zijn zachtst gezegd behoorlijk archaïsch. The Hobbit is wat luchtiger, meer geschreven als een kinderboek en een stuk toegankelijker. In de films zijn een hoop dingen weggelaten, om het verhaal wat vlotter te laten verlopen, maar het is ook gaaf om te ontdekken welke (soms verrassende) details juist wel in de films terugkomen.

Geschikt voor: Liefhebbers van een middeleeuwse setting, elfen, orks, trollen.

   The Hobbit & Lord of the Rings

The MYST reader

Rand & Robyn Miller met David Wingrove

Ik weet niet of jullie de MYST games kennen, maar Cyan Worlds heeft in de jaren 90 een reeks prachtige games ontworpen waarbij je in een prachtige fantasywereld vastzit en daar het verhaal moet ontdekken en hoe je de hoofdpersoon kunt redden. Centraal in de games staat dat je tussen diverse eilandwerelden kunt reizen door middel van boeken. De puzzels zijn pittig, en je hebt daadwerkelijk een notitieboekje nodig om ze op te lossen.

In de gams kom je in aanraking met de D’ni cultuur, een zeer intelligent ras mensen dat naar parallelle werelden kon reizen door boeken te schrijven. De MYST reader is een omnibus van 3 verhalen rond die cultuur:

  • The book of Atrus: het levensverhaal achter de hoofdpersoon in de games. Atrus, de laatste afstammeling van de D’ni, woont met zijn oma in de woestijn, en op een dag komt zijn vader hem halen om hem te leren Schrijven en het gevallen D’ni te herbouwen.
  • The book of Ti’ana: In dit verhaal is Atrus’ oma de hoofdpersoon. Zij is de eerste buitenstaander die het rijk van D’ni ontdekt, en met haar komst staat de hele maatschappij op zijn kop. Zozeer zelfs, dat het ondergrondse rijk valt…
  • The book of D’ni: Atrus linkt door de boeken van de D’ni naar oude werelden, op zoek naar andere overlevenden om samen D’ni te herbouwen. Op een gegeven moment stuit hij op een vreemde samenleving…

Geschikt voor: Liefhebbers van cultuur, combinatie van eenvoud, survival en technologie, hedendaagse/futuristisch setting.

   The MYST Reader

CherryCharlies fantasy reading list • CherryCharlie.nl

CherryCharlies fantasy reading list • CherryCharlie.nl

Partholon trilogie

P. C. Cast

De Partholon trilogie is wat ik fantasy voor vrouwen noem. Het is geschreven vanuit een vrouwelijke hoofdpersoon en met typische vrouwelijke dingen zoals dromen over mooie mannen, genieten in de spa en paarden.

Ook dit boek draait om een parallelle wereld, waartussen mensen kunnen worden uitgewisseld. Helaas gaat dit gepaard met duistere rituelen en oorlogen met demonen. Wat ik ontzettend gaaf vind, is de plaatsing van een nuchtere vrouw in een wereld met een oude keltische setting, maar dat ze, naast de rol die ze moet aannemen, gewoon haar moderne, nuchtere zelf blijft.

Geschikt voor: Liefhebbers van parallel universum, centaurs, moderne cultuur versus oude cultuur, hekserij, demonen, priesteressen, occult.

The Long Earth serie

Terry Pratchett & Stephen Baxter

Dit is echt één van mijn favoriete series, en ik heb ook trouw bijna elk deel gepre-ordered. Ook hier is sprake van parallele werelden, maar het is geschreven alsof het in de nabije toekomst gaat gebeuren. Mensen ontdekken dat ze kunnen “stappen” tussen alle parallelle aardes van de tree of possibilities, en natuurlijk ontwricht dat de huidige samenleving volledig. Mensen gaan weer pionieren en koloniseren, net zoals toen Amerika net ontdekt was.

Een greep uit het assortiment aan gebeurtenissen: Yellowstone barst uit, een nucleaire aanslag, ruimtereizen, ontdekkingsreizen, survival, kolonisten, Amerika die natuurlijk alle parallelle Amerika’s wil bezetten, aliens en de evolutie van een nieuw soort mens. Dit allemaal vanuit het perspectief van de steeds ouder wordende Joshua Valienté, die in het eerste boek een kind is, en in het laatste een oude man die nog een laatste reis wil maken.

Geschikt voor: Liefhebbers van sci-fi, survival, evolutie, wetenschap, parallel universum, de echte wereld.

CherryCharlies fantasy reading list • CherryCharlie.nl

CherryCharlies fantasy reading list • CherryCharlie.nl

Discword serie

Terry Pratchett

Met afstand de meest humoristische fantasy serie! En het leuke is dat alle boeken (met uitzondering van de eerste 2) afzonderlijke verhalen zijn die je door elkaar kunt lezen. Er zijn verschillende hoofdpersonen: sommige boeken gaan bijvoorbeeld over de stadswacht van Ankh-Morpork, andere boeken gaan over een drietal heksen, of een mislukte tovenaar, of wacht dacht je van Death in de hoofdrol?

Een hoop boeken zijn parodieën op literatuur, cultuur en geschiedenis. Maskerade is bijvoorbeeld een parodie op The Phantom of the Opera, Moving Pictures is een parodie op het ontstaan van Hollywood, en Soul Music beschrijft het ontstaan van de pop- en rockmuziek. Ook krijg je te maken met zaken als feministische dwergen, een overschot van levensenergie wanneer Death op vakantie gaat, en de kracht van het element narrativium.

Geschikt voor: Liefhebbers van humor, parodie, heksen, vampiers, weerwolven, tovenaars, goden, en stereotypes die opeens geen stereotypes meer zijn, min of meer 19e-eeuwse setting.

   Everything Discworld

Harry Potter

J. K. Rowling

Ja, ook Harry Potter staat in deze lijst. Een ontzettend rijk verhaal over de strijd tussen goed en kwaad, een flinke dosis magie in een moderne setting en een fantastische gateway-serie voor mensenom fantasy te ontdekken. Rowling schrijft vlot en pakkend, en het is ontzettend makkelijk om je te identificeren met de personages, omdat ze, naast hun epische avonturen, ook maar gewoon een stel tieners zijn.

Geschikt voor: Liefhebbers van magie, tovenaars, hekserij, moderne setting, de echte wereld.

   Harry Potter deel 1-7 boxset

CherryCharlies fantasy reading list • CherryCharlie.nl

CherryCharlies fantasy reading list • CherryCharlie.nl

Dragonriders of Pern

Anne McCaffrey

Een groep mensen is naar de planeet Pern gereisd om een nieuwe samenleving op te bouwen. Helaas wordt deze planeet eens in de paar decennia bedreigd door Thread wat uit de lucht komt vallen en al het organische materiaal in zijn weg opvreet. Alleen vuur en water kunnen de vreselijke parasiet onschadelijk maken. Om Thread te kunnen bestrijden, zijn de kleine vuurhagedissen van het eiland genetisch gemanipuleerd tot draken.

De boeken gaan over verschillende periodes, van de landing op Pern tot zelfs 2500 jaar later, wanneer een hoop kennis en technologie verloren is gegaan. Natuurlijk wordt er niet alleen tegen Thread gestreden, maar er zijn ook problemen tussen de Borgen (steden van gewone mensen) en Weyrs (nederzettingen van drakenrijders) en wat meer kleinschalige verhalen die zich afspelen bij de gildes.

Geschikt voor: Liefhebbers van draken, sci-fi, survival, technologie, ontdekkingsreizen.

   Dragonriders of Pern

Wat zijn jouw favoriete fantasy boeken?

Foto-achtergrond: Graham & Brown

Maart in boeken

with No Comments

CherryCharlies maart in boeken • CherryCharlie.nl

Het is de laatste dag van de maand, wat betekent dat ik voor jullie weer een samenvatting heb van alle boeken die ik heb gekocht, gekregen of gelezen. Waar gaan ze over? Voor wie zijn ze bedoeld? Wat vind ik ervan? En niet geheel onbelangrijk: waar kun je ze kopen?

Goed Gezaaid

Angelo Dorny

CherryCharlies maart in boeken • CherryCharlie.nl

Als net beginnende moestuinier is het heel fijn om wat hulp te hebben. Zeker op zo’n overzichtelijke manier als in dit boek! Voor zo’n 50 verschillende groenten en kruiden heeft Angelo Dorny een hoofdstukje geschreven over de behoeftes van zo’n plant en hoe je die precies zaait. Die stap voor stap beschrijvingen zijn echt superfijn, want sommige planten moet je voorzaaien, anderen zaai je direct ter plekke, sommigen hebben wat extra bescherming of verzorging nodig… Dit hele boek draait erom dat je uiteindelijk mooie, gezonde en sterke plantjes in de grond stopt.

Lekker compact en duidelijk, maar net iets uitgebreider dan wat ik al had staan, dat was echt een hel beknopt naslagwerkje. In het begin van het boek staat nog een apart hoofdstuk met hoe je je grond goed voorbereidt, zaden selecteert en andere belangrijke informatie waar je eigenlijk nooit bij stil staat wanneer je zo enthousiast mogelijk die zaden in de grond stopt. Heel blij met dit boek!

   Klik hier om “Goed Gezaaid” te kopen via Bol.com

Dialogen

Plato

CherryCharlies maart in boeken • CherryCharlie.nl

Toen ik eindexamen Grieks deed op de middelbare school, was het examenonderwerp van dat jaar Sokrates. Sokrates schreef zelf niet, Sokrates voerde filosofische gesprekken om mensen over zichzelf na te laten denken. Een hoop van die dialogen zijn opgetekend door Plato. Afgrijselijk lange zinnen van meerdere regels waar je door de hoeveelheid bijzinnen geen flauw idee meer had waar je moest beginnen met ontleden en vertalen.

Een tijdje geleden kreeg ik ontzettend de behoefte om Plato te lezen. Maar dan wel in het Nederlands natuurlijk. Ik heb via Bol.com tweedehands een bundel gekocht met daarin de belangrijkste dialogen van Sokrates. Op dit moment heb ik Symposium, Apologie en Crito uit, en ben ik bezig in Phaedo. Symposium was vrij lastig in te komen – allemaal dronkenmaspraat basically – maar de andere dialogen lezen een stuk prettiger weg! Heerlijk om te lezen hoe Sokrates iedere keer weer mensen laat inzien dat ze een totaal verkeerd beeld hebben van een begrijp.

   Klik hier om Plato’s Dialogen te kopen via Bol.com

Reishonger

Sabine de Koning

CherryCharlies maart in boeken • CherryCharlie.nl

Whoohoo, deze heb ik net een paar dagen binnen en ik ben er zo blij mee: het tweede kookboek van mijn favoriete foodblogger, Sabine van Oh My Foodness 🙂 Dikker dan haar vorige boek, en met een heleboel leuke anekdotes bij de recepten. De mango en sticky rice heb ik al geprobeerd, lekker zoet om voor de lunch te maken, of als snack, of vast ook heel geschikt als dessert.

Naast dit makkelijke gerecht staan er natuurlijk nog veel meer recepten in, allemaal netjes gesorteerd per land: van fish & chips en apfelstrudel tot mango batidos en pho, allemaal geïnspireerd op de gerechten die Sabine heeft gegeten op haar verschillende reizen. Het zijn voor het grootste deel wel vrij bekende gerechten voor de streken, maar niettemin zeer de moeite waard.

   Klik hier om Reishonger te kopen via Bol.com

Wat heb jij de afgelopen maand gelezen?

Foto-achtergrond via Graham & Brown.

CherryCharlie luistert: Lord of the Rings playlist

with No Comments

CherryCharlie luistert: Lord of the Rings playlist • CherryCharlie.nl

Hey! Ik vond het weer eens tijd voor een nieuwe playlist. En wat is er nou passender om als zelfbenoemde Hobbit een playlist te maken met mijn favoriete nummers uit de Lord of the Rings soundtrack?

Deze soundtrack betekent heel veel voor me: naast dat het een gateway is om even helemaal in een fantasiewereld te kruipen, is het ook één van de hulpmiddelen om mij weer in het groen te krijgen wanneer ik overprikkeld ben. Vooral Minas Tirith en The White Tree krijg ik zoveel energie van, die zorgen ervoor dat ik helemaal in mijn happy place kom.

Veel luisterplezier!

Lord of the Rings playlist

   Klik hier om deze playlist te beluisteren op Spotify!

Concerning Hobbits

Flight to the Ford

Many Meetings

The Ring Goes South

The Bridge of Khazad Dûm

The Great River

Amon Hen

The Breaking of the Fellowship

The Uruk-Hai

The King of the Golden Hall

Breath of Life

Forth Eorlingas

Isengard Unleashed

Gollum’s Song

Minas Tirith

The White Tree

Minas Morgul

The Ride of the Rohirrim

Andúril

The Fields of the Pelennor

The Black Gate Opens

The End of All Things

Ik heb expres alleen de official motion picture soundtracks genomen en niet de complete recordings, anders komt er helemaal nooit een eind aan! 😉 En van Th Hobbit ga ik nog een aparte playlist maken.

Natuurlijk kun je deze cd’s ook via iTunes kopen:

Ik ben heel benieuwd wat jullie van deze muziek vinden, laat het me weten in de comments!

Februari in boeken

with No Comments

Februari in boeken • CherryCharlie.nl

Sinds ik mijn overprikkeling en slaapritme weer een beetje op de rails probeer te krijgen, “mag” ik na 21:00 geen blauwe schermen meer zien, om te voorkomen dta mijn melatonineaanmaak in de war wordt gestuurd. Dit betekent dat ik na 9 uur niet meer mag bloggen, Minecraften, Farmvillen, Youtuben, blogs lezen, Pinteresten of Agents of S.H.I.E.L.D. kijken.

Maar wat dan te doen in die 2 uur voor ik naar bed ga? Ik heb een oude hobby weer opgepakt: lezen! Als kind deed ik dat ontzettend veel – als ik met mijn vader naar de bibliotheek was geweest, had ik al mijn 7 boeken binnen een paar dagen al uit! en dan te bedenken dat je ze wel 3 hele weken mocht lenen, en ik dus 3 weken op mijn vader moest wachten tot we weer naar de bieb gingen…

Op CherryCharlie ga ik voor jullie een boekenoverzicht bijhouden: wat lees ik? Wat kan ik jullie aanraden? Ik hoop dat ik jullie kan inspireren om ook ‘s avonds lekker met een boek op de bank te zitten in plaats van mindless naar een scherm te staren!

Lord of the Rings – De Twee Torens

J.R.R. Tolkien

Februari in boeken - De Twee Torens • CherryCharlie.nl

Met kerst was ik bij mijn schoonouders in De Reisgenoten en daarna in De Twee Torens begonnen. De Twee Torens nam ik mee in de trein om lekker daar en thuis te lezen. Natuurlijk las ik deze niet in 3 dagen uit, er moest natuurlijk ook gewerkt worden! 😉 De eerste (en laatste) keer dat ik tot nu toe Lord of the Rings heb gelezen, was toen ik een jaar of 11 was: ik mocht niet mee naar de eerste film, omdat ik te jong was. Boeken doen gelukkig niet aan leeftijdsdiscriminatie!

Ik moet wel zeggen dat ik een hoop details vergeten was, en het verbaast me hoeveel details wél zijn meegenomen in de film, en sommigen ook niet. En ik begrijp veel meer van wat er geschreven staat! De Nederlandse vertaling is vrij archaïsch, en als 11-jarige is dat natuurlijk toch was lastig 😛

   Klik hier om “De Twee Torens” te kopen via Bol.com

Overprikkeling voorkomen

Barbara de Leeuw

Februari in boeken - Overprikkeling voorkomen • CherryCharlie.nl

Dit boek heb ik ontdekt via Iris van IkBenIrisNiet.nl. Het leek me een fijn zelfhulpboek, en een dag later bleek dat de psycholoog precies hetzelfde met mij van plan was: weg met de overprikkeling, hallo gestructureerd leven dat helpt bij het verdelen van mijn energie! Dit boek kan ik voor iedereen aanraden die wat moeilijker functioneert door ADHD of autisme. Het is heel eenvoudig en duidelijk opgezet, met een hoop fijne invuldingetjes. Zo kun je bijvoorbeeld een lijst bijhouden van prikkels waar je slecht tegen kan, activiteiten om je overprikkelingsstoplicht weer op groen te zetten en krijg je hulp bij het verwoorden van bepaalde dingen die vrij common zijn bij mensen die snel overprikkeld raken.

   Klik hier om “Overprikkeling voorkomen” te kopen via Bol.com

Het Rosie Effect

Graeme Simsion

Februari in boeken - Het Rosie Effect • CherryCharlie.nl

Het vervolg op Het Rosie Project, waar ik een tijd geleden al eens iets over geschreven heb! Dit boek is zo heerlijk humoristisch 🙂 Don wordt vader en pakt dat hele zwangerschapsproces super autistich op, wat natuurlijk voor een hoop herkenning zorgt. Zijn typisch autistische trekjes zorgen voor ongelofelijk grappige en awkward situaties, zoals bijvoorbeeld “het speeltuinincident”, waar hij per abuis wordt aangezien voor een pedofiel, wat natuurlijk alleen door specifieke autistische reacties en redeneringen compleet kan escaleren.

Af en toe wilde ik gewoon niet verder lezen, vanwege de plaatsvervangende schaamte die ik voelde. Maar ik las tóch door, omdat ik heel benieuwd was hoe Don het op zijn speciale manier zou oplossen! Natuurlijk heeft dit boek een heerlijk feelgood-einde (en een paar disclaimers aan het eind van het verhaal over de alcoholconsumptie van een zeker zwanger personage…)

   Klik hier om “Het Rosie Effect” te kopen via Bol.com

Wat heb jij afgelopen maand gelezen?

Foto-achtergrond via Graham & Brown.

CherryCharlie luistert: Harry Potter playlist

with No Comments

CherryCharlie luistert: Harry Potter playlist • CherryCharlie.nl

Ik heb zin om iets nieuws te proberen op CherryCharlie! Een experimentje: “CherryCharlie luistert”. Mijn favoriete muziek uit een bepaalde film, van een specifieke artiest of rond een thema.

Muziek speelt een grote rol in mijn leven – ik kom uit een muzikaal nest, heb compositie gestudeerd aan het conservatorium en heb een eigen onderneming die draait om muziek. Maar daarnaast is luisteren naar muziek ook nog steeds een ontspan- en genietmomentje. In “CherryCharlie luistert” deel ik mijn favorieten!

Harry Potter playlist

   Luister naar deze playlist op Spotify

The Quidditch Match

The Chess Game

Leaving Hogwarts

Hedwig’s Theme

Fawkes the Phoenix

Double Trouble

The Patronus Light

Forward to Time Past

The Quidditch World Cup

Fireworks

Dumbledore’s Army

The Room of Requirements

Living Death

Harry & Hermione

When Ginny Kissed Harry

The Weasley Stomp

Obliviate

Snape to Malfoy Manor

The Exodus

Farewell to Dobby

Lily’s Theme

Statues

Broomsticks and Fire

Courtyard Apocalypse

Snape’s Demise

Severus and Lily

Neville the Hero

Jaja, een hele lijst! Maar dit is slechts een kleine greep. De totale soundtrack van de acht films bestaat uit 179 nummers, dik 9 uur aan muziek! En het is allemaal prachtig.

Je kunt de complete soundtrack downloaden via iTunes:

1 2 3 4 5