Magische bosbessen & vanille cupcakes

with No Comments

Het is weer tijd voor cupcakes! Een tijdje geleden had ik echt geen idee wat voor cadeautje ik voor de housewarming van een bevriend stel moest kopen. Wat doe je dan? Iets zelf maken! Cupcakes in mijn geval, want ik weet dat de betreffende vrienden het ontzettend leuk vinden als ik die meeneem. Of er nou een gelegenheid voor is of niet, cupcakes zijn altijd welkom!

Bosbessen- en vanillecupcakes

Van de zomer in Zwitserland heb ik frambozenpoeder en bosbessenpoeder gekocht. Ik zag dat in het bakschap staan en ik dacht: hee, dat hebben we niet in Nederland! Meenemen dus. Net als de marsepein die daar goedkoper is dan in Nederland. Raar maar superchill, als je weet hoe duur Zwitserland is!

Na een beetje research (lees: googlen) bleek uiteindelijk dat je bosbessenpoeder trouwens gewoon kunt bestellen bij Bol.com. Ook al zie je het dus niet in de supermarkt, het is dus gelukkig wel in Nederland te krijgen.

Voor de housewarming heb ik dus een batch cupcakes met bosbessen gebakken. Ik heb ze versierd met bosbessenbuttercream en zilveren sterretjes. Zag er echt magisch uit <3

Verder ben ik een beetje bezig om mijn cupcakerecept te perfectioneren. De cupcakes die ik bakte met het supereenvoudige spongecakerecept, bleven altijd een beetje plat. Dat is chill als je een layercake wilt maken, maar cupcakes horen bol, in my honest opinion! Een beetje bakpoeder erbij dus om ze extra te laten rijzen, om mee te beginnen.

Bosbessen- en vanillecupcakes
Bosbessen- en vanillecupcakes
Yield: ± 12 stuks

Magic blueberry & vanilla cupcakes

Magic blueberry & vanilla cupcakes

Heerlijke sponge cake cupcakes met bosbessen, versierd met bosbessenbuttercream

Prep Time 30 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 55 minutes

Ingredients

Cupcakes

 • 4 eieren
 • ±175 g zelfrijzend bakmeel
 • ±175 g zachte roomboter
 • ±175 g kristalsuiker
 • 1/2 tl vanillepasta
 • 1/2 tl bakpoeder
 • 100 g bosbessen

Buttercream

 • 110 g zachte roomboter
 • 60 ml melk
 • 250 g poedersuiker
 • 1/2 tl bosbessenpoeder

Decoratie

 • zilveren/witte suikersterretjes

Instructions

Cupcakes

 1. Verwarm de oven voor op 180°C (160 als je hetelucht gebruikt). Bekleed een cupcakeblik met papieren vormpjes.
 2. Zet de kom op de weegschaal. Breek je eieren erin en onthoud hoeveel ze wegen.
 3. Voeg evenveel boter, suiker en zelfrijzend bakmeel toe als de eieren wegen. Mix alles goed door elkaar tot een glad beslag.
 4. Vul de vormpjes voor de helft met beslag. Bak 25 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen op een taartrooster.

Tip: Zijn je cupcakes erg vet aan de onderkant, leg dan 2 laagjes keukenrol op je taartrooster en zet daar de cupcakes op. Het vet trekt dan in het keukenpapier en jij hebt fantastische cupcakes die niet zwemmen in de boter 😉

Buttercream

Doe alle ingrediënten in een beslagkom en mix door elkaar. Begin op standje 1, anders stuift de poedersuiker zo! Schakel daarna door naar een hogere stand.

Decoratie

 1. Doe de buttercream in een spuitzak met een vrij grote spuitmond. Spuit leuke toefjes op de cupcakes.
 2. Decoreer met de suikersterretjes. 

Serveer je cupcakes het liefst binnen 24 uur, dan zijn ze het lekkerst!

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.