Burnout door autisme: Beat vermoeidheid met deze 6 tips!

with No Comments

Goedemorgen lieve Hobbits van me!

Het is alweer een tijdje geleden dat ik iets heb geschreven over burnout en autisme. Ik ben druk bezig met herstel, hoewel ik af en toe nog wel wat terugval heb met een hoop vermoeidheid – opeens heb ik dan weer een paar dagen dat ik simpelweg niks uit mijn handen krijg en alleen maar dutjes kan doen.

En hoe meer ik over mezelf, over mijn burnout en over mijn autisme leer, hoe meer ik zie dat autisme, burnout en de huidige prestatiemaatschappij onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Die prestatiemaatschappij vraagt namelijk van “normale” mensen vaak al teveel, kun je nagaan hoeveel moeite het kost om er met je autistische brein tegenop te boksen! Geen wonder dat we soms zo moe zijn.

Vandaag heb ik een aantal tips voor je om die vermoeidheid zoveel mogelijk te beperken!

1 – Beperk je verplichtingen en afspraken

Het klinkt zo simpel, maar ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is. Je hebt werk, studie, sport, muziek, allerlei verenigingen en je wilt ook nog een sociaal leven. Maar hoeveel van die dingen moet je doen?

Ik heb een hoop activiteiten laten vallen, bijvoorbeeld 3 zangverenigingen: 1 vond ik niet gezellig, 1 was super ver weg (reizen kost energie!) en 1 was ver onder mijn niveau. In plaats daarvan heb ik nu tijd voor 1x in de 2-3 weken zangles, waar ik 100% aandacht kan besteden aan de muziek die ik wil zingen.

Ook ben ik geen lid meer van “mijn” studentenvereniging. Zonder de druk van wekelijkse verplichtingen, heb ik veel meer energie om af en toe eens spontaan langs te komen en een drankje te doen of een kaartje te leggen.

2 – Stem je draagkracht en draaglast op elkaar af

Dit was echt een eye-opener die de psycholoog mij meegaf! Ga eens na hoeveel “moetjes” je per dag hebt. Hoeveel uur ben je daarmee bezig? Niet alleen werk en studie tellen, maar ook al die andere dingen zoals huishouden en verenigingen waar je moet komen opdraven. Dit is je draaglast.

Houd vervolgens eens bij hoeveel uur je per dag aan je moetjes kunt besteden zonder vermoeid te raken. Dit is je draagkracht.

Ga vervolgens kijken of je je draagkracht en draaglast in balans kunt brengen, door je moetjes te beperken en je draaglast langzaamaan te vergroten tot iets waar jij van kunt leven én waarbij je je prettig voelt.

3 – Zorg voor genoeg ontspanning

Zovaak bruut onderschat: voor alle inspanning (ook mentale!) moet je compenseren met ontspanning. Vooral met autisme moet je nog meer aandacht dan gebruikelijk besteden aan de balans tussen inspanning en oplaadmomentjes, want die zorgen ervoor dat je niet overprikkeld en uitgeput raakt.

Vind jouw ideale ontspanningsactiviteit, bijvoorbeeld lezen, borduren, wandelen, tekenen, bepaalde muziek luisteren – waardoor kom jij helemaal tot rust?

4 – Ga iedere dag naar buiten

Of de zon nu schijnt of dat het hondenweer is – ga iedere dag even naar buiten! Maak een ommetje of fiets even naar de supermarkt. Een frisse neus halen haalt je even uit de sleur van werkwerkwerk en zorgt wederom weer even voor een oplaadmomentje.

5 – Vast slaapritme

Een vast slaapritme doet wonderen voor je. Wanneer je iedere dag op dezelfde tijd naar bed gaat en je wekker ‘s ochtends op dezelfde tijd zet (in het begin ook in het weekend!), went je lichaam na een paar weken aan dat ritme, waardoor je op een gegeven moment ook daadwerkelijk automatisch moe wordt rond je bedtijd en weer wakker wordt rond het moment dat je moet opstaan.

Om je zo’n ritme aan te wennen is even doorbikkelen – de eerste twee weken kun je je hondsmoe voelen. Maar wanneer je eenmaal in zo’n flow zit, en je lichaam is gewend aan het wakker zijn en slapen op specifieke tijden, dan merk je dat je meer energie hebt!

6 – Een beetje hulp bij het (in)slapen

Soms lukt het gewoon echt niet om lekker te slapen, bijvoorbeeld omdat je constant loopt te piekeren, of omdat je nog steeds moeilijk gestresst bent door je burnout. Dan kan het helpen om tijdelijk een kruidenmiddel te nemen voor een betere nachtrust, om de stress te verminderen en toch lekker te slapen.

Mocht je om een of andere reden geen vast slaapritme kunnen opbouwen (bijvoorbeeld door werk in de horeca, been there done that), en je hebt wat hulp nodig bij het inslapen op de tijd die jou uitkomt, dan kun je melatonine gebruiken voor een betere nachtrust. Dit is het lichaamseigen “slaaphormoon” wat ervoor zorgt dat je moe wordt. Let er wel op dat je een zo laag mogelijke dosis neemt die voor jou werkt – een te hoge dosis kan te lang doorwerken en problemen geven met opstaan, waardoor je je overdag toch moe voelt, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Heb jij last van vermoeidheid door alle extra mentale inspanning die je moet leveren als autist om mee te kunnen draaien in de maatschappij? Hoe deal jij daarmee?

Dit artikel is gesponsord door Sambrosa Care.

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.