Fotoverslag: Sustainable chocolade bij Chocoa Festival!

with 1 Comment

Fotoverslag: Sustainable chocolade bij Chocoa Festival! | duurzaam | biologisch | fairtrade | chocola | cacao

Afgelopen weekend ben ik naar de 6e editie van Chocoa Festival geweest in de Beurs van Berlage, en dat was zo. ongelofelijk. cool! Direct even een disclaimertje: Chocoa Festival is geen ram-zoveel-mogelijk-chocolade-in-je-smoelwerk-festival, maar een festival waar je bijzondere, ambachtelijke, en vooral kwaliteitschocolade kunt proeven en kopen. En ondertussen leer je ook nog een heleboel!

Zelf heb ik 2 proeverijen bijgewoond, bij minimaal de helft van de stands chocolade geproefd, en natuurlijk wat lekkers gekocht om mee naar huis te nemen. Hierin ben ik heel selectief geweest: ik wilde niet zoveel mogelijk chocola – ik wilde iets bijzonders, en ik wilde ambachtelijke en lokale chocolatiers steunen. Nou, dat is gelukt!

Fotoverslag: Sustainable chocolade bij Chocoa Festival! | duurzaam | biologisch | fairtrade | chocola | cacao
Prachtige truffels!
Fotoverslag: Sustainable chocolade bij Chocoa Festival! | duurzaam | biologisch | fairtrade | chocola | cacao
LoveChock ken ik van de Ekoplaza. Zij gebruiken ongebrande en koudgemalen cacao in hun handgemaakte repen.

De 17 duurzame ontwikkelingsdoelen

Chocoa Festival draait om sustainable, dus duurzame, chocolade. Dit is chocolade die niet alleen biologisch is, of alleen fairtrade is, maar en-en. De VN heeft 17 Sustainable Development Goals (SDGs) opgesteld, die van de wereld een betere plek moeten maken in 2030 (maar natuurlijk liever eerder!).

  1. Geen armoede
  2. Geen honger
  3. Goede gezondheid en welzijn
  4. Kwaliteitsonderwijs
  5. Gendergelijkheid
  6. Schoon water en sanitair

  1. Betaalbare en duurzame energie
  2. Eerlijk werk en economische groei
  3. Industrie, innovatie en infrastructuur
  4. Ongelijkheid verminderen
  5. Duurzame steden en gemeenschappen
  6. Verantwoordelijke consumptie en productie

  1. Klimaatactie
  2. Leven in het water
  3. Leven op het land
  4. Vrede, veiligheid en sterke publieke diensten
  5. Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Alle standhouders op Chocoa Festival houden zich in grote mate bezig met deze doelen, en strijden daarmee voor een duurzame cacaoindustrie. Er bestaat al heel veel fairtrade en biologische chocolade, en dat is ontzettend goed, maar eigenlijk is dat nog niet zo heel lang iets waar we ons mee bezig houden: Max Havelaar was de eerste, en dat was pas in 1994!

Door het consumeren van chocolade kun jij ook een bijdrage leveren aan deze doelen. Cacao wordt namelijk verbouwd in landen waar nog veel te verbeteren valt. Je kunt een positieve impact hebben door bewust duurzame chocolade te kopen, dus chocolade die met respect voor mens én milieu is geproduceerd.

Bewust chocola kopen

Fotoverslag: Sustainable chocolade bij Chocoa Festival! | duurzaam | biologisch | fairtrade | chocola | cacao
RokBar zet zich in voor vrouwen in de cacaoindustrie. Zoals je ziet is de arbeid ongeveer 50-50 verdeeld, maar de financiën en beheer niet… 🙁
  • Koop niet de goedkoopste reep
  • Koop repen met hoge percentages cacao
  • Koop chocola met cacao uit verschillende landen, om meerdere gemeenschappen te steunen
  • Let op duurzaamheidscertificaten. Kleine ambachtelijke bedrijfjes hebben hier doorgaans echter geen geld voor, dus ook zonder certificaat maar met een overtuigend duurzaamheidsverhaal kun je met een gerust hart hun chocolade kopen.

Bulkcacao en kwaliteitscacao

Fotoverslag: Sustainable chocolade bij Chocoa Festival! | duurzaam | biologisch | fairtrade | chocola | cacao
Zoals je ziet zijn er maar weinig gebieden waar cacaobomen kunnen groeien.

Zoals verteld, heb ik op Chocoa ongelofelijk veel over cacao en chocola geleerd. Eén van die dingen is het verschil tussen bulkcacao en kwaliteitscacao. Natuurlijk heb je dit verschil niet alleen bij cacao, ook in andere productengroepen is dit aan de orde. Bulk is vaak het goedkopere product wat je als consument gewoon lekker in de supermarkt kunt kopen zonder er bij na te denken (koffie, thee, chocola, sushi, you name it). Voor de kwaliteitsversie moet je vaak naar een speciaalzaak, en daar betaal je meer voor een product wat met aandacht gemaakt is.

Bij kwaliteitscacao wordt bijvoorbeeld veel meer gelet op de versheid van de vruchten, het schoonmaken van de bonen en de temperaturen bij het fermenteren en drogen.

En je proeft het verschil écht! Bulkcacao is de cacao die verwerkt wordt in grote merken als Cadbury’s en Nestlé. Hier wordt vaak veel melk en suiker aan toegevoegd om er een voor de consument lekkere reep van te maken. Waar ik pure “supermarktchocola” (bulk dus) helemaal niet lekker vind (en Sinterklaas blijft me maar pure chocoladeletters geven), vind ik pure chocola van kwaliteitscacao wél lekker! Er zit meer smaak aan, ik ben de smaak minder snel zat en het ligt ook niet zo zwaar op de maag.

De meeste bulkcacao komt uit Afrika: zo’n 80% van de hele wereldproductie aan cacao komt hier vandaan. Helaas is er in Afrika ook nog steeds sprake van slavernij. Verweesde kinderen, of kinderen van ouders die te arm zijn om ze te onderhouden, worden meegenomen naar plantages (meestal door een oom) waar ze zwaar werk moeten doen, mishandeld worden en geen cent van de opbrengst zien. Het ons allen bekende Tony Chocolonely strijdt tegen deze slavernij.

Kleinschalig werken is een goed begin, maar als je écht voor veel mensen een grote positieve impact wilt maken, zul je op een gegeven moment op grotere schaal moeten gaan werken en inkopen.
~ Alastair Gower, Chocolate Tree

Tree to bar / bean to bar

Een ander concept wat veel voorkwam op Chocoa was “tree to bar”: kleinschalige bedrijven die betrokken zijn bij het complete proces van de cacao oogst tot het maken van de chocolade. Hierdoor weten ze precies waar hun cacao vandaan komt, en hebben ze controle over de werkomstandigheden, het loon wat de boeren en werknemers krijgen, en wat er precies in de chocolade gaat.

Alastair Gower van Chocolate Tree en Luis Mancini van Chocotales lieten in een presentatie het productieproces van de tree to bar chocolade van Chocolate Tree zien. En zo werkt het voor een hoop kleine artisan chocolatiers!

Er wordt vaak samengewerkt met kleine boerengemeenschappen uit verschillende landen. Er zijn over de wereld verschillende rassen theobroma cacao (cacaoboom). De vruchten daarvan zien er allemaal net iets anders uit, en de smaak van de bonen is ook verschillend. Zo heb je cacao die wat fruitiger smaakt, maar ook cacao uit een ander gebied die wat houtiger smaakt.

Het is vrij lastig om cacaoplantages aan te leggen. Cacaobomen zijn heel kieskeurig: ze willen het warm en vochtig hebben. Verder zijn ze vrij klein en hebben een “moederboom” nodig waar ze onder kunnen groeien, die beschermt tegen felle zon en teveel regen. Veel cacao wordt dan ook in de jungle geoogst.

De vruchten worden lokaal geopend, de bonen in het witte vruchtvlees worden eruit gehaald en gefermenteerd. Na een paar dagen worden ze te drogen gelegd. Nu kun je ze proeven!

De chocolatier koopt de cacaobonen voor een eerlijke prijs en maakt er chocola van! Dit gaat gepaard met veel proeven om uit te vinden welk percentage cacao in de reep de smaak van de bonen het meest tot zijn recht laat komen. Soms worden er ook pairings gemaakt tussen chocola en andere smaken. Chocolate Tree heeft bijvoorbeeld een whisky reep waar een cacao met houttonen wordt gepaird met Laphroaig whisky (één van mijn favoriete whiskys!).

Fotoverslag: Sustainable chocolade bij Chocoa Festival! | duurzaam | biologisch | fairtrade | chocola | cacao
Verse cacaobonen in de vrucht
Fotoverslag: Sustainable chocolade bij Chocoa Festival! | duurzaam | biologisch | fairtrade | chocola | cacao
Gefermenteerde en gedroogde cacaobonen

Sommige mensen willen alleen chocola van 70% eten, omdat dat “betere” chocola zou zijn. Onzin! Dat is net zoiets als alleen bier met 7% alcohol willen drinken. Percentage zegt lang niet alles over de smaak.
~ Alastair Gower, Chocolate Tree

Mexicaanse cacaocultuur

Een andere presentatie / tasting (want bij presentaties moet er natuurlijk veel geproefd worden) die ik bijwoonde was die van het MUCHO Mundo Chocolate Museum uit Mexico. Hier vertelde Ana-Rita Garcia-Lascurain over de Mexicaanse cacaocultuur. In Mexico is het namelijk allemaal begonnen met de Maya’s die een bittere xocoatl drank dronken, gemaakt van cacao. Xocoatl betekent ook letterlijk “bitter water”. Hun chocoladedrank werd namelijk helemaal niet gezoet, suiker werd pas in de 16e eeuw door de Spanjaarden geïntroduceerd. Net als de Spaanse Griep overigens…

Mexico is op dit moment verantwoordelijk voor ongeveer 3% van de wereldwijde cacaoproductie. Niet zoveel dus! Maar de cacaotraditie is daar nog steeds volop aanwezig.

Fotoverslag: Sustainable chocolade bij Chocoa Festival! | duurzaam | biologisch | fairtrade | chocola | cacao
Traditionele Mexicaanse Matate

Fotoverslag: Sustainable chocolade bij Chocoa Festival! | duurzaam | biologisch | fairtrade | chocola | cacao

Traditionele Mexicaanse cacao wordt gemalen op een verwarmde Matate. Dit is een lavastenen tafeltje met een lavastenen “deegroller”. Door de warmte wordt de cacaoboter in de bonen vloeibaar, waardoor er een soort cacaopasta ontstaat.

Van deze pasta wordt vervolgens een drank gemaakt, en deze wordt flink opgeschuimd met een Molinillo, een soort houten roergerei.

Oorspronkelijk werd chocolade niet gezoet in Mexico, maar wel op smaak gebracht met bloemen, kruiden en specerijen: vanille, chiazaad (heeft ook zijn oorsprong in Mexico), chilipeper, kaneel, aromatische bloemen… De Mexicaanse keuken is ontzettend rijk aan smaken en omvat veel meer dan chili en ander heet eten! Persoonlijk vond ik de chocolade met Hoja Santa bladeren heel bijzonder en lekker.

En verder…

Fotoverslag: Sustainable chocolade bij Chocoa Festival! | duurzaam | biologisch | fairtrade | chocola | cacao
Traditionele Molino om cacao mee te malen. De chocola van Taza is lekker ruw en gritty van textuur. Stoer!

Fotoverslag: Sustainable chocolade bij Chocoa Festival! | duurzaam | biologisch | fairtrade | chocola | cacao

Fotoverslag: Sustainable chocolade bij Chocoa Festival! | duurzaam | biologisch | fairtrade | chocola | cacao
Heerlijke caramelsauzen van CaramelZ. Volgens mij heb ik ze bijna allemaal wel geproefd!

Fotoverslag: Sustainable chocolade bij Chocoa Festival! | duurzaam | biologisch | fairtrade | chocola | cacao

Fotoverslag: Sustainable chocolade bij Chocoa Festival! | duurzaam | biologisch | fairtrade | chocola | cacao
Als klein kind kreeg ik ooit een hapje advocaat van oma. Bah! Na het proeven van deze variant van Ralph Hagen denk ik daar echter heel anders over nu 🙂
Fotoverslag: Sustainable chocolade bij Chocoa Festival! | duurzaam | biologisch | fairtrade | chocola | cacao
Chocolademunten met traditionele Nederlandse ingrediënten zoals lijnzaad, VOC kruiden en Oranjebitter. Gaaf Hollands concept!
Fotoverslag: Sustainable chocolade bij Chocoa Festival! | duurzaam | biologisch | fairtrade | chocola | cacao
Deze chocoa met chai thee kruiden van Coco Caravan was zooooo lekker!
Fotoverslag: Sustainable chocolade bij Chocoa Festival! | duurzaam | biologisch | fairtrade | chocola | cacao
Cacao kaas van Mesjokke. Cacao kun je ook prima in hartige gerechten gebruiken!

De buit!

Natuurlijk heb ik ook wat gekocht. Je kunt niet naar Chocoa Festival zonder iets van al dat lekkers mee naar huis te willen nemen!

Fotoverslag: Sustainable chocolade bij Chocoa Festival! | duurzaam | biologisch | fairtrade | chocola | cacao
Heerlijke caramelletjes van CaramelZ. Hier wil ik graag mee koken!
Fotoverslag: Sustainable chocolade bij Chocoa Festival! | duurzaam | biologisch | fairtrade | chocola | cacao
Met de aankoop van de smaak “Zeezout uit Bali” steun je de lokale zoutboeren daar.
Fotoverslag: Sustainable chocolade bij Chocoa Festival! | duurzaam | biologisch | fairtrade | chocola | cacao
Taza chocolade in 4 smaakjes.
Fotoverslag: Sustainable chocolade bij Chocoa Festival! | duurzaam | biologisch | fairtrade | chocola | cacao
Check die gritty structuur dan. Zo lekker!
Fotoverslag: Sustainable chocolade bij Chocoa Festival! | duurzaam | biologisch | fairtrade | chocola | cacao
De bijzondere Hoja Santa chocolade van het MUCHO Mundo Chocolate Museum

Fotoverslag: Sustainable chocolade bij Chocoa Festival! | duurzaam | biologisch | fairtrade | chocola | cacao

Fotoverslag: Sustainable chocolade bij Chocoa Festival! | duurzaam | biologisch | fairtrade | chocola | cacao
Award winning warme chocolademelk flakes en Haggis Spice chocolade van Chocolate Tree. God-de-lijk. <3
Fotoverslag: Sustainable chocolade bij Chocoa Festival! | duurzaam | biologisch | fairtrade | chocola | cacao
Check die flakes dan! Dat is wel even wat anders dan je standaard instant warme choco.

Wat is jouw favoriete chocola? En ben je wel eens nagegaan hoe duurzaam die is?

One Response

  1. Mirjam Hart
    | Reply

    Oh hoe kan ik dit nou gemist hebben? Ik ben dol chocola! En helemaal als het eerlijk is..!
    Leuk om dit fotoverslag te zien.

Leave a Reply

CommentLuv badge