Fotoverslag: Sustainable chocolade bij Chocoa Festival!

Afgelopen weekend ben ik naar de 6e editie van Chocoa Festival geweest in de Beurs van Berlage, en dat was zo. ongelofelijk. cool! Direct even een disclaimertje: Chocoa Festival is geen ram-zoveel-mogelijk-chocolade-in-je-smoelwerk-festival, maar een festival waar je bijzondere, ambachtelijke, en vooral kwaliteitschocolade kunt proeven en kopen. En ondertussen leer je ook nog een heleboel!

Zelf heb ik 2 proeverijen bijgewoond, bij minimaal de helft van de stands chocolade geproefd, en natuurlijk wat lekkers gekocht om mee naar huis te nemen. Hierin ben ik heel selectief geweest: ik wilde niet zoveel mogelijk chocola – ik wilde iets bijzonders, en ik wilde ambachtelijke en lokale chocolatiers steunen. Nou, dat is gelukt!

Chocolade met whisky

De eerste proeverij waar ik bij was, was die van Chocolate Tree, een Schotse bean-to-bar chocolatier. Ik werd aangetrokken door hun chocolade met haggis-kruiden – no joke.

Chocolate Tree werkt samen met Cacaotales, zij verbinden hen met lokale cacaoboeren in Zuid-Amerika. Daar vertelden ze tijdens de presentatie ook uitgebreid over. Ze maken voor een groot deel single origin chocola: chocola met bonen uit één specifiek gebied. En je proef daar echt verschil tussen!

Daarnaast maken ze bonbons, en dus ook chocola met bijzondere smaakjes – zoals bijvoorbeeld whisky of haggiskruiden. Die combineren ze dan weer met de cacaobonen die er het beste bij passen, zodat je best of both worlds hebt.

Mexicaanse cacaocultuur

Een andere presentatie / tasting (want bij presentaties moet er natuurlijk veel geproefd worden) die ik bijwoonde was die van het MUCHO Mundo Chocolate Museum uit Mexico. Hier vertelde Ana-Rita Garcia-Lascurain over de Mexicaanse cacaocultuur.

In Mexico is het namelijk allemaal begonnen met de Maya’s die een bittere xocoatl drank dronken, gemaakt van cacao. Xocoatl betekent ook letterlijk “bitter water”. Hun chocoladedrank werd namelijk helemaal niet gezoet, suiker werd pas in de 16e eeuw door de Spanjaarden geïntroduceerd. Net als de Spaanse Griep overigens…

Mexico is op dit moment verantwoordelijk voor ongeveer 3% van de wereldwijde cacaoproductie. Niet zoveel dus! Maar de cacaotraditie is daar nog steeds volop aanwezig.

Traditionele Mexicaanse cacao wordt gemalen op een verwarmde Matate. Dit is een lavastenen tafeltje met een lavastenen “deegroller”. Door de warmte wordt de cacaoboter in de bonen vloeibaar, waardoor er een soort cacaopasta ontstaat.

Van deze pasta wordt vervolgens een drank gemaakt, en deze wordt flink opgeschuimd met een Molinillo, een soort houten roergerei.

Oorspronkelijk werd chocolade niet gezoet in Mexico, maar wel op smaak gebracht met bloemen, kruiden en specerijen: vanille, chiazaad (heeft ook zijn oorsprong in Mexico), chilipeper, kaneel, aromatische bloemen… De Mexicaanse keuken is ontzettend rijk aan smaken en omvat veel meer dan chili en ander heet eten! Persoonlijk vond ik de chocolade met Hoja Santa bladeren heel bijzonder en lekker.

De buit

Natuurlijk heb ik ook allerlei lekkers meegenomen naar huis, dat kan niet anders! Onder andere verschillende soorten caramel, en chocholade van Chocolate Tree, Taza en Mucho.

Kortom: Topfestival, leuk om nieuwe dingen te leren. Aanrader!

1 reacties
  • Mirjam Hart schreef:

    Oh hoe kan ik dit nou gemist hebben? Ik ben dol chocola! En helemaal als het eerlijk is..!
    Leuk om dit fotoverslag te zien.

  • Comments

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven