Super epische traktatie: Chocolate Salty Balls

with No Comments

Sinds november heb ik eindelijk vast werk en dus een vast inkomen. Iets waar ik zo blij mee ben! Met dank aan Sebas, de drummer van mijn band.

En ik had een belofte gemaakt: als ik door mijn proeftijd heen kom, dan bak ik iets lekkers voor je. Hij had een verzoekje: Chocolate Salty Balls, om uit te delen op de afdeling.

Chocolate Salty Balls (South Park inspired)

Suck on my Chocolate Salty Balls

Put ’em in your mouth and suck ’em!

Chef – South Park

Sebas had mij een recept van Rudolph van Veen gestuurd, maar ik zag het niet zo zitten om ganache te maken, en verder heb ik geen ervaring met whisky-roomlikeur (Welk merk is dat überhaupt? Geef mij maar gewoon whisky). Ik heb dus lekker mijn eigen recept gemaakt!

Mijn chocolate salty balls zijn niet op basis van ganache, maar op basis van brownies. Meer een cakepop zonder stokje dan een truffel.

Ik heb via Pinterest een recept voor flink fudgey brownies gezocht en dat gecombineerd met dulche de leche en whisky om er een ultra-smeuïg en smeltend geheel van te maken. Vervolgens heb ik wel weer naar Rudolphs voorbeeld de balletjes geënrobeerd in pure chocolade voor die lekkere “knak”, en daarna heb ik er zwart Hawaii-zout op gestrooid.

Anyway, ze werden goed ontvangen! Wel een lekker zout accent, maar niet té zout. Wel dat brandende gevoel van de whisky als nasmaak, maar niet te overheersend. Een perfecte crunchy buitenkant, en heerlijk zacht van binnen.

En wanneer je er 100 hebt gemaakt, dan heb je de techniek van het magnetron-tempereren ook helemaal onder de knie…

Chocolate Salty Balls (South Park inspired)
Chocolate Salty Balls (South Park inspired)
Chocolate Salty Balls (South Park inspired)
Chocolate Salty Balls (South Park inspired)
Yield: ~100 stuks

Chocolate Salty Balls

Chocolate Salty Balls

Geïnspireerd op de lekkernij van Chef uit South Park

Ingredients

Brownie

 • 230 g roomboter
 • 450 g kristalsuiker
 • 4 eieren (L)
 • 2 tl vanille-extract
 • 85 cacaopoeder
 • 175 g bloem
 • 1/2 tl zout

Overig

 • 1 blikje gezoete gecondenseerde melk
 • 70 ml whisky
 • 1 tl zout
 • ~300-400 g pure chocolade callets
 • zwart Hawaii zout

Instructions

Dag 1

Dulche de leche

 1. Leg het blikje gecondenseerde melk in een grote pan en zet het onder water. Deksel erop, breng aan de kook en laat 3 uur koken. Zorg ervoor dat er genoeg water in de pan blijft om het blikje goed onder te houden. Laat afkoelen.

Brownie

 1. Verwarm de oven voor op 170°C. Verfrommel een stuk bakpapier Jamie Oliver-stijl en bekleed daarmee een rechthoekige vorm (ik heb een lasagneschaal van ongeveer 20x30 cm gebruikt).
 2. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Zodra het is gesmolten mix je de boter met de suiker in een grote beslagkom tot het goed gemengd is.
 3. Voeg de eieren en vanille-extract toe en mix opnieuw tot alles goed gemengd is.
 4. Zeef de cacaopoeder, bloem en het zout en mix ook die goed door het mengsel.
 5. Giet het beslag in de vorm en maak de bovenkant glad. Bak 35-45 minuten, afhankelijk van de grootte van je bakvorm.
 6. Laat de brownie een beetje afkoelen in de vorm, stort dan op een rooster en laat verder afkoelen.

Tip: een brownie moet je niet droog bakken. Een satéprikker of breinaald moet er dan ook nog een beetje viezig uit komen. Voor mij is hij goed als de brownie niet meer in de vorm "wiebelt". Dan is de binnenkant niet meer vloeibaar, maar ook nog niet helemaal droog.

Dag 2

Chocolate Salty Balls (binnenkant)

 1. Verkruimel de brownie boven een grote beslagkom met behulp van je mixer en de normale kloppers (of in de keukenmachine als je die hebt).
 2. Voeg de whisky, het zout en ongeveer 1/3 tot 1/2 deel van je afgekoelde blikjes dulche de leche. Kijk hier even wat voor een prettige consistentie zorgt. Heb je een drogere brownie, dan heb je wat meer dulche de leche nodig. Gebruik je mixer met deeghaken om er een lekker smeuïge deegbal van te mengen.
 3. Zet je deeg een uurtje in de koelkast om wat handelbaarder te worden.
 4. Draai balletjes ter grootte van een marsepeinen aardappeltje en leg ze tijdelijk op een bakplaat die bekleed is met een vel bakpapier. Waarschijnlijk heb je twee bakplaten nodig.

Chocolate Salty Balls (buitenkant)

 1. Tempereer een beetje chocolade. Ik gebruik de magnetronmethode.
 2. Haal de chocoladeballetjes door de chocolade en leg ze terug op het bakpapier om uit te harden. Heb je je chocolade goed getempereerd, dan gebeurt dit binnen een paar minuten.
 3. Strooi direct een beetje zwart Hawaii zout op een balletje wanneer je het hebt geënrobeerd.

Tip: Op een gegeven moment heb je te weinig chocolade om mee te werken, of hij is te ver afgekoeld en te dik geworden. Verwarm het restje gerust opnieuw en voeg weer nieuwe callets toe om te tempereren.

Tip: Zijn je balletjes te zacht / plakkerig om netjes te enroberen? Zet de bakplaat met balletjes 20 minuten in de koelkast.

Eet smakelijk!

Zodra de chocolade hard is, kun je je Chocolate Salty Balls lekker opeten. Het lekkerst zijn ze na 1 nachtje bewaren (op een koele plek). Zo kan de whisky lekker intrekken.

Notes

 • Zwart Hawaii zout heb ik bij de Xenos gekocht, maar je kunt het vast ook bij kookwinkels scoren.
 • Als whisky heb ik Famous Grouse gebruikt.
 • De pure chocolade callets die ik gebruik zijn van Callebaut, te koop in zakken van 1 kg bij bakwinkels.
 • Chocolade tempereren: de magnetronmethode wordt erg goed uitgelegd door Rutger van den Broek en Callebaut.
 • Voor het enroberen van bonbons en truffels zijn speciale doorhaalvorkjes, -spiralen en -rekjes te koop bij bakwinkels.

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.