De complete Nederlandse gids voor de perfecte traditionele Engelse Christmas pudding!

Dit jaar wilde ik voor kerst een echte, ouderwetse Christmas pudding maken. Maar als je een recept hebt gevonden, ben je er nog niet: hoe moet je zo’n ding opbinden? Hoe stoom je die pudding als je geen steamer hebt?

Eigenlijk ben ik hier trouwens heel laat mee: een Christmas pudding wordt lekkerder naarmate je hem langer bewaart. Je kunt hem dit weekend nog maken, maar je kunt hem ook nu pinnen, en dan volgend jaar in de herfst maken!

In deze blogpost vertel ik je precies hoe het allemaal werkt, en hoe je ook in Nederland een perfecte Britse Christmas pudding kunt maken!

Pudding versus pudding

Het eerste wat je moet weten, is dat een Engelse pudding in niks lijkt op een Nederlandse pudding!

In Nederland associëren we het woord pudding vooral met de Mona-pudding, een bavarois- of crèmeachtig zuiveltoetje. Behoorlijk zoet.

De Engelse pudding is een soort stevige gestoomde taart, vaak op basis van brood of broodkruim, en kan zoet of hartig zijn. De bekendste zijn waarschijnlijk de sticky toffee pudding, bread & butter pudding en natuurlijk de Christmas pudding.

Het recept

Ik heb zelf het recept van Delia Smith gebruikt. Maar daar zitten nogal wat haken en ogen aan… Wat is suet? Welke Nederlandse dranken kunnen doorgaan voor barley wine en stout? Hoeveel verschillende soorten rozijnen moeten er in vredesnaam wel niet in?!

Om het makkelijk te maken, heb ik een vertaling gemaakt van het recept, en aangegeven waar je sommige “moeilijke” ingrediënten kunt vinden.

Ingrediënten

In zo’n Christmas pudding zitten een hoop ingrediënten die typisch Engels zijn. Hieronder leg ik kort uit hoe je dat naar Nederlandse producten kunt vertalen.

Shredded suet
Suet is runderniervet. In de supermarkt niet te kregen, maar bij een goede slager kun je er wel aankomen. Mijn slager had het niet standaard op voorraad, maar ik kon het wel bestellen, en dan hielden ze het voor me apart bij de volgende slachting. Je kunt dit ook vervangen door reuzel (varkensvet, hebben goede slagers soms wel op voorraad) of gezouten boter als je de pudding vegetarisch wilt houden.

Candied peel
Geconfijte citrusschil. Kun je zelf doen (ook leuk als cadeautje), maar een bakje sukade uit het bakschap van de Appie is ook goed.

Barley wine
Gerstewijn. Heel kort door de bocht is dit bier met een hoog alcoholpercentage, bijvoorbeeld Hertog Jan Grand Prestige, Gulden Draak Quadrupel of Kasteel Donker.

Stout
Moutig, donker bier, bijvoorbeeld Guinness, Jopen Extra Stout, De Molen Hel & Verdoemenis.

White breadcrumbs
Om heel eerlijk te zijn had ik geen idee of je hier gewoon een pakje paneermeel voor kunt gebruiken. Ik heb dus maar een halfje wit gekocht en een paar boterhammen grof geraspt 😉

Ground mixed spice
Iedere leuke variant van winterkruiden kun je hier gebruiken, zolang hij maar in poedervorm is: speculaaskruiden en pumpkin spice werken ook prima.

Small cooking apple
Een appel geschikt om mee te koken: Goudreinet, Jonagold, Elstar of Braeburn is allemaal een goede keuze.

Grated zest
Geraspte citrusschil. Probeer zo min mogelijk van het wit onder de schil mee te raspen, dat is wat bitter. Een microplane is hier perfect voor, maar de kleine gaatjes op je IKEA raspje doen het ook prima.

Sinaasappels kun je doorgaans alleen in grote netten kopen – mocht je niet zo’n sinaasappeleter zijn (zoals ik), koop dan perssinaasappels. Lekkere verse jus bij het ontbijt!

Sultanas, raisins, currants
Sultanas zijn donkere rozijnen, raisins zijn lichte rozijnen. Currants zijn krenten. Ze lijken op rozijnen, maar zijn kleiner en een heel andere soort gedroogde vrucht.

Zelf heb ik een leuke mix gemaakt met een restje rozijnen wat ik nog had liggen, een zakje krenten van 250 gram en dat aangevuld met van die combizakjes rozijnen/cranberries van de Lidl. Cranberries zitten niet in dit recept, maar ik heb ze wel in andere recepten voorbij zien komen. Zijn allemaal gedroogde besjes van het een of ander.

Voor mijn part gooi je alle restjes rozijnen, krenten, gedroogde bessen, bigarreaux en sukade bij elkaar die je kunt vinden, zolang het totale gewicht maar overeenkomt met die van de gedroogde vruchten (en sukade) in het recept.

Puddingvorm

Dit was nog een lastige: er zitten nogal wat eisen aan zo’n ding:

  • 1,2 L (2 pint) inhoud
  • Een randje om het touwtje onder te binden
  • Warmtegeleidend materiaal: aardewerk, metaal, glas, emaille. Zolang het maar niet plastic is!
  • Moet tegen 8 uur stoom en kokend water kunnen (100°C).

Bij de Dille & Kamille hebben ze een hele mooie puddingvorm, maar die is best duur. Omdat ik heel weinig werkmomenten (ergo: geen centjes) had via de flexpool in november en pas rond de kerst mijn eerste salaris van mijn nieuwe baan krijg, moest ik op de skiere toer. Uiteindelijk heb ik een diepe kom van 16 cm doorsnee gevonden bij de Blokker voor 5 euro, en ik kreeg nog 20% korting ook (yay!).

Planning is everything

Het duurt 2 dagen om een echte Christmas pudding te maken. Plan er dus serieus een weekend voor in je agenda!

  • 1-2 weken van tevoren: Bestel runderniervet bij je lokale slager.
  • Dag 1: Boodschappen doen en beslag maken. Albert Heijn is de handigste keuze: zij hebben een flinke speciaalbierafdeling en er zit vaak ook wel een slijterij in de buurt waar je rum kunt komen. Bij Lidl kun je het meeste ook wel krijgen, maar ik kon helaas geen sukade vinden.
  • Dag 2: Pudding inpakken en 8 uur stomen

Dag 1: Beslag maken

Het beslag maken is vooral een hoop snijwerk en af en toe een beetje mixen. Maak het in een grote mengkom met deksel, of dek je kom na afloop goed af met een wax wrap.

Het runderniervet krijg je waarschijnlijk als een heel groot bevroren blok aangeleverd van je slager. Kost geen ene drol, smaakt lekker, maar je moet wel even weten hoe je er het handigst mee werkt.

Voor de Christmas pudding heb ik het blok een beetje zacht laten worden op het aanrecht en er plakjes afgesneden. Wit is echt vet, lichtroze werkt ook wel, maar het kan zijn dat er nog stukjes vlees (spierweefsel) aan zitten. Snijd die weg, die wil je natuurlijk niet in je pudding. Donkerrode bloedklontjes ook wegsnijden.

Runderniervet blijft makkelijk een jaar goed in de vriezer en is ook erg lekker om vlees/aardappeltjes in te bakken.

Dag 2: Inpakken & stomen

Tsja, ik had dat recept van Delia gelezen, en er was nog flink wat onduidelijkheid over de belangrijkste stappen: het goed inpakken en koken/stomen van de pudding. Hoe in vredesnaam werkt dat? Wat googlewerk later vond ik o.a. dit filmpje voor het inpakken, en ik kan het niet beter uitleggen:

In sommige tutorials werd het bakpapier ook nog ingevet met boter, om te voorkomen dat de pudding eraan blijft plakken. Ik heb het voor de zekerheid maar gedaan!

Zorg ervoor dat het touwtje echt goed strak zit. Zelf heb ik er een enkele knoop ingelegd (jeweetwel, het begin van veters strikken) en het touw weer teruggebracht naar de andere kant voor een dubbele knoop. Zo weet je zeker dat het stevig vast zit!

Het stomen is heel makkelijk, en daar heb je absoluut geen speciale tools voor nodig. Neem een grote soeppan en leg op de bodem een ondiep schaaltje ondersteboven. Zet daarop je Christmas pudding. Giet er voorzichtig water bij tot het ongeveer tot de helft van je puddingvorm reikt.

Doe het deksel op de pan en breng aan de kook. Af en toe hoor je rare geluiden van luchtbubbels die van onder het schaaltje ontsnappen, is heel normaal. Zodra het water kookt, draai je het vuur zacht en zet je de wekker op 8 uur. Aan het rammelen van het schaaltje hoor je trouwens of er nog genoeg water in de pan zit.

Het na afloop verversen van je folie en bakpapier gaat precies zo als de eerste keer, maar dan zonder je bakpapier in te vetten 😉

Kerstdag

Op kerstdag moet je de pudding opnieuw stomen, maar gelukkig niet zo lang. Voordat het kerstdiner begint, zet je hem gewoon lekker zachtjes te pruttelen, en als je een beetje uitgebreid tafelt, ben je zo dik 2 uur verder.

Het opdienen is wel even tricky: je moet de pudding flamberen met brandewijn. Mocht je dit niet kunnen vinden bij je slijterij, of je hebt al heel veel drank thuis staan en geen zin om nog een fles erbij te kopen (guilty…): eau de vie, aquavit, slivovice, cognac en calvados zijn technisch gezien ook allemaal een soort brandewijn en dus heel geschikt.

Misschien zijn deze zelfs méér geschikt, omdat de moderne Nederlandse brandewijn niet meer gestookt wordt uit wijn, maar neutrale alcohol als basis heeft (cheating!). Kies vooral wat je lekker lijkt.

Doe het flamberen boven tafel, waar je de ruimte hebt. Zorg dat er geen kroonluchters en versieringen hangen (de vlammen kunnen best hoog gaan) en FLAMBEER NOOIT ONDER DE AFZUIGKAP.

Steek de lepel brandy, in tegenstelling tot Delia’s instructies, pas aan op een veilige plek (again: niet in de keuken onder de afzuigkap) en ga er NIET mee lopen. Vind je het hele flambeercircus doodeng, vraag dan of iemand anders het wil doen.

Voor erbij: Brandy butter of rumsaus

Traditionele Christmas pudding serveer je natuurlijk op de traditionele wijze met brandy butter en/of rumsaus. Ook hier heeft Delia heerlijke recepten van, en kun je de brandy vervangen door een vergelijkbare drank.

Ik weet nog niet welke van de twee ik ga maken (beide lijkt me een beetje overkill), maar de brandy butter zou ik met calvados maken, omdat dat zo’n ultieme hersft- en winterdrank is met zijn appeltjes en een heel zachte smaak heeft.

Merry Christmas!

Het recept

De complete Nederlandse gids voor de perfecte traditionele Engelse Christmas pudding!

Dit heb je nodig

  • 110 g runderniervet (slager)

  • 110 g oud witbrood

  • 1 tl speculaaskruiden of pumpkin spice

  • 1/4 tl nootmuskaat

  • 1/4 tl kaneel

  • 225 g donkerbruine basterdsuiker

  • 25 g sukade (bakschap supermarkt)

  • 110 g donkere rozijnen

  • 110 g lichte rozijnen

  • 275 g krenten

  • 25 g hele amandelen (mag met velletje)

  • 1 kleine appel

  • rasp van 1/2 grote sinaasappel

  • rasp van 1/2 grote citroen

  • 2 el bruine rum

  • 75 ml gerstewijn (bijv Hertog Jan Grand Prestige)

  • 75 ml stout bier (bijv Guinness)

  • 2 eieren maat L

  • 50 g zelfrijzend bakmeel

  • Voor het opdienen
  • 150 ml brandewijn

Aan de slag!

  • Dag 1
  • Hak 110 g runderniervet in kleine stukjes. Verwijder alles wat eruit ziet als spierweefsel (vlees), bloedklontjes en wat donkerder is dan lichtroze.
  • Verkruimel 100 g oud witbrood.
  • Doe het runderniervet, broodkruim, de kruiden en suiker in een grote beslagkom en mix door elkaar.
  • Rasp de citroen en sinaasappel. Gebruik je een perssinaasappel (die zijn doorgaans kleiner dan handsinaasappels), rasp dan een hele sinaasappel.
  • Hak de sukade wat fijner. Snijd de appel in kleine stukjes.
  • Doe de rozijnen, krenten, sukade, amandelen, appel en citrusrasp bij je mensel en mix weer even tot alles goed door elkaar zit.
  • Meng in een aparte kom alle drank en de eieren. Giet dit bij de andere ingrediënten en laat iedereen in het gezin even roeren. Het is traditie om tijdens het roeren een wens te doen.
  • Het mengsel moet makkelijk van de lepel vallen. Is het te droog of te stevig, voeg dan een klein beetje stout bier toe.
  • Dek de kom af en laat een nachtje op het aanrecht staan.
  • Dag 2
  • Mix het zelfrijzend bakmeel door je beslag om het af te maken.
  • Vet je puddingvorm in met boter en stort je beslag in de vorm. Als het goed is, past het precies!
  • Origami time! Leg een groot stuk aluminiumfolie en een op maat geknipt vel bak papier op elkaar. Vouw voor het gemak de randjes van het aluminiumfolie om het bakpapier heen. Vet het bakpapier in met een beetje boter. Vouw dit om de bovenkant van je pudding (vet bakpapier naar beneden, folie aan de bovenkant) en knoop het goed strak vast met keukentouw. Maak ook een handvat van keukentouw aan de bovenkant, zodat je de pudding makkelijk uit het hete water kunt tillen na het stomen. Knip overtollig folie en papier weg, maar laat ongeveer 5 cm over. Vouw/rol dit naar binnen, zodat het touwtje nog iets strakker komt te zitten.
  • Zet een grote soeppan op het fornuis en leg een ondiep schaaltje ondersteboven op de bodem. Zet je ingepakte pudding op het schaatje. Vul de pan met water tot het tot halverwege je pudding reikt. Deksel erop en breng aan de kook.
  • Wanneer het water kookt, draai je het vuur helemaal zacht en zet je de wekker op 8 uur. Check af en toe of er nog genoeg water in de pan zit. Een goede indicatie is als het schaaltje minder hard begint te rammelen. Vul altijd bij met heet water uit de waterkoker.
  • Til de pudding na 8 uur aan zijn handvat uit het water en laat hem afkoelen. Vervang het bakpapier en folie, deze keer zonder het bakpapier in te vetten. Bewaar je Christmaspudding op een koele, donkere plaats (kelder, garage, of traditioneel onder het bed in een frisse slaapkamer).
  • Kerstdag
  • Maak je stoomconstructie opnieuw en stoom de pudding voor 2 uur en 15 minuten. Blijf ook nu af en toe het water checken.
  • Wanneer het tijd is om te serveren, maak je de pudding voorzichtig een beetje los langs het randje met een mes. Stort op een groot voorverwarmd bord.
  • Verwarm de brandewijn in een steelpan. Giet voorzichtig over in een grote soeplepel.
  • Breng de pudding en warme brandewijn naar de tafel. Zet de soeplepel bovenop de pudding en laat iemand met een lange lucifer de brandewijn aansteken. Giet de brandende drank voorzichtig over de hele pudding.
  • Wanneer de vlammen volledig gedoofd zijn, kun je de pudding aansnijden. Serveer met brandy butter en/of rumsaus.

Tips

  • Christmas pudding over? Lekker als ontbijt op tweede kerstdag! Wikkel in een stukje aluminiumfolie en warm op in de oven.
  • Kun je moeilijk aan runderniervet komen? Je kunt het ook vervangen door varkensreuzel of gezouten boter.
  • Deze taart suikerarm of op een andere manier “dieet-proof” maken? What the hell are you thinking?!
7 reacties
  • Gonny schreef:

    Bedankt voor dit recept van Christmas pudding Charlotte.
    Ik ben erg blij met de zeer duidelijke beschrijving en afbeeldingen.
    Kerstmis is al voorbij, maar ik sla het op voor volgend jaar!
    Werd geïnspireerd door onze overbuurvrouw met haar Engelse roots.
    Ik schrijf me gelijk in voor je wekelijkse nieuwsbrief.
    Gonny

  • René schreef:

    Leuk recept, Charlotte! Dat gaan we dit weekeinde proberen.
    In de Engelse beschrijving staat nog dat er 50 g zelfrijzend bakmeel bij moet. Dat is in je Nederlandse ingrediëntenlijst weggevallen. Zou het veel uitmaken?

    René

  • Marieke schreef:

    Let op: het bovenstaande recept klopt niet helemaal! Bij de ingrediënten staat als laatste 150 ml brandewijn en bij de instructies staat dat je de eieren moet mengen met alle drank. Dat is verwarrend. Je zou dan nl. denken dat ook de brandewijn in het beslag moet, maar later blijkt dat die over de pudding moet worden gegoten…

  • Comments

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven