DIY Schoenvet – slechts 2 ingrediënten

Iedere wandelliefhebber krijgt hetzelfde advies mee bij de aanschaf van een nieuw paar stappers: verzorg ze goed, vet ze af en toe in! Zo blijven ze waterdicht en gaan ze langer mee. In deze blogpost laat ik je zien hoe je makkelijk je eigen schoenvet kunt maken.

Als wandelaar heb ik dus zo’n mooi potje in de kast staan, en af en toe vet ik mijn Meindls in: wanneer het najaar wordt, wanneer ik een meerdaagse wandeling ga maken, wanneer ik met slecht weer naar buiten wil – want zeg nou zelf, wie houdt er wel van natte sokken?

*Het blijft angstvallig stil…*

Mijn Meindls hebben een hoop te lijden gehad: van de pak ‘m beet 8 jaar dat ik ze draag (of is het al langer, mam?) heb ik ze 4 jaar niet alleen tijdens wandelingen gedragen, maar ook op wekelijkse basis in de horeca. En daar krijgen je schoenen toch wel iets meer te verduren dan enkel regen en modder! Iedereen die bekend is met de Suma schoonmaakmiddelen weet wat voor naar, chemisch, uitdrogend spul dat is. Niet alleen voor je handen, maar ook voor je leren schoenen.

Toen ik dus enkele weken bij de Bever was om mijn schoenen naar Meindl te sturen voor verzoling (ze begonnen los te laten), merkte een van de winkelmedewerkers op dat mijn schoenen ook al scheurtjes in het leer begon te vertonen. De €114 voor verzoling en een nieuwe stootrand zou dan redelijk weggegooid geld zijn, omdat ik waarschijnlijk een jaar later nieuwe schoenen kon kopen. Haar collega kende precies datzelfde probleem, omdat ze ook in de horeca gewerkt had. Maar met goed invetten zou ik er nog prima een tijdje op kunnen lopen!

Mijn gekochte potje leervet begon redelijk leeg te raken, dus de DIY koorts kwam weer op te borrelen. Want zeg nou zelf, het is maar vet. Lekker smeerbaar vet. En stiekem had dat potje toch wel een behoorlijk chemisch geurtje. Volgens mij had ik nog ergens zo’n zak bijenwaskorrels staan…

Wat betreft de vloeibare olie maakt het niet zoveel uit wat je gebruikt – ik had toevallig nog een restje druivenpitolie. Druivenpitolie staat erom bekend dat het lekker snel intrekt en al snel niet meer vettig aanvoelt. Maar als die fles leeg is, zal ik vast en zeker overgaan op amandelolie of zonnebloemolie. Wat ik maar voorhanden heb, eigenlijk. Olijfolie ben ik minder snel geneigd om te proberen, for some reason. Ik denk dat de associatie met eten hier te sterk is. Mocht iemand het proberen, dan ben ik benieuwd naar het resultaat!

Zo gebruik je schoenvet

  • Wikkel een schone vaatdoek om je vingers, haal daarmee wat schoenvet uit het potje en smeer dat uit over je schoen. Vergeet alle kleine hoekjes niet.
  • Wanneer je schoen helemaal ingevet is, wrijf je hem nog even na met de doek. En vergeet je andere schoen niet.

DIY Schoenvet – slechts 2 ingrediënten

Dit heb je nodig

  • 2 el bijenwaskorrels

  • 10 el amandelolie

  • Tools
  • afsluitbaar potje of blikje

Aan de slag!

  • Doe de bijenwas en de vloeibare olie in een magnetronbestendig schaaltje. Verwarm gedurende enkele intervallen van 30 seconden tot de bijenwas gesmolten is.
  • Roer goed door elkaar, giet in het potje en laat afkoelen. Super easy!

Tips

  • Mocht je je leervet iets te stijf vinden voor gebruik, dan kun je prima 1 of 2 eetlepels olie extra toevoegen de volgende keer. Het komt allemaal niet zo nauw 😉
3 reacties
  • Jessica J. schreef:

    Wat slim om het zelf te maken! Deze onthoud ik!

  • Ellie schreef:

    Is de bijenwas noodzakelijk voor een goeie werking of kan dit ook simpelweg met een plantaardige olie? Ik denk vb aan kokosvet. Kwestie van er een vegan DIY versie van te maken.

    • Charlotte schreef:

      Hoi Ellie,
      De was zorgt ervoor dat er ook echt een laagje op je leren schoenen zit. Kokosvet verschilt qua eigenschappen teveel van bijenwas, bijvoorbeeld in smelttemperatuur (25°C vs. 70°C, niet zo handig in de zomer). Als alternatief zou je carnaubawas of koolzaadwas kunnen proberen.

  • Comments

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven