DIY Wax wraps (zonder strijkijzer)

with No Comments

Een tijdje geleden heb ik voor het eerst wax wraps uitgeprobeerd voor CherryCharlie: een duurzame, herbruikbare vervanger voor plasticfolie. Je kunt ze in allerlei leuke patroontjes kopen, maar wist je dat het ook supermakkelijk is om ze zelf te maken?

Homemader bijenwas wax wraps

De meest gangbare methode om wax wraps te maken is door een stukje stof met wat bijenwaskorrels tussen twee vellen bakpapier te leggen en de boel met het strijkijzer te laten smelten. Maar om heel eerlijk te zijn: wij hebben niet eens een strijkijzer en -plank in huis! Ik laat Paul zijn overhemden namelijk altijd aan de lucht drogen en zo worden ze ook netjes kreukvrij. Niks geen strijkijzer nodig dus.

Een andere methode is om bijenwas te smelten (au bain marie of in de magnetron) en dan de lapjes katoen met een kwast in te smeren. Bijna net zo makkelijk!

Welke stof gebruik je?

Ik heb het net al even genoemd, maar het beste kun je katoen gebruiken. Gewoon simpel niet-rekbaar katoen. Dit neemt de bijenwas goed op en is dun en flexibel. De randen bewerk ik met een kartelschaar om te voorkomen dat ze gaan rafelen.

Ga je op de superduurzame tour, dan kun je lapjes knippen van oude blousejes, beddengoed en kussenslopen. Wat je ook kunt doen is reststof van een voltooid naaiproject gebruiken (als je graag zelf kleren naait).

Een andere optie is om naar de stoffenwinkel of een beurs te gaan en hier een pakketje quiltstoffen (A-merken kunnen duur zijn!) of leuke restlapjes (veel goedkoper) kopen.

Hoe gebruik je wax wraps?

Wax wraps gebruik je bijna hetzelfde als vershoudfolie: je wikkelt het om een half stuk groente, of je vouwt het over de bovenkant van een bord. Het kleine verschil is dat je de randjes even moet vasthouden. Door je lichaamswarmte wordt de was zacht en neemt je wrap de vorm aan van het bord (of die halve komkommer).

Na gebruik veeg je een wax wrap af met een schone, vochtige doek. Geen zeep, daarmee los je de waslaag op! Het voordeel van bijenwas is dat het antibacterieel is. De zeep is dus ook niet nodig om hem hygiënisch schoon te krijgen, en met een beetje gezond verstand mag je er vast ook wel van uit gaan dat het een beetje bonuseffect heeft bij het bewaren van je voedsel.


Meer verduurzamen in huis?

Verduurzamen in de keuken

Duurzaam huishoudelijk shoppen


Homemade bijenwas wax wraps
Homemade bijenwas wax wraps

Wax wraps

Wax wraps

Herbruikbare bijenwaswraps om voedsel te bewaren. (Methode zonder strijkijzer.)

Materials

  • Katoenen lapjes
  • Bijenwaskorrels

Tools

  • Kartelschaar
  • Vuurvast schaaltje
  • Goedkope kwast
  • Ondergrond (bijvoorbeeld bakplaat)
  • Aluminiumfolie of bakpapier

Instructions

  1. Knip je lapjes op verschillende grootte en maak ze rafelvrij met een kartelschaar.
  2. Bekleed de bakplaat met aluminiumfolie of bakpapier (dit ruimt makkelijk op na afloop). Leg een vel naast de bakplaat om voltooide wax wraps op te leggen.
  3. Smelt een handvol bijenwaskorrels per keer au bain marie of in de magnetron.
  4. Smeer beide kanten van ieder lapje in met een dunne laag bijenwas en leg je wrap dan aan de kant op het vel naast de bakplaat.
  5. Herhaal stap 3 en 4 tot al je lapjes getransformeerd zijn in bijenwaswraps.

Notes

  • Tip: Schraap met de achterkant van een aardappelmesje een eventueel teveel aan bijenwas van de wax wraps.
  • Schoonmaken: Enkel met schoon water afnemen, geen zeep gebruiken.

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.