DIY calendulacrème voor de ultradroge winterhuid

Het is weer de tijd van het jaar dat ik superschrale nagelriemen heb. Die tijd dat ik alle harde velletjes soms tot bloedens toe afbijt omdat ze zo naar voelen. Die tijd dat de huid op mijn benen zo droog is, dat ik soms gek word van de jeuk. Ieder jaar weer. Herkenbaar? Gelukkig kun je een hoop verlichten met deze verzorgende calendulacrème.

Als jij ook zo’n droge winterhuid hebt dat je er ieder jaar een klein fortuin aan handcrème en body butter doorheen smeert, dan is deze calendulacrème misschien het proberen waard.

Calendula staat bekend om zijn helende en verzachtende eigenschappen en wordt daarom veel in skincare voor de gevoelige huid gebruikt. En ook in deze multifunctionele heavy duty wintercrème komt hij goed tot zijn recht.

Basically is het een maceraat (olie-infusie) van gedroogde calendula, gemixt met verzorgende boters om er een prettig smeerbare crème van te maken. Je kunt hem gebruiken als handcrème en body butter, maar omdat het bijna pure olie is, kun je hem ook goed gebruiken om waterproof make-up te verwijderen. Bonus!

De enige catch hier is dat het maken van zo’n maceraat erg lang duurt: je moet de boel minimaal 6 weken laten staan! Langer kan ook, de infusie wordt daar alleen maar sterker van. Let wel op dat het niet langer dan een jaar wordt, dan kan de houdbaarheid van je olie in het geding komen.

Als je dus nú de kruiden in de olie legt, kun je volgende winter van deze heerlijke crème genieten. Slow skincare at its best!

DIY calendulacrème voor de ultradroge winterhuid

Dit heb je nodig

  • Calendula-maceraat
  • Gedroogde calendula (verkrijgbaar bij o.a. Dille & Kamille)

  • Zonnebloemolie

  • Crème
  • 40 g calendula-maceraat

  • 60 g sheaboter

  • 20 g avocadoboter

  • 1-2 druppels vitamine E

Aan de slag!

  • Calendula-maceraat
  • Kies een schone pot die niet al te klein is. Een appelmoespot bijvoorbeeld. Vul deze voor de helft met gedroogde calendula.
  • Schenk de zonnebloemolie over de gedroogde bloemblaadjes tot de pot vol zit.
  • Draai het deksel op de pot en zet minimaal 6 weken weg op een donkere plek.
  • Maceraat zeven
  • Zet de trechter op de fles. Leg een zeef in de trechter, en leg hier een dunne katoenen doek overheen (kaasdoek of zo’n cheapass dunne IKEA-theedoek bijvoorbeeld).
  • Giet je maceraat voorzichtig door het doek. Maak de pot helemaal leeg.
  • Vet kliederwerkje: Vouw de punten van de doek bij elkaar en wring zoveel mogelijk olie uit de resterende calendulablaadjes. Het zal je verrassen hoeveel dat nog is!
  • Calendulacrème
  • Weeg 60 g sheaboter af en smelt deze au bain marie.
  • Laat even afkoelen (als je heel erg ongeduldig bent kun je hem 5 minuten in de koelkast zetten).
  • Voeg 40 g van je zelfgemaakte maceraat toe, plus de avocadoboter en vitamine E.
  • Mix tot de crème zacht en luchtig is. Mocht de sheaboter nog te warm en vloeibaar zijn, zet het mengsel dan 5 minuten in de koelkast en mix daarna verder.
  • Giet je calendulacrème in een pot met wijde opening (bijvoorbeeld die glazen appelstrooppotten, perfecte maat) en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven