Howto: Overstappen naar een duurzame bank

Of je nou een paarduizend euro spaargeld hebt, of net kunt rondkomen van je salaris: het maakt een hoop uit bij welke bank jij je centen bewaart. Banken investeren jouw virtuele geld in allerlei zaken, van windmolens en fairtrade startups tot wapenhandel en olie. Door jouw bankkeuze heb jij dus direct invloed op deze investeringen, en is het belangrijk om voor een duurzame bank te kiezen!

Als kind had ik een rekening bij de Postbank, die later opging in de ING. Maar de ING gooide zijn geld naar allerlei dingen waar ik niet achter stond: olie en bonussen bijvoorbeeld. En volgens de Eerlijke Geldwijzer scoorden ze slecht op een hoop punten die ik juist zo belangrijk vind: klimaat, bosbouw, mensenrechten, transparantie.

Dat moet anders! Volgens de Eerlijke Geldwijzer is Triodos op dit moment de duurzaamste bank. Tijd om over te stappen! Maar zo’n overstap is best wel eng, en nadat ik mijn keuze had gemaakt, heb ik er toch nog best een paar maanden tegenaan gehikt, omdat het wel even wat regelwerk is. Stel je voor dat je iets vergeet?

Inmiddels ben ik al bijna een jaar lang klant bij Triodos, en ik ben er trots op dat ik de stap heb genomen naar een duurzame bank! In deze blogpost vertel ik je alles over hoe je zo’n overstap zo vloeiend mogelijk kunt laten verlopen.

1 – Kies je bank

Ga eerst eens je eigen bank vergelijken met alle andere, Dat kan heel makkelijk in de Eerlijke Geldwijzer. Hier worden de 6 grootste banken plus Triodos (vanwege zijn specifieke aandeel in duurzaamheid) met elkaar vergeleken. Heb je een kleinere bank? Die valt meestal onder een grotere, en ook daar heeft de Eerlijke Geldwijzer aan gedacht.

Naar welke bank zou jij willen overstappen?

2 – Maak lijstjes

Voor dat je het hele proces in gang zet, is het handig om een aantal lijstjes te maken, zodat je alles snel en vloeiend kan regelen. Waar komen jouw inkomsten vandaan? Welke automatische overschrijvingen heb je? Dit is allemaal vrij makkelijk terug te vinden in je online bankafschriften of bank app.

Inkomsten

  • Werkgever / payroll
  • Belastingdienst toeslagen
  • Ondernemers: vergeet je factuurtemplate niet!
  • Paypal
  • Etsy

Automatische overschrijvingen

  • Verzekeringen
  • Huur / hypotheek
  • Water
  • Gas / elektra
  • Internet / tv / mobiel
  • Verenigingen / hobbies
  • Paypal

Laat ook aan je familie weten dat je een andere rekening hebt – in mijn geval wil de schoonfamilie nog wel eens verjaardags- of nieuwjaarsgeld overmaken ipv contant geven. Kun je er ook direct bij vertellen waarom je van bank bent gewisseld! Misschien gaan anderen er dan ook eens over nadenken.

3 – Vraag een nieuwe rekening aan + overstapservice

Bij je nieuwe bank kun je (hoogstwaarschijnlijk online) een nieuwe rekening aanvragen, inclusief overstapservice! Dit houdt in dat bijschrijvingen op je oude rekening automatisch worden doorgeleid naar je nieuwe rekening, en dat automatische incasso’s op je oude rekening direct van je nieuwe rekening worden betaald. Ook wordt er een bericht gestuurd naar de incasserende bedrijven dat je een nieuw nummer hebt.

4 – Geef zelf je nieuwe rekeningnummer door

Remember die lijstjes die je in stap 2 hebt gemaakt? Ga even een uurtje achter je computer zitten om alles om te zetten. Als je het allemaal tegelijk doet, valt het gedoe best wel mee.

5 – Zorg dat je niet rood staat

Dit geldt voor beide rekeningen: je oude rekening mag niet rood staan, omdat je hem anders niet kunt opzeggen. Laat hier dus een klein beetje geld op staan wanneer je de boel doorsluist naar je nieuwe rekening. €10 à €20 is genoeg. Je nieuwe rekening moet niet rood staan, omdat daar automatisch al je incasso’s van betaald worden. Duh.

6 – Zeg je oude rekening op

Dat was supermakkelijk: even langs het ING kantoor fietsen en in een kwartiertje is het gepiept. Je krijgt een bevestiging per email. Je pas moet je zelf vernietigen.

7 – Houd je nieuwe rekening goed in de gaten

Check in het begin je nieuwe rekening goed: zijn er nog overschrijvingen (in én uit) die zijn doorgeleid vanaf je oude rekening? Zet die dan zo snel mogelijk over naar je nieuwe rekening.

Na 12 maanden krijg je een reminder dat de overstapservice bijna stopt, en na 13 maanden is het over en uit. Maar dan ben je waarschijnlijk al lang en breed gesettled bij je nieuwe duurzame bank! In de praktijk (als je bovenstaande lijstjes netjes hebt gemaakt), heb je die overstapservice eigenlijk maar veel korter nodig.

3 reacties
  • Anouk de Jonge schreef:

    Mijn gezamenlijke rekening met mijn vriend heb ik bij de ASN, wat volgens mij een duurzame bank is! Voor mij eigen rekening moet ik nog steeds de overstap maken, daar moet ik echt eens werk van gaan maken!

  • Comments

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven