Eco-vriendelijker leven: de toegankelijkere manier

with No Comments

Eco-bewust leven, sustainable leven, milieuvriendelijk leven – wat voor naam je er ook aan geeft, het is iets wat wij als “verwende Westerlingen” heel hard moeten gaan doen om te zorgen dat we de aarde niet om zeep helpen met ons consumentistische gedrag. Volgens Babette Porcelijn, auteur van De Verborgen Impact, zit de grootste impact die we op de aarde hebben in spullen en voedsel.

Groen huishouden

Er zijn zoveel manieren om wat meer sustainable te leven, maar soms zijn de suggesties wel heel erg radicaal: alleen nog maar veganistisch eten, zero-waste leven, minimalistisch leven… Mooie idealen, maar is het ook erg haalbaar? Ik kan me goed voorstellen dat de moed je al in de schoenen zakt bij het lezen van die woorden. Maar het kan ook makkelijker!

Ideaal: Veganistisch eten

Verreweg de meeste impact van eten & drinken zit in vlees eten. Dit is 66% van de totale impact van eten & drinken op het milieu. Natuurlijk moeten we eten, maar wij Westerlingen eten absurd veel vlees. Veel meer dan we daadwerkelijk nodig hebben.

Zuivel en eieren hebben een aandeel van 9% in de totale impact van eten & drinken, veel minder dus. Hoewel ik zelf het idee heb dat het niet zoveel uitmaakt of een koe rondloopt voor haar vleesjes of voor haar melk.

Veganistisch eten is een ontzettend goede manier om je impact op de aarde radicaal te verminderen. Maar soms wil je gewoon echt niet die lekkere biefstuk opgeven, of is veganistisch eten moeilijk haalbaar vanwege bijvoorbeeld een soja-allergie of aanleg voor bloedarmoede.

Alternatief: Vegetarisch of flexitarisch eten

Wanneer veganistisch eten te hoog gegrepen is voor je, kun je wel heel goed je vleesconsumptie verminderen door vegetarisch of parttime vegetarisch te eten. Ik eet nu ongeveer de helft van de week vegetarisch en dat bevalt heel goed! Er zijn tegenwoordig een hoop erg lekkere vleesvervangers op de markt en internet staat vol met lekkere vegetarische en veganistische recepten.

Je wordt vanzelf wat creatiever in de keuken met bijvoorbeeld maaltijdsoep, maaltijdsalade, pasta, rijst en ovenschotels, die allemaal heel makkelijk vegetarisch te maken zijn. En als je een keer gewoon zonder nadenken een makkelijke AGV op tafel wilt zetten, hoef je alleen het vlees te swappen voor een vegaburger of vegaworstjes.

En wil je toch een lekker stukje rundvlees: steer away van Zuid-Amerikaans rundvlees! Babette heeft een mooie chart gemaakt waarin ze laat zien hoeveel verschillende soorten vlees(vervangers) bijdragen aan het broeikaseffect. Soja, eieren en kip vrij weinig. Lam en Europees rund erg veel. En Zuid-Amerikaans rundvlees is off the charts. Past niet op een spread van twee pagina’s. What the fuck. Eet dus maar gewoon lekker een Nederlands of Belgisch of voor mijn part Iers koetje.

Helpt ook een beetje: Niet-koemelk drinken

Zoals ik al zei: er lopen genoeg koeien rond die in eerste instantie niet voor hun vlees worden gehouden, maar voor hun melk. Maar ook die koeien hebben veel ruimte nodig, zorgen voor veel mest (overbemesting = bodemvervuiling) en laten een hoop broeikasscheten. Het helpt dus ook een beetje als je melk drinkt die niet van koeien komt. Voor lactose-intolerante mensen zijn er al een hoop alternatieven op de markt, bijvoorbeeld geitenmelk, en tal van plantaardige alternatieven: sojamelk, amandelmelk, rijstmelk, havermelk, noem maar op! Veel van die plantaardige alternatieven zijn minstens zo lekker als koemelk en je kunt er ook zeer goed taart en pannekoeken mee bakken.

Ideaal: Zero-waste leven

Geen plastic verpakkingen kopen. Eten in bulk kopen in je eigen potjes, bakjes en zakjes. Alles recyclen. Zorgen dat je geen restafval produceert. Het klinkt als een supermooi ideaal, en ik heb respect voor de moeite die zero-wasters doen om hun ideaal te bereiken. Sommige zero-wasters zijn ook heel creatief met het gebruiken van reststromen van anderen, of met het zoeken naar natuurlijke manieren om iets voor elkaar te krijgen.

Alternatief: Netjes je afval scheiden

Mocht zero-waste leven je te ver gaan, zorg dan dat je zoveel mogelijk recyclet. Wij scheiden bijvoorbeeld groen, papier, glas, plastic en textiel. Hierdoor hebben we maar heel weinig restafval. Het helpt als je ergens woont waar je moet betalen per kilo restafval, of per vuilniszak die je weggooit. Dan ga je er vanzelf bewuster mee om. Voor papier, glas, plastic en textiel hebben we een recycle-station voor de supermarkt op de hoek. Groenafval gaat in de wormenbak op het balkon.

Groen huishouden

Alternatief: Spullen repareren en opknappen

Zero-waste leven is vooral een reactie op de wegwerpmaatschappij. En dat zijn echt niet alleen wegwerptasjes, -bordjes en -bekers, maar we danken zoveel spullen af die nog hartstikke goed zijn! Tegenwoordig kun je voor een schijntje of “gratis” een nieuwe telefoon krijgen bij een nieuw abonnement. Dus hoppaaa, iedere twee jaar een nieuwe telefoon. Kleding die niet meer past of ergens een gaatje heeft? We kopen wel iets nieuws. De keuken in je nieuwe huis staat je niet aan? We slopen hem eruit. Apparaat stuk? We kopen wel een nieuwe.

Zonde. Heb je echt een nieuwe telefoon nodig, of doet hij het nog prima? Is die broek of jurk niet te repareren of aan te passen? Zelf of bij de kleermaker. Ik heb voor 12 euro een jurkje laten vermaken zodat het perfect paste. Moet er echt een compleet nieuwe keuken in, of kun je hem ook met een likje verf en nieuwe deurknoppen bij je smaak laten passen? Is er voor dat apparaat geen reparatieservice of een handige buurman?

Bij wasmachines bijvoorbeeld slijten de koolborstels erg hard. Het lijkt dan of je wasmachine stuk is, maar in wezen is er alleen een klein onderdeeltje versleten. Een beetje handige kerel kan dat zelf vervangen, op internet kun je voor een tientje een setje koolborstels kopen. Wij hebben pas een nieuwe wasmachine gekocht toen hij écht zware gebreken begon op te stapelen, zoals waspoeder/wasverzachter vergeten, niet centrifugeren, of gewoon niet overgaan tot wassen na het vollopen met water.

Ideaal: Alles tweedehands kopen

Tweedehands kopen is ontzettend goed! Spullen kopen is namelijk zo makkelijk. Je hoeft alleen maar wat geld uit te geven en je hebt iets nieuws. Supergaaf. Supermooi. Maar nieuwe spullen hebben ontzettend veel onzichtbare impact: grondstoffen moeten worden gewonnen. Het item moet geproduceerd worden. Tijdens het gebruik zelf hebben veel spullen nauwelijks impact. Maar zeg nou eens eerlijk: daar denkt bijna niemand bij na! Door tweedehands te kopen, bypass je de eerste twee stappen in de keten, waardoor je enorm veel impact niet opnieuw hebt. Goed bezig!

Alternatief: Tweedehands of refurbished elektronica

Om alles tweedehands te kopen gaat misschien een beetje ver. Ik vond het zelf ook heel prettig om gloednieuwe, schone meubels en gordijnen te kopen voor ons huisje toen we gingen samenwonen. Die geur van schoon en nieuw en fris is gewoon fantastisch. Je weet dat er niemand vieze dingen op jouw bank heeft gedaan. Dat is een comfortabele gedachte.

Wil je toch op het gebied van spullen een impact maken, kies dan eens voor refurbished of tweedehands elektronica. Voor elektronica zijn een hoop schaarse metalen nodig, en mijnbouw is nog steeds enorm vervuilend. Omdat de meeste mensen niet zoveel meer doen met hun computer dan tekstverwerken, video’s kijken en misschien wat eenvoudige spelletjes spelen, kun je vaak heel goed toe met een tweedehands computer. Refurbished computers zijn helemaal opgeknapt zodat ze weer zo goed als nieuw zijn. Er hoeven soms maar een paar onderdelen vervangen te worden, en dat is vele malen milieuvriendelijker dan een compleet nieuw apparaat.

Zelf werk ik met specialistische muzieksoftware waardoor ik een behoorlijk krachtige processor nodig heb en een hoop RAM. Maar omdat de technische ontwikkelingen zo snel gaan, kan ook ik toe met een refurbished computer. Het is misschien een wat duurdere variant dan je gemiddelde refurbished laptop, maar het is zeer zeker heel goed mogelijk! Ik heb nu een Macbook uit 2012 en hij loopt als een zonnetje 🙂

Ook goed: Spullen delen

Die mooie volle gereedschapskist. Die naaimachine. Het gourmetstel dat je 1x in het jaar gebruikt. Het is echt niet nodig dat je alles hebt. Veel dingen gebruik je 1x per jaar, of een paar keer in je leven. Ga je daar echt een nieuw item voor aanschaffen, of kun je het ook lenen van familie, vrienden of buren? En andersom ook: leen je spullen uit! Zo hoeft er minder geproduceerd te worden.


Meer lezen over verduurzamen?

Leer hier hoe je zelf een wormenbak maakt

Lees hier mijn review van De Verborgen Impact

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.