Zelf roomboter maken

with No Comments

Zelf roomboter maken • CherryCharlie.nl

Hey lieve lezers!

Een tijdje geleden heb ik geleerd hoe je zelf roomboter kunt maken, en dat wil ik dolgraag met jullie delen! Het is supersimpel, duurt helemaal niet lang en het smaakt fantastisch 🙂

Nodig:

  • 1 bekertje ongeklopte slagroom (niks geen magere light dieettroep maar gewoon echte, pure, volvette slagroom!)
  • Kom & mixer
  • Schoon jampotje
  • Glas & zeefje

Toen ik deze DIY ging maken, had ik nergens een leeg en schoon jampotje. Echt waar! Hoe verzin je het… Ik heb dus mijn dopperfles gebruikt, die kun je mooi in het midden openschroeven. Werkt ook prima!

Zelf roomboter maken • CherryCharlie.nl

Zelf roomboter maken • CherryCharlie.nl

Zo maak je roomboter:

In principe kun je van slagroom boter maken, door het bekertje room in het potje te doen, deksel erop, en te schudden. Dit duurt echter suuuuperlang (ben there done that) en na afloop heb je een lamme arm. Of misschien zelfs twee.

Ofwel: ik heb lekker een shortcut genomen!

  1. Giet het bekertje slagroom leeg in de kom en mix op de hoogste stand. Wanneer het mooie luchtige slagroom is geworden, blijf je gewoon doormixen. Op een gegeven moment wordt het een klonterige, vette bende met wat geschift vocht. Mooizo!
  2. Schep de boel nu over in je potje, deksel en stevig op en schud dat goed agressief op en neer. Je boterklontjes worden nu een mooie grote klont.
  3. Giet af en toe het vocht af in het glas (door het zeefje, voor als je boterbal per ongeluk uit het potje valt) en schud daarna lekker verder, tot je er zo weinig vocht meer uit krijgt dat het niet meer uit je potje drupt.
  4. Haal je boterbal uit het potje, gebruik eventueel een lepel als dat nodig is.

Tadaa! Je eigen, zelfgemaakte roomboter! Omdat je hier niet 100% al het vocht uit kunt persen, is hij wat zachter van structuur en smaak dan roomboter uit de winkel.

Het afgegoten vocht is trouwens gewoon melk, dat kun je prima opdrinken!

Over de houdbaarheid van de boter durf ik geen exacte uitspraken te doen, maar ga ervan uit dat het minder lang is dan “winkelboter”, omdat er iets meer vocht in zit. Natuurlijk moet je hem wel in de koelkast bewaren.

Bij mijn vorige keer heb ik er echter meer dan 2 weken van gegeten zonder ziek te worden. (Had toen echt veel te veel gemaakt, wel drie bekertjes room, haha 😉 ) Maar even serieus… Wie kan deze boter in de koelkast laten verpieteren? Ik niet hoor, zo’n balletje gaat binnen een paar dagen op.

Heb jij al een keer zelf roomboter gemaakt?

Recept: Appel-kersencrumble

with No Comments

Recept: Appel-kersencrumble • CherryCharlie.nl

Hey lieve lezers,

Vandaag heb ik weer iets heerlijks voor jullie om te maken! Het is makkelijk, het is lekker, en het vult. En omdat er fruit in zit, zou je ook kunnen beweren dat het gezond is 😉

Deze crumble of een variatie op een recept van mijn zusje, wat ze omschreef als volgt:

Je schilt een paar appels en snijdt die in stukjes, dan meng je gelijke delen boter, suiker en meel en dat pleur je erop. Even in de oven en klaar.

Nou zal ik het iets minder beknopt voor jullie vertalen, en er mijn eigen draai aan geven!

Recept: Appel-kersencrumble • CherryCharlie.nl

Nodig voor 2 personen:

(Of 1 als je cravings hebt)

  • 1 appel
  • een handvol kersen (diepvries is lekker makkelijk)
  • 45g boter in stukjes op kamertemperatuur
  • 45g suiker
  • 45g meel
  • Klein ovenschaaltje of springvorm (ongeveer Ø16 cm)
  • Olie of boter om in te vetten

Hoe maak je de appel-kersencrumble?

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Vet de schaal of vorm in zoals je gewend bent. Bestuiven is niet nodig.
  3. Schil de appel en snijd hem in kleine blokjes.
  4. Doe appelstukjes en kersen in de vorm.
  5. Meng met je vingertoppen boter, suiker en meel in een kom. Kneed niet, maar maak een soort kleine knijp bewegingen. Het moet los en kruimelig worden. Is het te vettig, voeg dan wat meer meel toe. Is het te droog, voeg dan een beetje boter toe.
  6. Deponeer het kruimelmengsel op de appel en kersen.
  7. Bak je appel-kersencrumble ongeveer 20 minuten en serveer warm.

Eet smakelijk!

Recept: Appel-kersencrumble • CherryCharlie.nl

Recept: Appel-kersencrumble • CherryCharlie.nl

Hobbitfood: Bierbrood van bruin bier

with No Comments

Hobbitfood: Bierbrood van bruin bier • CherryCharlie.nl

Hey guys!

Afgelopen week heb ik voor het eerst brood gebakken, en om eerlijk te zijn: why oh why heb ik dit niet al veel eerder gedaan?

Het is niet alleen superlekker, het is ook nog eens ontzettend makkelijk, en in geval van dit bierbrood zit er van zichzelf al zoveel smaak aan, dat je eigenlijk alleen nog maar een likje echte roomboter nodig hebt om het af te maken. Vooruit, een lik appelstroop past er ook goed bij.

Ik zie dit brood al helemaal geserveerd worden in een ouderwetse herberg, zoals de Prancing Pony in Bree, in combinatie met een lekker stuk boerenkaas, gedroogde worst en natuurlijk een flinke pint bier. Maar het is natuurlijk ook zeer geschikt om je schoonouders blij mee te maken 😉

Hobbitfood: Bierbrood van bruin bier • CherryCharlie.nl

Ik heb gewoon volkorenmeel van de Appie gebruikt, maar stiekem denk ik dat het nog lekkerder wordt als je het rechtstreeks bij de molen koopt, of een mix van verschillende grofgemalen granen gebruikt. (Restjes opmaken, anyone?) Liever geen bloem, dat is namelijk fijner dan meel. Bewaar dat lekker voor je cupcakes en taartjes en dergelijke.

Als bier heb ik Corsendonk Roodbruin gebruikt, maar eigenlijk kun je any bier gebruiken. het hoeft eigenlijk niet eens bruin bier te zijn. Pils raad ik af, omdat dat gefilterd is, maar ik heb ook een brood met een lekker blond biertje (Stanislaus Brewskovitch Sambal Bij) gebakken, en dat was ook smullen! Eigenlijk geldt hier gewoon hoe meer smaak er aan je bier zit, hoe fantastischer je brood wordt.

Verder rijst dit brood niet heel erg, en is het een lekker stevig en compact brood. Meer een Duits brood dan zo’n slap Nederlands brood waar je gaten in trekt zodra je er roomboter op probeert te smeren 😉

Nodig:

  • 400 g volkorenmeel
  • 2 theelepels baking soda
  • snuf zout
  • 330 ml bruin bier
  • 3-4 dunne klontjes boter

Hobbitfood: Bierbrood van bruin bier • CherryCharlie.nl

Hobbitfood: Bierbrood van bruin bier • CherryCharlie.nl

Hobbitfood: Bierbrood van bruin bier • CherryCharlie.nl

Hobbitfood: Bierbrood van bruin bier • CherryCharlie.nl

Zo maak je het bierbrood:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een cakeblik in en bestuif het met een beetje meel.
  2. Meng de droge ingrediënten in een grote kom.
  3. Giet voorzichtig het flesje bier erbij en meng alles met een lepel of vork tot de boel een beetje aan elkaar plakt. Het hoeft geen perfect homogeen mengsel te zijn, komt allemaal wel goed in de oven. Zolang je maar geen enorme ophopingen van meel hebt.
  4. Pak de deegmassa op en leg hem in het cakeblik. Het is niet nodig om het uit te spreiden en de hele bodem te bedekken. Als je een vrij lang cakeblik hebt, kun je het brood prima een beetje in het midden leggen als je wat hoogte wilt houden.
  5. verdeel de klontjes boter over de bovenkant van je brood.
  6. Bak je brood 45 minuten op 180°C.
  7. Keer het bakblik boven een schone theedoek om en laat je brood op een rooster afkoelen. Bewaar het daarna in een schone theedoek en eet het binnen 3 dagen op.

Heb jij al wel eens zelf brood gebakken?

Recept: Chai iced tea met munt en citrusvruchten

with No Comments

Recept: Chai iced tea met munt en citrusvruchten • CherryCharlie.nl

Ha jongens! Met dit zonnige weer krijg ik echt zo’n zin in de zomer! Vandaag (ik schrijf dit op dinsdag) ben ik zonder jas naar zangles gefietst en ook mijn plantjes worden helemaal blij van de zon.

Natuurlijk werken die zonnige sferen ook door op CherryCharlie!

Ik ben echt een sucker voor chai thee. Vooral de Chai Latte van de Starbucks: zoet en kruidig, en dan liefst met nog wat extra kaneel bovenop. Zalig. Maar voor mijn gevoel is Chai Latte echt een winterdrank. Stevig, romig, verwarmend. Natuurlijk kun je alles eten en drinken wanneer je maar wilt tegenwoordig, maar in de zomer heb ik toch het liefst iets frissers.

Zo eens in het jaar, of misschien het halfjaar, ga ik met een goede vriend naar de sauna in Zutphen. Heerlijk! En van het restaurant daar word ik iedere keer weer blij. Eén van de dranken die ik daar de laatste keer heb gehad, is een lekkere chai iced tea met vers fruit. Kruidig en verfrissend. Dat kunnen we thuis namaken! 🙂

Ingrediënten

  • Groot glas (hoe groter hoe beter, deze is van Ikea)
  • Water
  • Losse chai thee mix (dit is mijn favoriet)
  • IJsblokjes
  • Sinaasappel
  • Citroen
  • Limoen
  • Verse munt
  • Honing naar smaak

Recept: Chai iced tea met munt en citrusvruchten • CherryCharlie.nl

Recept: Chai iced tea met munt en citrusvruchten • CherryCharlie.nl

Recept: Chai iced tea met munt en citrusvruchten • CherryCharlie.nl

Zo maak je de chai iced tea

  1. Zet een flink sterke pot chai thee. Gebruik minimaal 2x je standaard schepje en laat de boel lekker lang trekken, 10 minuten is prima. De boel wordt verdund door alle ijsblokjes, dus veel smaak is geen overbodige luxe!
  2. Snijd ondertussen de sinaasappel in mooie partjes en de citroen en limoen in halve schijfjes. Pluk een paar losse muntblaadjes van en takje.
  3. Doe om en om 1 of 2 ijsblokjes en een stuk fruit / muntblaadje in je glas. Er mag best een klein bergje boven de rand uit komen!
  4. Giet een lepel honing over je fruitig ijsberg wanneer je van lekker zoet houdt (guilty!), maar in principe is het niet echt nodig. De sinaasappel maakt het drankje al redelijk zoet van zichzelf.
  5. Voeg de thee toe en maak het geheel af met een topje munt, een schijfje sinaasappel en een vrolijk rietje.

Verplicht buiten in de zon opdrinken! 😉

Recept: Chai iced tea met munt en citrusvruchten • CherryCharlie.nl

Recept: Chai iced tea met munt en citrusvruchten • CherryCharlie.nl

Natuurlijk is dit recept lekker makkelijk voor meer mensen te maken: die citrusvruchten heb je toch al gesneden en dit pot thee kun je zo groot maken als je wilt. Je kunt de glazen apart opmaken, maar en grote pitcher is ook een optie.

Als je dit echter voor jezelf maakt, zit je echter met een overdosis gesneden fruit. No worries! Stop de citroen en limoen in een ziplockzakje in de koelkast om vandaag of morgen bij het koken te gebruiken. Smikkel de sinaasappel lekker op.

Wat is jouw favoriete zomerdrankje?

Recept: Chai iced tea met munt en citrusvruchten • CherryCharlie.nl

Recept: Chai iced tea met munt en citrusvruchten • CherryCharlie.nl

Recept: Chai iced tea met munt en citrusvruchten • CherryCharlie.nl

Foto-achtergrond via Graham & Brown

Mijn favoriete hiking snacks (gewoon uit de supermarkt)

with 1 Comment

Mijn favoriete hiking snacks (gewoon uit de supermarkt) • CherryCharlie.nl

Toen ik me voorbereidde op mijn eerste echte multiday hike, afgelopen zomer, heb ik een hoop opgezocht over eten. Wat doen de ervaren hikers? Wat is handig? Wat blijft lang goed en wat is lekker? Waar heeft je lichaam behoefte aan?

Een van de dingen die ik overal terugzag, was de boodschap dat je in ieder geval moeilijk veel calorieën verbrandt, en daar echt hard tegenaan moet eten! 1 specifiek artikel waar ik via Pinterest op stuitte, vertelde dat je de hele dag kon blijven eten/snoepen en nog steeds afvallen. Nou, dat heb ik gemerkt! In 3 dagen was mijn kont te klein voor mijn broek…

Wat een verschil met de wandelingen die ik met mijn ouders en zusje maakte: papa droeg de rugzak met lunch, koffie en regenponcho’s, halverwege aten we een berg krentenbollen en boterhammen en tussendoor nog ergens een koekje. En aan het eind bij de auto een zakje chips. Veel minder!

Anyway, het voordeel van alleen wandelen is dat je zelf je hiking snacks kunt kiezen, zelf bepaalt hoeveel je meeneemt, en geen “nee” krijgt als je nog een koekje wilt. Dit zijn mijn favoriete snacks als ik een lange wandeling maak!

1 – Snickers

Like, de holy grail. Snickers heeft ALLES: veel vet, veel suiker, veel calorieën, behoorlijk wat eiwitten en zout. Ik denk dat ik best 3 dagen op snickers en water kan leven in geval van nood. De chocola eromheen is trouwens erg fijn voor het humeur 😉 Knock-offs zijn ook prima.

2 – Mueslirepen

Van een generieke supermarkt, of dat nou de Appie of de Jumbo of de Aldi is. Liefst die met chocola! Maar die met framboos/yoghurt of hazelnoot zijn ook geweldig. Vroeger had ik altijd mueslirepen mee naar school – jong geleerd, oud gedaan!

3 – Nakd repen

Haha, Paul vind mij een ontzettende hippie dat ik ze koop en eerlijk is eerlijk, ze zijn best overpriced voor die kleine reepjes. Maar zoveel smaak! En qua hiker-voedingswaarde redelijk in de buurt van Snickers. Mijn favorieten zijn Cocoa Orange, Pecan Pie en Bakewell Tart.

(Man er zit hier een specht op een holle tak te timmeren, wat een herrie geeft dat! Er zitten er trouwens meer hier in de buurt, prima wekker ‘s ochtends!)

4 – Sultana Yofruit knock-offs

Goddelijk. Rozijnenkoekjes met yoghurtglazuur. Maar dan wel de cheapass varianten, want hee, ik ben niet rijk ofzo en die Nakd repen kosten al meer dan genoeg 😉

Verder kan ik natuurlijk wel duizend dingen opnoemen van notenmixen (de notenkraam op de markt in Enschede heeft een hele lekkere fruitige regenboogmix) tot chocolate chip melkbroodjes. En natuurlijk gaat er ook lunch mee en “gewoon” eten mee als ik meer dan een dag weg ben. Maar dit is altijd makkelijk in en tas te stouwen en kun je ook handig tijdens het lopen eten. Zelfs als ik alleen maar naar Hengelo loop (half uurtje x2) stop ik er 1 in mijn jaszak. Ook heel fijn als het koud is!

Wat neem jij mee voor snacks als je een lange wandeling gaat maken?


Foto-achtergrond: Graham & Brown

1 2 3 4 5