Hobbitfood: Bierbrood van bruin bier

with No Comments

Hobbitfood: Bierbrood van bruin bier • CherryCharlie.nl

Hey guys!

Afgelopen week heb ik voor het eerst brood gebakken, en om eerlijk te zijn: why oh why heb ik dit niet al veel eerder gedaan?

Het is niet alleen superlekker, het is ook nog eens ontzettend makkelijk, en in geval van dit bierbrood zit er van zichzelf al zoveel smaak aan, dat je eigenlijk alleen nog maar een likje echte roomboter nodig hebt om het af te maken. Vooruit, een lik appelstroop past er ook goed bij.

Ik zie dit brood al helemaal geserveerd worden in een ouderwetse herberg, zoals de Prancing Pony in Bree, in combinatie met een lekker stuk boerenkaas, gedroogde worst en natuurlijk een flinke pint bier. Maar het is natuurlijk ook zeer geschikt om je schoonouders blij mee te maken 😉

Hobbitfood: Bierbrood van bruin bier • CherryCharlie.nl

Ik heb gewoon volkorenmeel van de Appie gebruikt, maar stiekem denk ik dat het nog lekkerder wordt als je het rechtstreeks bij de molen koopt, of een mix van verschillende grofgemalen granen gebruikt. (Restjes opmaken, anyone?) Liever geen bloem, dat is namelijk fijner dan meel. Bewaar dat lekker voor je cupcakes en taartjes en dergelijke.

Als bier heb ik Corsendonk Roodbruin gebruikt, maar eigenlijk kun je any bier gebruiken. het hoeft eigenlijk niet eens bruin bier te zijn. Pils raad ik af, omdat dat gefilterd is, maar ik heb ook een brood met een lekker blond biertje (Stanislaus Brewskovitch Sambal Bij) gebakken, en dat was ook smullen! Eigenlijk geldt hier gewoon hoe meer smaak er aan je bier zit, hoe fantastischer je brood wordt.

Verder rijst dit brood niet heel erg, en is het een lekker stevig en compact brood. Meer een Duits brood dan zo’n slap Nederlands brood waar je gaten in trekt zodra je er roomboter op probeert te smeren 😉

Nodig:

  • 400 g volkorenmeel
  • 2 theelepels baking soda
  • snuf zout
  • 330 ml bruin bier
  • 3-4 dunne klontjes boter

Hobbitfood: Bierbrood van bruin bier • CherryCharlie.nl

Hobbitfood: Bierbrood van bruin bier • CherryCharlie.nl

Hobbitfood: Bierbrood van bruin bier • CherryCharlie.nl

Hobbitfood: Bierbrood van bruin bier • CherryCharlie.nl

Zo maak je het bierbrood:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een cakeblik in en bestuif het met een beetje meel.
  2. Meng de droge ingrediënten in een grote kom.
  3. Giet voorzichtig het flesje bier erbij en meng alles met een lepel of vork tot de boel een beetje aan elkaar plakt. Het hoeft geen perfect homogeen mengsel te zijn, komt allemaal wel goed in de oven. Zolang je maar geen enorme ophopingen van meel hebt.
  4. Pak de deegmassa op en leg hem in het cakeblik. Het is niet nodig om het uit te spreiden en de hele bodem te bedekken. Als je een vrij lang cakeblik hebt, kun je het brood prima een beetje in het midden leggen als je wat hoogte wilt houden.
  5. verdeel de klontjes boter over de bovenkant van je brood.
  6. Bak je brood 45 minuten op 180°C.
  7. Keer het bakblik boven een schone theedoek om en laat je brood op een rooster afkoelen. Bewaar het daarna in een schone theedoek en eet het binnen 3 dagen op.

Heb jij al wel eens zelf brood gebakken?

Recept: Chai iced tea met munt en citrusvruchten

with No Comments

Recept: Chai iced tea met munt en citrusvruchten • CherryCharlie.nl

Ha jongens! Met dit zonnige weer krijg ik echt zo’n zin in de zomer! Vandaag (ik schrijf dit op dinsdag) ben ik zonder jas naar zangles gefietst en ook mijn plantjes worden helemaal blij van de zon.

Natuurlijk werken die zonnige sferen ook door op CherryCharlie!

Ik ben echt een sucker voor chai thee. Vooral de Chai Latte van de Starbucks: zoet en kruidig, en dan liefst met nog wat extra kaneel bovenop. Zalig. Maar voor mijn gevoel is Chai Latte echt een winterdrank. Stevig, romig, verwarmend. Natuurlijk kun je alles eten en drinken wanneer je maar wilt tegenwoordig, maar in de zomer heb ik toch het liefst iets frissers.

Zo eens in het jaar, of misschien het halfjaar, ga ik met een goede vriend naar de sauna in Zutphen. Heerlijk! En van het restaurant daar word ik iedere keer weer blij. Eén van de dranken die ik daar de laatste keer heb gehad, is een lekkere chai iced tea met vers fruit. Kruidig en verfrissend. Dat kunnen we thuis namaken! 🙂

Ingrediënten

  • Groot glas (hoe groter hoe beter, deze is van Ikea)
  • Water
  • Losse chai thee mix (dit is mijn favoriet)
  • IJsblokjes
  • Sinaasappel
  • Citroen
  • Limoen
  • Verse munt
  • Honing naar smaak

Recept: Chai iced tea met munt en citrusvruchten • CherryCharlie.nl

Recept: Chai iced tea met munt en citrusvruchten • CherryCharlie.nl

Recept: Chai iced tea met munt en citrusvruchten • CherryCharlie.nl

Zo maak je de chai iced tea

  1. Zet een flink sterke pot chai thee. Gebruik minimaal 2x je standaard schepje en laat de boel lekker lang trekken, 10 minuten is prima. De boel wordt verdund door alle ijsblokjes, dus veel smaak is geen overbodige luxe!
  2. Snijd ondertussen de sinaasappel in mooie partjes en de citroen en limoen in halve schijfjes. Pluk een paar losse muntblaadjes van en takje.
  3. Doe om en om 1 of 2 ijsblokjes en een stuk fruit / muntblaadje in je glas. Er mag best een klein bergje boven de rand uit komen!
  4. Giet een lepel honing over je fruitig ijsberg wanneer je van lekker zoet houdt (guilty!), maar in principe is het niet echt nodig. De sinaasappel maakt het drankje al redelijk zoet van zichzelf.
  5. Voeg de thee toe en maak het geheel af met een topje munt, een schijfje sinaasappel en een vrolijk rietje.

Verplicht buiten in de zon opdrinken! 😉

Recept: Chai iced tea met munt en citrusvruchten • CherryCharlie.nl

Recept: Chai iced tea met munt en citrusvruchten • CherryCharlie.nl

Natuurlijk is dit recept lekker makkelijk voor meer mensen te maken: die citrusvruchten heb je toch al gesneden en dit pot thee kun je zo groot maken als je wilt. Je kunt de glazen apart opmaken, maar en grote pitcher is ook een optie.

Als je dit echter voor jezelf maakt, zit je echter met een overdosis gesneden fruit. No worries! Stop de citroen en limoen in een ziplockzakje in de koelkast om vandaag of morgen bij het koken te gebruiken. Smikkel de sinaasappel lekker op.

Wat is jouw favoriete zomerdrankje?

Recept: Chai iced tea met munt en citrusvruchten • CherryCharlie.nl

Recept: Chai iced tea met munt en citrusvruchten • CherryCharlie.nl

Recept: Chai iced tea met munt en citrusvruchten • CherryCharlie.nl

Foto-achtergrond via Graham & Brown

Mijn favoriete hiking snacks (gewoon uit de supermarkt)

with 1 Comment

Mijn favoriete hiking snacks (gewoon uit de supermarkt) • CherryCharlie.nl

Toen ik me voorbereidde op mijn eerste echte multiday hike, afgelopen zomer, heb ik een hoop opgezocht over eten. Wat doen de ervaren hikers? Wat is handig? Wat blijft lang goed en wat is lekker? Waar heeft je lichaam behoefte aan?

Een van de dingen die ik overal terugzag, was de boodschap dat je in ieder geval moeilijk veel calorieën verbrandt, en daar echt hard tegenaan moet eten! 1 specifiek artikel waar ik via Pinterest op stuitte, vertelde dat je de hele dag kon blijven eten/snoepen en nog steeds afvallen. Nou, dat heb ik gemerkt! In 3 dagen was mijn kont te klein voor mijn broek…

Wat een verschil met de wandelingen die ik met mijn ouders en zusje maakte: papa droeg de rugzak met lunch, koffie en regenponcho’s, halverwege aten we een berg krentenbollen en boterhammen en tussendoor nog ergens een koekje. En aan het eind bij de auto een zakje chips. Veel minder!

Anyway, het voordeel van alleen wandelen is dat je zelf je hiking snacks kunt kiezen, zelf bepaalt hoeveel je meeneemt, en geen “nee” krijgt als je nog een koekje wilt. Dit zijn mijn favoriete snacks als ik een lange wandeling maak!

1 – Snickers

Like, de holy grail. Snickers heeft ALLES: veel vet, veel suiker, veel calorieën, behoorlijk wat eiwitten en zout. Ik denk dat ik best 3 dagen op snickers en water kan leven in geval van nood. De chocola eromheen is trouwens erg fijn voor het humeur 😉 Knock-offs zijn ook prima.

2 – Mueslirepen

Van een generieke supermarkt, of dat nou de Appie of de Jumbo of de Aldi is. Liefst die met chocola! Maar die met framboos/yoghurt of hazelnoot zijn ook geweldig. Vroeger had ik altijd mueslirepen mee naar school – jong geleerd, oud gedaan!

3 – Nakd repen

Haha, Paul vind mij een ontzettende hippie dat ik ze koop en eerlijk is eerlijk, ze zijn best overpriced voor die kleine reepjes. Maar zoveel smaak! En qua hiker-voedingswaarde redelijk in de buurt van Snickers. Mijn favorieten zijn Cocoa Orange, Pecan Pie en Bakewell Tart.

(Man er zit hier een specht op een holle tak te timmeren, wat een herrie geeft dat! Er zitten er trouwens meer hier in de buurt, prima wekker ‘s ochtends!)

4 – Sultana Yofruit knock-offs

Goddelijk. Rozijnenkoekjes met yoghurtglazuur. Maar dan wel de cheapass varianten, want hee, ik ben niet rijk ofzo en die Nakd repen kosten al meer dan genoeg 😉

Verder kan ik natuurlijk wel duizend dingen opnoemen van notenmixen (de notenkraam op de markt in Enschede heeft een hele lekkere fruitige regenboogmix) tot chocolate chip melkbroodjes. En natuurlijk gaat er ook lunch mee en “gewoon” eten mee als ik meer dan een dag weg ben. Maar dit is altijd makkelijk in en tas te stouwen en kun je ook handig tijdens het lopen eten. Zelfs als ik alleen maar naar Hengelo loop (half uurtje x2) stop ik er 1 in mijn jaszak. Ook heel fijn als het koud is!

Wat neem jij mee voor snacks als je een lange wandeling gaat maken?


Foto-achtergrond: Graham & Brown

Homemade natuurlijke antibiotica

with 2 Comments

Homemade natuurlijke antibiotica • CherryCharlie.nl

Heb jij ook wel eens zo’n verkoudheid die maar blijft hangen? Je voelt je na een paar dagen stukken beter, net als na iedere verkoudheid, maar die nare hoest blijft hangen.

I feel you! Zelf heb ik daar ook meestal 1x per winter wel last van. En dan vooral op een moment dat het totaal niet uitkomt, zoals wanneer er een concert op de agenda staat.

Sinds ik kinkhoest heb gehad op mijn 9e, zijn mijn luchtwegen altijd gevoelig geweest. Iedere verkoudheid die ook daadwerkelijk doorzet (ondanks het feit dat ik een half net mandarijnen per dag wegzet wanneer ik het voel aankomen) draait uit op langdurig gerochel, bronchitis, of soms zelfs een longontsteking. Ik weet niet hoe het komt, maar kennelijk is mijn keel een comfortabele plek voor bacteriën. Iets té comfortabel, naar mijn zin.

Bij een longontsteking krijg je direct antibiotica voorgeschreven, die je significant other dan zondagochtend om 7 uur bij de apotheek in het centrum 5 kilometer verderop mag gaan ophalen, want als je om half 6 ‘s ochtends belt, is die toko natuurlijk niet open. (Hee, apothekers moeten soms ook slapen!)

Mocht je het stadium van longontsteking nog niet bereikt hebben, maar erger je je wel helemaal de pleuris (haha, see what I did there?) aan die hoest? De dokter kan er niet zoveel mee, pas als je langdurig loopt te hoesten (6+ weken) of wanneer je er koorts en dat soort narigheden bij hebt. Hoestdrank, Strepsils en dropjes verzachten wel je keel, maar ruimen die comfortabel genestelde bacteriën niet op.

Tijd om moeder natuur te hulp te vragen! Zij heeft namelijk een aantal fantastische bacteriedodende middeltjes in het assortiment, die je gewoon bij de supermarkt kunt kopen. Ik heb hier op basis van een aantal andere recepten, die flink op elkaar lijken, een bacteriedodende concoctie van gebrouwen, een soort homemade antibiotica. Het enige wat je nodig hebt, zijn 6 ingrediënten, een blender, en een afsluitbare pot.

Disclaimer: Ik ben geen dokter en heb geen medische opleiding gehad. Dit is een huismiddeltje gebaseerd op wat moeder natuur ons te bieden heeft. Mocht je je symptomen niet vertrouwen, of geeft je common sense of je intuïtie aan dan je een arts nodig hebt, ga dan naar je huisarts!

Ingrediënten

  • 1/5 tot 1/4 bol verse knoflook (de mijne had geen aparte teentjes, vandaar)
  • 1/2 cayennepeper zonder pitjes
  • Stuk geschilde gember ter grootte van 1 vinger
  • Het sap van 1 citroen
  • Flinke scheut honing (bij voorkeur manukahoning)
  • Ongeveer zo’n zelfde scheut appelciderazijn

Recept

Het mooie is, dat je niet direct doodgaat als je iets meer of iets minder van een ingrediënt gebruikt. Alle 6 de ingrediënten worden geroemd om hun antibacteriële eigenschappen, en rauwe knoflook staat erom bekend zelfs effectiever te zijn dan sommig soorten antibiotica!

Ik heb de knoflook, peper en gember in grove stukken gesneden, de citroen uitgeperst (en de pitjes eruit gezeefd) en dat in de blender gedaan. Daarna heb ik op goed gevoel wat honing erbij gedaan (ik denk ongeveer 3 flinke eetlepels, gewoon en flink eind in die fles knijpen) en ongeveer evenveel appelciderazijn. Dat heb ik helemaal fijn geblend en in een goed afsluitbare pot gedaan.

Bewaar de pot in de koelkast!

Gebruik

De meeste vergelijkbare recepten die ik tegenkwam, spraken over een eetlepel ‘s ochtends en een eetlepel ‘s avonds.

Ik heb dit 2 dagen voor het weekend gemaakt en merkte de eerste dag nog niet veel, maar de tweede dag hoestte ik al minder. Ik het weekend heb ik bij Paul gelogeerd, en de pot niet meegenomen. Ik merkte dat ik bleef hoesten. Maandag en dinsdag heb ik wel weer netjes 2 lepels per dag gehad en de berg slijm is zo goed als weg uit mijn keel en ik hoef nauwelijks meer te hoesten. Serieus, ik wou dat ik dit een maand geleden al had gemaakt! Dit is nu het eerste wat ik ga maken als ik weer verkouden of ziekig ben.

De smaak is trouwens wel even wennen, en daar is het natuurlijk absoluut niet op gemaakt. Als ik het zou moeten beschrijven, dan lijkt het het meest op een zelfgemaakte chilisaus met moeilijk rare verhoudingen. Gewoon zo snel mogelijk doorslikken…

Nogmaals: dit middeltje is eerder om te voorkomen dat een rondhangende hoest zich ontwikkelt tot een longontsteking, dan dat het een gekwalificeerd geneesmiddel is (hoe bewezen effectief de afzonderlijke stoffen ook zijn). Als je iets niet vertrouwt, ga dan ALTIJD naar de dokter.

Hoe sta jij tegenover natuurlijke geneesmiddelen? Of haal je liever een gecontroleerd middel bij de drogist of apotheek?

Homemade natuurlijke antibiotica • CherryCharlie.nl

Homemade natuurlijke antibiotica • CherryCharlie.nl

Homemade natuurlijke antibiotica • CherryCharlie.nl

 

Recept: Supereasy kaneelstengels

with No Comments

Recept: Kaneelstengels • CherryCharie.nl

Vraag me niet hoe of waarom, maar afgelopen week kwam ik erachter dat ik nog 2 volle pakjes bladerdeeg in mijn vriezer had liggen. Ja, leuk, lekker laten zitten, toch? Niet als je Charlotte heet. Mijn handen jeukten om er op een makkelijke manier iets lekkers van te maken!

Dat werden dus deze kaneelstengels: eenvoudige kaneelkoekjes van bladerdeeg.

Het is een beetje een uit-de-losse-pols-recept, best wel foolproof ook. Het enige waar je even rekening mee moet houden is dat kaneel een vrij dominante specerij is, waar je makkelijk teveel van gebruikt. Voeg het dus in kleine beetjes tegelijk toe, en proef tussendoor of het goed is!

Ik ken mensen die blindelings recepten volgen en nooit proeven of het wel goed smaakt. Ja, die verklaar ik voor gek 😉

Ingrediënten:

  • Bladerdeeg
  • Lichtbruine basterdsuiker
  • Kaneel
  • Beetje water

Zo maak je de kaneelstengels:

1 – Laat je bladerdeeg ontdooien, haal het plastic velletje eraf en leg het vel bladerdeeg met de plakkerige zijde naar boven op een snijplank.

2 – Meng een half schaaltje suiker met wat kaneel. Proef of het kanelig genoeg is en voeg eventueel wat toe, totdat je tevreden bent met de smaak.

3 – Maak de bovenkant van je velletjes bladerdeeg een beetje vochtig met wat water. Een kwastje is ideaal, maar een vork werkt ook prima. Het hoeft niet kleddernat hoor! Gewoon genoeg zodat de suiker er niet af rolt. Ook lost het al een beetje op, zodat het zometeen in de oven een mooi geheel wordt.

4 – Spreid met een vork een laagje kaneelsuiker uit op het bladerdeeg en snijd het vel in 3 repen.

5 -Leg je kaneelstengels op een met bakpapier beklede bakplaat en stop ze 10-12 minuten op 190°C in de oven. Laat ze afkoelen op een bordje (zo’n 15 minuten) en ze zijn klaar om te serveren!

 

TIP: Eet deze kaneelstengels nog dezelfde dag op, dan zijn ze het lekkerst! Ik heb een deel in een koektrommel gedaan en die zijn wat zacht geworden. De smaak is er niet minder om, gelukkig 😉

Kaneelstengels • CherrryCharlie.nl

Kaneelstengels • CherryCharlie.nl

1 2 3 4 5