Fotostyling voor bloggers: Gebruik eens een behangetje!

with 3 Comments

Je kent ze wel: van die prachtig gestylede foto’s op blogs. Ik kan er uren naar kijken. En ik vind het net zo leuk om ze te maken! Ik heb een zeer kenmerkende stijl (vind ik zelf hoor): licht en natuurlijk, vaak met een ondergrond van onbewerkt hout. En bijna altijd met een gezellig behangetje op de achtergrond.

Maar hoe maak je zelf zo’n leuke gestylede foto? En waarom zou je het eigenlijk doen?

Waarom fotostyling belangrijk is

Eerste indruk telt

Stel, je bent een blogger: je wilt gelezen worden. Je wilt zoveel mogelijk gelezen worden! Niet alleen omdat je daar blij van wordt, maar ook omdat meer lezers betekent dat je meer kunt verdienen met je blog. Maar om lezers te winnen en vast te houden, is het zaak om je blog zo aantrekkelijk mogelijk te maken! Niet alleen om te lezen, maar ook om te delen. Mooie foto’s helpen daarbij. Wij luie internetlezers zien graag iets wat pleasing to the eye is.

Draai het eens om: Je komt op een blog waarvan de titel je wel interesseerde, maar de foto’s zijn ontzettend amateuristisch, onderbelicht, en zien er ronduit slecht uit. Wat doe je dan? 9 van de 10 keer klik je direct weg, zonder een woord te lezen. Zonde. Wanneer je het onderwerp van je blogpost mooi in beeld brengt, verleidt dat bezoekers om verder te lezen.

Vertel een verhaal

Natuurlijk is een foto veel meer dan een eerste indruk. Of je nou beautyblogger, DIY blogger, foodblogger of een ander soort blogger bent, met je foto’s kun je ook een verhaal vertellen. Je kunt verschillende kanten van een product of outfit laten zien, iets in perspectief plaatsen, laten zien hoe je iets gebruikt of een fototutorial maken. Het oude gezegde is waar: een foto zegt meer dan 1000 woorden.

Verkoop

Ook als je zelf geen fysieke producten maakt of een webshopje naast je blog hebt, verkoop je waarschijnlijk producten, of probeer je mensen over te halen om producten te kopen: denk maar eens aan al je barterdeals! De adverteerder en jijzelf hebben er een hoop aan als jij het gekregen product mooi op de foto zet: als jouw blogpost leidt tot een hoop clicks, leads en verkopen, dan wil de adverteerder waarschijnlijk wel vaker met je samenwerken.

 

Hoe style ik mijn foto’s?

Fotostyling voor bloggers: Gebruik eens een behangetje! • CherryCharlie.nl

Het zal de meesten van jullie niet zijn ontgaan dat ik een heel klein plekje heb om foto’s te maken: op een grote plank op mijn bed. Natuurlijk zijn er ook andere opties: de vensterbank, de bovenkant van een lage kast, een tafel. Iedere blogger heeft zijn eigen favoriete plekje om foto’s te maken.

Flatlay of stilleven

Eerst maak ik deze keuze. Bij een flatlay leg ik het product plat neer en fotografeer ik van bovenaf, bij een stilleven zet ik het product normaal neer en fotografeer ik van voren. Het ligt een beetje aan het soort product wat ik op de foto zet: voor boeken is een flatlay heel geschikt, voor voedsel kies ik vaak voor een stilleven.

Behang als achtergrond

Fotostyling voor bloggers: Gebruik eens een behangetje! • CherryCharlie.nl

Iedere keer dezelfde witte of neutraal houten achtergrond vind ik ook maar zo saai. En soms past dat ook niet bij wat je op de foto wilt zetten. Vaak gebruik ik als achtergrond of ondergrond leuk behang of cadeaupapier wat ik dan neerleg of met schilderstape tijdelijk op de muur plak. Zo kun je bepaalde kleuren beter laten uitkomen, of de foto iets interessanter maken zonder dat je direct een hele horde items toevoegt om mee te stylen.

Relevante items toevoegen

Borduurpatroon: Merry Christmas • CherryCharlie.nl

Pas als laatste stap in mijn fotostyling kijk ik of ik wat moet toevoegen. Soms is het niet nodig, maar vaak geef je net wat context mee als je wat relevante items bij je onderwerp neerlegt: een leuke theedoek of losse ingrediënten bij een foodfoto, of een kompas bij een reisgids. Zelf heb ik ook een doos met wat standaard dingetjes die bijna overal bij passen: een snoer met lampjes voor foto’s in december, of kaarsen en schaaltjes die bijna overal wel bij passen.

Ontwikkel je eigen stijl

Hoe vaker je foto’s maakt, hoe sneller je weet wat je wilt. In het begin is het een hoop uitproberen: Wat vind je mooi? Wat werkt? Ook met styling. Maar op een gegeven moment begin je een soort eigen stijl te ontdekken bij jezelf: bepaalde items die vaak terug komen, of een behangetje met een bepaald dessin wat je graag gebruikt. Zodra je je hiervan bewust wordt, kun je het expres gaan doen. Zo wordt je fotostyling onderdeel van je huisstijl, waaraan je herkend kunt worden: “Oh die foto op Pinterest is vást van CherryCharlie!”

Fotostyling voor bloggers: Gebruik eens een behangetje! • CherryCharlie.nl

Hoe style jij je blogfoto’s?


Disclaimer: Dit artikel is gesponsord door Behangwebshop.nl. Natuurlijk is wat ik schrijf nog steeds mijn eigen mening en streef ik er altijd naar om een inspirerend artikel te creëren.

3 Responses

 1. Laura
  | Reply

  Wat slim! Zo heb je niet altijd en alleen maar dezelfde achtergrond:)
  Laura recently posted… 5 tips voor productief thuiswerkenMy Profile

 2. Lianne
  | Reply

  Ja behang is ideaal, ik ga binnenkort nog een paar leuke rolletjes kopen. 🙂 Marmerfolie of stukjes laminaat is ook handig! Of gekleurde vellen papier.
  Lianne recently posted… Dag 2017, Hallo 2018My Profile

  • Charlotte
   | Reply

   Ja marmerfolie is ook erg mooi! Maar omdat dat al zoveel gebruikt wordt vind ik dat zelf eigenlijk niet leuk meer om te doen 😉

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.