CherryCharlie bakt Oh My Foodness: Gin-tonic cheesecake

with No Comments

Gin-tonic cheesecake? Is dat een ding? I mean, die komkommer bovenop is wel een beetje weird hoor… Ja. Gin-tonic taart is een ding. En ik kan je zeggen: het is fak. king. lekker. Read on for more en bak je eigen, want iedere gin-tonic liefhebber moet dit een keer maken.

Jullie hebben het destijds vast wel in mijn stories gezien: ik was met vriendinnetje Lisette naar het Fooddock Deventer gegaan om de lekkere cheesecakes van Sabine (Oh My Foodness) te proeven, en om natuurlijk haar nieuwste kookboek – of eigenlijk bakboek deze keer – te kopen! Dit maakt mij de trotse eigenaar van alledrie haar boeken, en ik vind het fantastisch om haar recepten te maken.

Afgelopen week deed zich de gelegenheid voor om eens lekker uit te pakken en zo’n cheesecake te maken: Paul en ik waren 5,5 jaar samen, en omdat we het eigenlijk nooit echt vieren, vond ik het nu toch wel hoog tijd om een keer een taart te bakken om er toch “iets” aan te doen. Ik denk dat ik er maar een traditie van ga maken 😉

Anyway, omdat Paul en ik dol zijn op gin-tonics en we inmiddels 4 flessen van 3 verschillende merken in ons drankenkabinet hebben staan, leek het me ontzettend grappig om dan de gin-tonic cheesecake te maken. De enige moeilijke keuze was welke gin we zouden gebruiken. Uiteindelijk werd het gewoon Hendrick’s, net als in het originele recept.

Het origineel van Sabine

Basically is het een bodem van citroenkoekjes, met een no-bake citroencheesecake (ofwel gewoon Hollandse kwarktaart) en daarbovenop een mooie laag gin-tonic jelly met aardbeien.

Maar natuurlijk heb ik wel mijn eigen draai gegeven aan Sabines gin-tonic cheesecake, want ik zou Charlotte niet zijn als ik dat niet deed. Aan onze fles Hendrick’s zat destijds namelijk een kaartje waarop stond dat je hem moet garneren met komkommer, omdat dat zo goed bij deze specifieke gin past.



Mijn variant

Ik was veel te lui om die citroendopjes uit Sabines recept op te sporen, dus ik maakte mijn bodem lekker met ordinaire digestive-koekjes, gewoon omdat dat zo lekker ouderwets en kneuterig is. De citroenkwarktaart liet ik zoals hij was. En de gin-jelly… Die maakte ik niet met aardbeien, maar met komkommer! Komkommer bevat net als aardbeien een hoop vocht, dus dat was prima uit te wisselen. Verder garneerde ik de taart met komkommer, bosbessen en limoen.

Het resultaat? Een gin-tonic cheesecake die niet te zoet was, maar er als zoete koek inging bij vriendlief. Al kreeg ik wel het commentaar(t, haha) dat ik niet meer zo’n grote taart moest bakken voor ons tweetjes. We hebben er uiteindelijk 3 dagen van mogen genieten.

Mocht je net zo’n fan van Oh My Foodness zijn als ik, en nog geen enkele van haar kookboeken in huis hebben, dan mis je echt iets. Ze zijn absoluut de moeite waard! En als je haar nog niet kent: serieus check her out! Haar blog is echt een goudmijn met allemaal yummies. Paul zegt keer op keer dat ik zo ontzettend lekker eten klaar heb staan als hij thuiskomt uit werk, en stiekem heb ik dat heel vaak aan Sabine te danken 😉 (Potato bread, raggmunk, patatas bravas met episch lekkere saus, om maar een paar succesnummers te noemen.)

Ingrediënten

Bodem

  • 250 g digestive koekjes
  • 75 g roomboter (iets meer mag ook wel, 80-85 g als je koekkruimels niet al te best aan elkaar plakken)

Cheescake

Gin-jelly

  • 250 g komkommer (dat is ongeveer 3/4 supermarktmaat heb ik ervaren)
  • 3 blaadjes gelatine
  • 100 ml (vlierbloesem)tonic (ik heb gewone tonic gebruikt, dat had ik nog in de koelkast staan)
  • 25 ml Hendrick’s gin
  • rasp en sap van 1/2 limoen
  • 50 g kristalsuiker

Decoratie

  • Restje komkommer
  • Bosbessen
  • Limoen

Aan de slag!

Let op! Cheesecake maken is niet iets wat je even in een halve middag doet. Deze taart moet eerst een nacht opstijven in de koelkast, en de jelly-laag moet de volgende dag ook nog eens 2 uur opstijven in de koelkast. Plan deze taart dus op tijd van tevoren 😉

Bodem

  1. Bekleed de springvorm volledig met bakpapier. Dit doe je het makkelijkst door een vel tactisch tussen de bodem en de ring te klemmen. Knip vervolgens 1 of twee randen even breed als de ring uit, vet de ring in met olie of boter en plak deze stroken er tegenaan.
  2. Verkruimel de koekjes in een foodprocessor (let op: een matige blender is geen foodprocessor, de deegroller is dan echt een snellere optie) en smelt de boter in een pannetje. Voeg beide ingrediënten samen en schep goed om.
  3. Stort de bodemmix in de springvorm. Druk de bodem goed aan met de bolle kant van een lepel. (Of glas.)
  4. Doe de roomkaas, mascarpone, vlierbloesemsiroop en citroenrasp plus -sap in een kom en klop luchtig.Voeg de slagroom, Klop-Fix en poedersuiker toe en klop het geheel tot een klontvrij cheesecakebeslag.
  5. Stort het beslag in de springvorm, strijk de bovenkant glad en laat de cheesecake een nacht in de koelkast opstijven.

Gin-tonic jelly

  1. Pureer de volgende dag 250 gram komkommer met een staafmixer (of in bovengenoemde blender) en haal de puree door een zeef (wrijven met een lepel helpt). Vang het gladde sap op.
  2. Laat voor de gin-jelly de blaadjes gelatine 5 minuten weken in koud water. Verwarm ondertussen alle andere ingrediënten in een steelpannetje tot de suiker is gesmolten.
  3. Knijp de blaadjes gelatine uit en doe ze bij het gin-tonicmengsel in de steelpan. Roer goed tot de gelatine volledig is opgelost.
  4. Laat de gin-jelly 5 minuten afkoelen en schenk dan over de cheesecake in de springvorm. Zet de springvorm weer terug in de koelkast en laat de jelly in 2 uur volledig opstijven.

Serveren

Garneer de cheesecake voor het opdienen met schijfjes komkommer, limoen en bosbessen.


Heb jij deze komkommer-gin-tonic-taart ook gemaakt? Upload een foto op Facebook of Instagram en tag @cherrycharlienl en @ohmyfoodnessnl!


Lezerspoll

Coming Soon
Total Votes : 0

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.