Hoe kun je voor langere tijd goedkoop op vakantie?

with No Comments

Ook al ben ik geen student meer, ik leef eigenlijk nog wel zo: een ondernemersuitkering is geen vetpot, en maandelijks gaat er behoorlijk wat in investeringen zitten. (Composer Cloud abonnement, Mailchimp abonnement, binnenkort ook zangles, etc)

Echter ook de student of net afgestudeerde met nauwelijks geld wil er af en toe tussenuit – ontspanning is belangrijk om je weer helemaal op te laden en tegen een nieuw jaar vol uitdagingen aan te gaan. En ertussenuit betekent voor mij echt helemaal weg zijn van huis. Weg uit Nederland. Me laten inspireren door een nieuwe omgeving.

Maar hoe ga je goedkoop op vakantie, hoe ga je er een lekker tijdje tussenuit met een klein budget? Ik ga naar Noorwegen, een land dat bekend staat als duur. Maar wat is er dan precies zo duur aan Noorwegen? Alcohol. Eten. Onderdak. Uitgaan. Allemaal leuk en aardig, maar ik ga wandelen en wildkamperen. Die twee dingen zijn kei gratis!

Wat ik dus eigenlijk betaal, zijn alleen mijn vliegtickets, wat aanvullingen op mijn kampeeruitrusting, rantsoenen (in Nederland klaargemaakt!) en eventueel de eerste en laatste dag uit eten. Misschien een museumpje hier en daar op de route of een Noorse gebreide trui als souvenir. Als je zo op vakantie gaat, is twee weken Noorwegen helemaal niet zoveel duurder dan naar een festival, een lang weekend citytrip of een week zuipen in Oost-Europa.

Zelfs toen ik nog met mijn ouders op vakantie ging, verbaasde ik me over het feit dat wij met zijn vieren makkelijk 3 weken er op uit konden voor slechts een paar honderd euro, terwijl anderen ruim meer geld kwijt waren aan een weekje resort.

Goedkoop op vakantie: zo doe je dat!

1 – Besparen op reiskosten

Kies een bestemming die dicht bij huis ligt: Nederland, België of Duitsland bijvoorbeeld. Zo kun je besparen op reiskosten met de auto of het OV. Wat je ook kunt doen is op fietsvakantie gaan: zo hoef je helemaal geen brandstof te betalen! Het kost je natuurlijk wel meer moeite, maar bedenk eens hoe rewarding het is om te genieten van die mooie landschappen waar je doorheen fietst. Ga je met het vliegtuig, probeer dan te zorgen dat al je spullen in je handbagage passen. (Helaas voor mij is een trekking rugzak geen handbagage…)

2 – Besparen op accomodatie

Dit kun je doen op verschillende manieren: je kunt een goedkoop land uitzoeken, maar je kunt ook kijken naar verschillende overnachtingsopties in een duurder land. Kamperen is goedkoper dan een hotel of hostel. Wildkamperen is zelfs helemaal gratis!

Check wel van tevoren of het legaal is in je land van bestemming (in Noorwegen heb je het allemansretten) en wat voor voorwaarden eraan verbonden zijn. Zo mag ik bijvoorbeeld niet langer dan 2 nachten op 1 plaats blijven, moet ik minstens 150m van bebouwing en wegen af zitten, en natuurlijk al mijn troep opruimen.

3 – Besparen op activiteiten

Hoe kun je voor langere tijd goedkoop op vakantie? 6 punten waarop je kunt besparen om goedkoop op vakantie te gaan: hoe houd je de kosten voor reizen, accomodatie, voedsel en dergelijke binnen de perken? • CherryCharlie.nl

In heel veel grote steden zijn bepaalde musea gratis: in London bijvoorbeeld. Gratis entree, maar een donatie na afloop zou relaxt zijn en een boekje kost 1 of 2 pond. Ook dingen als wandelen, parken bezichtigen, kerken bezichtigen en wisseling van de wacht kosten doorgaans niks.

4 – Besparen op eten en drinken

Hoe kun je voor langere tijd goedkoop op vakantie? 6 punten waarop je kunt besparen om goedkoop op vakantie te gaan: hoe houd je de kosten voor reizen, accomodatie, voedsel en dergelijke binnen de perken? • CherryCharlie.nl

Net als accomodatie heb je hier ook een aantal mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld reizen naar een plek waar eten een stuk goedkoper is dan in Nederland. Wat je ook kunt doen, is je eten bij de supermarkt halen in plaats van dat je in een restaurant uit eten gaat. In hostels is soms wel de mogelijkheid om zelf je eten klaar te maken in een gemeenschappelijke keuken. Op trektocht is het vaak handig om van tevoren thuis al je rantsoenen klaar te maken, wat je naast moeite onderweg ook heel veel kosten scheelt.

5 – Besparen op uitgaan

Ja, natuurlijk is het leuk om af en toe de kroeg in te duiken. Maar is het echt nodig om iedere avond een andere kroeg te ontdekken? Vaak is een avondje gezellig voor de tent met de buren wijn drinken, sterren kijken en ouwehoeren net zo gezellig! In een land waar alcohol duur is, wil je misschien niet eens drinken, maar houd je het bij een frisje. Films kun je vaak ook hier in Nederland wel in de bios zien. (Srsly, in het buitenland in een donkere bioscoopzaal zitten vind ik trouwens echt je reinste vakantietijdverspilling!)

6 – Besparen op je uitrusting

Ga je kamperen, dan heb je natuurlijk een basisuitrusting nodig van een tent, rugzak, slaapspullen en kookspullen. Dit kan behoorlijk oplopen qua prijs! Koop je bijvoorbeeld bij Bever, dan ben je soms wel twee keer zoveel geld kwijt als bij de Decathlon. Terwijl Decathlon echt fijn lichtgewicht en goed spul levert voor hun prijzen! Xenos doet het soms ook wel goed voor de kleinere dingen, zoals antimuggenspul, regenponcho’s, verlichting, en reisflesjes.

Ook is de grote verjaardagstruc een goede om toe te passen: vraag (een deel van) je gear voor je verjaardag. Zo heb ik twee jaar geleden mijn tent en rugzak van ouders en schoonouders cadeau gekregen en heb ik alleen mijn pannensetje en matje zelf hoeven kopen.

Dit jaar krijg ik een nieuwe slaapzak van mijn ouders en vraag ik verder nog wat klein grut zoals een waterzak – items die ik eventueel ook zelf nog kan kopen voor ik wegga, wanneer ik ze niet op mijn verjaardag krijg. De grote Sinterklaastruc werkt trouwens hetzelfde 😉

Verder kun je natuurlijk dingen van vrienden en familie lenen – zo leen ik mijn kookpitje en rotspinnen van mijn ouders (en mijn oude slaapzak twee jaar geleden technisch gezien ook). Mocht ik voor mijn verjaardag geen Leatherman krijgen, dan kijk ik mijn vriend lief aan of ik die van hem mag gebruiken.

Wat zijn jouw manieren op je vakantiekosten binnen de perken te houden? Hoe ga jij goedkoop op vakantie?

Hoe kun je voor langere tijd goedkoop op vakantie? 6 punten waarop je kunt besparen om goedkoop op vakantie te gaan: hoe houd je de kosten voor reizen, accomodatie, voedsel en dergelijke binnen de perken? • CherryCharlie.nl

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.