Hobbitfood: Heerlijke herfstige pork & apple pasties

with No Comments

Al van kinds af aan kom ik met mijn ouders in Engeland: om te zingen met een koor van de Schola Liturgica, om te wandelen, kamperen, nieuwe plaatsen te ontdekken en te genieten van dat oerknusse Hobbitvoer wat ze daar maken. Fish & chips, sunday roast, cream tea met scones, dikbelegde sandwiches…

Maar mijn favoriet blijven de pork & apple sausages. Of een broodje hog roast van het spit met appelmoes (veel te vinden tijdens festivals bij kastelen). Eigenlijk alls met pork & apple kun je me wakker voor maken! Die combinatie is zo heerlijk, dat vettige vlees met die contrasterende zoetzure appelsmaak… YUM!

Varken met appel is een combinatie die je eigenlijk in Nederland niet tegenkomt. Ontzettend jammer! Tsja, dan gaan we zelf thuis maar aan de slag!

Afgelopen maart heb ik voor St Patrick’s Day pork & apple pasties gemaakt, en begin deze maand opnieuw voor de moestuinforumdag! (Ja, ik ben lid van het moestuinforum. No judging!) Van de buitenkant lijken het een soort appelflappen, maar van binnen zijn ze rijkelijk gevuld met een mix van varkensvlees, appel en kruiden.

Vandaag deel ik met jullie het recept!

Hobbitfood: Heerlijke herfstige pork & apple pasties • CherryCharlie.nl

Yield: 10 stuks

Pork & apple pasties

Pork & apple pasties
Hobbit comfort food: gevulde bladerdeegpakketjes met varkensvlees, appel en een hoop lekkere kruiden.
Prep Time 30 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 50 minutes

Ingredients

  • 1 pakje diepvriesbladerdeeg
  • 200g varkensbraadworst
  • 2 Granny Smith appels (of beter: Bramley als je daaraan kunt komen)
  • 2 sjalotten
  • een flinke scheut appelcider
  • 1 el honingmosterd
  • een handjevol verse tijm en salie
  • 1 ei
  • olie om in te bakken

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Leg de velletjes bladerdeeg naast elkaar om te ontdooien.

Vulling

  1. Schil de appels. Snijd de appels, uien en kruiden in kleine stukjes.
  2. Ontdoe de worsten van hun vel en snijd ze alvast in stukjes.
  3. Doe een beetje olie in een grote koekenpan/wokpan en fruit de uitjes.
  4. Voeg het vlees toe en bak het zo goed als gaar. Met de spatel kun je tijdens het bakken het vlees in nog kleinere stukjes hakken.
  5. Voeg appel, kruiden, mosterd en cider toe. Zorg dat de boel echter niet te nat word!
  6. Bak de boel in een paar minuten totdat het vlees gaar is en het geheel eruit ziet als een lekkere vulling die je wel in een deegjasje wilt stoppen!
  7. Zet het vuur uit. Laat je vulling uitlekken in een zeef. Dit voorkomt dat je uiteindelijke pasties nat en zompig worden.

Pasties

  1. Klop een ei los in een schaaltje.
  2. Neem een vel bladerdeeg en peuter het plastic eraf. Leg hem met de melige kant naar beneden, de plakkerige kant naar boven, op een snijplank.
  3. Bestrijk twee aaneensluitende zijden met ei.
  4. Leg een dikke lepel vulling net iets naast het midden.
  5. Vouw je velletje bladerdeeg in een driehoek dicht (de niet-ei kant op de wel-ei kant) en druk de randen aan met een vork. Prik een paar gaatjes in de bovenkant en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  6. Wanneer je bakplaat vol is, schuif je hem in de oven en bak je je pasties in 20 minuten goudbruin.
  7. Repeat als je nog vulling en bladerdeeg over hebt!

Notes

Tip: koop een reservepakje bladerdeeg, kan nooit kwaad. Je weet maar nooit of je nog vulling over houdt!

Serveer met een groot glas koude appelcider die je over hebt.

En na 20 minuten… Tijd om te genieten! Je kunt ze direct warm opeten (pas op, heet!), maar ze zijn ook de volgende dag koud nog lekker en heel geschikt om mee te nemen als lunch!

Wat is jouw favoriete knusse herfsteten? Laat het me weten in de comments!

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.