Homemade natuurlijke antibiotica

with 2 Comments

Homemade natuurlijke antibiotica • CherryCharlie.nl

Heb jij ook wel eens zo’n verkoudheid die maar blijft hangen? Je voelt je na een paar dagen stukken beter, net als na iedere verkoudheid, maar die nare hoest blijft hangen.

I feel you! Zelf heb ik daar ook meestal 1x per winter wel last van. En dan vooral op een moment dat het totaal niet uitkomt, zoals wanneer er een concert op de agenda staat.

Sinds ik kinkhoest heb gehad op mijn 9e, zijn mijn luchtwegen altijd gevoelig geweest. Iedere verkoudheid die ook daadwerkelijk doorzet (ondanks het feit dat ik een half net mandarijnen per dag wegzet wanneer ik het voel aankomen) draait uit op langdurig gerochel, bronchitis, of soms zelfs een longontsteking. Ik weet niet hoe het komt, maar kennelijk is mijn keel een comfortabele plek voor bacteriën. Iets té comfortabel, naar mijn zin.

Bij een longontsteking krijg je direct antibiotica voorgeschreven, die je significant other dan zondagochtend om 7 uur bij de apotheek in het centrum 5 kilometer verderop mag gaan ophalen, want als je om half 6 ‘s ochtends belt, is die toko natuurlijk niet open. (Hee, apothekers moeten soms ook slapen!)

Mocht je het stadium van longontsteking nog niet bereikt hebben, maar erger je je wel helemaal de pleuris (haha, see what I did there?) aan die hoest? De dokter kan er niet zoveel mee, pas als je langdurig loopt te hoesten (6+ weken) of wanneer je er koorts en dat soort narigheden bij hebt. Hoestdrank, Strepsils en dropjes verzachten wel je keel, maar ruimen die comfortabel genestelde bacteriën niet op.

Tijd om moeder natuur te hulp te vragen! Zij heeft namelijk een aantal fantastische bacteriedodende middeltjes in het assortiment, die je gewoon bij de supermarkt kunt kopen. Ik heb hier op basis van een aantal andere recepten, die flink op elkaar lijken, een bacteriedodende concoctie van gebrouwen, een soort homemade antibiotica. Het enige wat je nodig hebt, zijn 6 ingrediënten, een blender, en een afsluitbare pot.

Disclaimer: Ik ben geen dokter en heb geen medische opleiding gehad. Dit is een huismiddeltje gebaseerd op wat moeder natuur ons te bieden heeft. Mocht je je symptomen niet vertrouwen, of geeft je common sense of je intuïtie aan dan je een arts nodig hebt, ga dan naar je huisarts!

Gebruik

De meeste vergelijkbare recepten die ik tegenkwam, spraken over een eetlepel ‘s ochtends en een eetlepel ‘s avonds.

Ik heb dit 2 dagen voor het weekend gemaakt en merkte de eerste dag nog niet veel, maar de tweede dag hoestte ik al minder. In het weekend heb ik bij Paul gelogeerd, en de pot niet meegenomen. Ik merkte dat ik bleef hoesten. Maandag en dinsdag heb ik wel weer netjes 2 lepels per dag gehad en de berg slijm is zo goed als weg uit mijn keel en ik hoef nauwelijks meer te hoesten. Serieus, ik wou dat ik dit een maand geleden al had gemaakt! Dit is nu het eerste wat ik ga maken als ik weer verkouden of ziekig ben.

De smaak is trouwens wel even wennen, en daar is het natuurlijk absoluut niet op gemaakt. Als ik het zou moeten beschrijven, dan lijkt het het meest op een zelfgemaakte chilisaus met moeilijk rare verhoudingen. Gewoon zo snel mogelijk doorslikken…

Homemade natuurlijke antibiotica • CherryCharlie.nl

Homemade natuurlijke antibiotica • CherryCharlie.nl

Yield: genoeg voor 1 winter

Homemade natuurlijke antibiotica

Moeder natuurs natuurlijke antibiotica

Ingredients

  • 3-4 teentjes knoflook
  • 1/2 cayennepeper zonder pitjes
  • stuk geschilde gember ter grootte van ongeveer een vinger
  • sap van 1 citroen
  • 3 el honing
  • 3 el appelazijn

Instructions

Het mooie is, dat je niet direct doodgaat als je iets meer of iets minder van een ingrediënt gebruikt. Alle 6 de ingrediënten worden geroemd om hun antibacteriële eigenschappen, en rauwe knoflook staat erom bekend zelfs effectiever te zijn dan sommig soorten antibiotica!

  1. Snijd de knoflook, peper en gember in grove stukken en doe in de blender.
  2. Voeg het citroensap, de honing en appelazijn toe.
  3. Blend tot een consistentie die je makkelijk met een lepel in je keel kunt gieten. Voeg eventueel extra honing toe. Doe alles in een goed afsluitbare pot.

Bewaar de pot in de koelkast!

Nogmaals: dit middeltje is eerder om te voorkomen dat een rondhangende hoest zich ontwikkelt tot een longontsteking, dan dat het een gekwalificeerd geneesmiddel is (hoe bewezen effectief de afzonderlijke stoffen ook zijn). Als je iets niet vertrouwt, ga dan ALTIJD naar de dokter.

Hoe sta jij tegenover natuurlijke geneesmiddelen? Of haal je liever een gecontroleerd middel bij de drogist of apotheek?

2 Responses

  1. Mariska van Heel
    | Reply

    Ik gebruik liever homemade, weet ik in ieder geval wat ik binnen krijg. Mijn ervaring is ook dat het werkt. Ik heb laatst hoestsiroop gemaakt met thijm en en veel van de ingrediënten die jij ook hebt gebruikt. De smaak vond ik lekker en het hielp echt om slijm los te krijgen. Dus volgende keer zeker weer ?
    Mariska van Heel recently posted… Luchtige kokoscrème makkelijkste recept ooit!My Profile

    • Charlotte
      | Reply

      Jaaa Tijm is echt topspul! Zelf drink ik vaak thee getrokken van verse tijm als ik een beetje verkouden ben.

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.