Mooi boek: Ik ben hier nu

Een tijdje geleden heb ik het boek “Ik ben hier nu” ontvangen van The Mindfulness Project. Een soort kruising tussen een doeboek en een beginnersgids mindfulness.

Fact file

Titel: Ik ben hier nu

Auteur: The Mindfulness Project

Uitgever: Het Spectrum

Taal: Nederlands (oorspronkelijk Engels)

Eerste druk: 2015, vertaling 2016

Genre / keywords: mindfulness, meditatie, zelfkennis

Aantal pagina’s: 191

ISBN: 978-90-00-35053-7

Ik heb het idee dat ik van nature al best wel mindful ben – waarschijnlijk een resultaat van mijn opvoeding. Ik heb geleerd om te genieten van de natuur, blij te zijn met kleine dingen en geven is belangrijker dan krijgen. Maar mindfulness is natuurlijk meer dan dat.

Bij mindfulness komt ook een stukje meditatie kijken. En dat hoeft echt niet in kleermakerszit op een oncomfortabel houten bankje te zijn, waarbij je zweverig in een kaarsvlam probeert te kijken. Er zijn tientallen manieren om jezelf te leren kennen, bewust te leven en van een afstandje je eigen gedachten te observeren.

“Ik ben hier nu” staat vol met deze dingen. Van traditionele meditatieoefeningen, waarbij je zelfs leert om een meditatielogboek bij te houden, tot kleine activiteiten en invulpagina’s.

Zo is er bijvoorbeeld een stel pagina’s waar je links al je to do’s neer zet: wat ben je van plan om allemaal te doen vandaag? Di dingen mag je lekker niet doen! In plaats daarvan moet je rechts een lijst maken van alles waar je tegenop ziet of die je al eindeloos aan het uitstellen bent. Dat moet je die dag wél doen. Dat lijkt geen leuke oefening, maar na 1 dag heb je een hele lijst dingen afgewerkt waar je de hele tijd tegenaan zat te hikken. Een paar zorgen minder! Hoe fijn is dat?

Of een andere pagina: totaal iets anders. Je krijgt de opdracht om een stuk papier over al je klokken en horloges te plakken (en ja, dus ook je telefoon) met het woord “NU”. Hoe laat het precies is, is niet belangrijk. Nu is belangrijk. Het is nu tijd om iets te doen. Het is nu tijd om boodschappen te doen. Het is nu tijd om te slapen. Je gaat meer luisteren naar jezelf: wat wil je? Wat heb je nodig op dat moment?

En zo staat dit boek vol met kleine, grote, leuke, confronterende, interessante en grappige opdrachten om meer te leren om mindful te leven.

Een aanrader!


Disclaimer: Ik heb dit boek gekregen van de uitgever. Dit verandert natuurlijk niks aan mijn ervaring of eigen mening. Ik streef er altijd naar om een zo eerlijk mogelijk artikel voor jullie te schrijven!

2 thoughts on “Mooi boek: Ik ben hier nu”

    1. Hey Bianca,

      Mindfulness hoeft niet op te houden wanneer je 1 boek of pakket hebt geprobeerd 😉 Het gaat erom een manier te vinden die jij prettig vindt 🙂 Leuke review heb je trouwens geschreven over de geïllustreerde versie van The Philosopher’s Stone! Ik ben ook een sucker voor zulke mooie illustraties en ben nu echt heel benieuwd!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.