Kamperen met slecht weer: 6 do’s en don’ts

Vanavond zit ik lekker in de trein naar Brabant, om een weekendje te kamperen met de familie. Helaas zijn de weersvoorspellingen niet heel geweldig, maar ook met regenachtig weer kun je prima kamperen! Ik geef je 6 tips voor kamperen met slecht weer.

Met bijna 20 jaar kampeerervaring is het onmogelijk om het altijd droog te hebben, en door schade en schande wordt men wijs. In 2004 hebben we in Yorkshire de halve camping moeten evacueren vanwege de zware regenval, in 2008 konden we bij aankomst niet eens de tent opzetten in verband met de zware regen! Beide jaren hebben we een nachtje in de auto geslapen.

Afgelopen zomer had ik de eerste “echte” regen (zo’n 15 uur) met mijn kleine trekkerstentje, en ik heb het helemaal droog gehouden binnen.

Vandaag heb ik een hele rits do’s en don’ts voor jullie voor kamperen in slecht weer!

1 – Do: Zorg voor een dubbeldaks tent

Dit is één van de belangrijkste dingen om mee te beginnen! Ik hoor vaak genoeg verhalen van mensen die voor het eerst zijn gaan kamperen, slecht weer troffen en de slaapzak en spullen nat hadden. Ik moet er niet aan denken!

Wanneer je een tent koopt, hoef je echt niet het duurste van het duurste te kopen, maar let wel op dat je een tent hebt die bestaat uit een binnentent en een buitentent, en dat de ruimte ertussen niet te smal is. Dit is belangrijk omdat de meeste (betaalbare) tenten tegenwoordig van polyester worden gemaakt, wat een beetje gaat hangen als het nat wordt, in tegenstelling tot katoen, wat juist strak trekt. Je wilt niet dat je buitenten tegen je binnentent gaat hangen, want dan slaat hij door.

Ook is het belangrijk dat je tent een kuipvloer heeft, maar dat hebben ze bijna allemaal wel tegenwoordig.

2 – Don’t: Je tent sloppy opzetten

Leer je tent fatsoenlijk op te zetten. Oefen thuis in de tuin of op een grasveld. Zorg dat de bodem mooi uitgelijnd is en dat het doek niet raar dubbel zit of vouwen heeft bij de naden. Vergeet niet om de scheerlijnen netjes aan te spannen, ze zitten er niet voor niets! (Ik moet hier bekennen dat ik bij mijn huidige tent vaak te lui ben voor de scheerlijnen 😉 ) Regendruppels glijden supersoepel van een strak opgezette tent af! Het laatste wat je wilt is een plasje op het dak…

3 – Do: Kies je standplaats slim

Wanneer je een plekje mag uitzoeken op een camping, of in sommige landen in de natuur mag kamperen, onderzoek dan goed wat de beste plek is voor je tent. Kijk waar zich mogelijk plassen kunnen vormen (soms zie je dit aan nog vochtige plekken op de grond) en welke kant het water op stroomt als het gaat regenen. Onderaan een helling is dus niet bepaald het beste idee. Ga ook niet te dicht bij een sloot, rivier of meertje staan: door hevige regenval kan het waterpeil steigen.

4 – Don’t: Denken dat je backpack waterdicht is

Deze is speciaal voor de backpackers onder ons!

Afgelopen zomer heb ik het prima droog gehouden op het Twentepad. Ik heb 1 dag regen gehad, maar toen ben ik gewoon lekker een dag langer op de camping gebleven. Het ging echter mis toen ik al bijna thuis was: ik was al in Enschede, had in de bar gegeten, en Paul en ik zouden samen naar huis. Toen kwam opeens de complete hemel naar beneden zetten. Op dat kleine peststukje van 2 kilometer kneep ik hem wel even, want ik was bij het inpakken vergeten een vuilniszak om mijn slaapzak te stoppen!

Thuisgekomen was ik natuurlijk zeikensnat, en ik heb direct gecontroleerd of mijn slaapzak droog was gebleven. En warempel, geen spatje! Nou is mijn backpack nog betrekkelijk nieuw, maar ga er never ever ever vanuit dat je tas waterdicht is. Bewaar je slaapzak en set reservekleren ALTIJD in een stevige vuilniszak onderin je tas.

5 – Do: Graaf een slotgracht

Soms valt het gewoon met bakken uit de hemel. Daar kun je niks tegen doen. Tijdens onze vakantie in 2004 kwam er “eventjes” de regen van anderhalve maand in 2 dagen naar beneden zetten. Niet cool. Dat was dat jaar dat mijn vader mijn zusje met de auto van de wc is gaan halen (was nog geen 100 meter, haha). Ja, zo erg.

We voelden op een gegeven moment dat er wel erg veel water onder de tent stond en de voortent in liep, dus papa heeft midden in de nacht het schepje gepakt en is een goot gaan graven rond onze tenten, om het water makkelijker weg te leiden. Dit is echt funest voor het veld, dus doe dit echt alleen als je geen andere optie hebt!

6 – Do: Zorg voor afleiding

Soms tref je gewoon zo’n zeikdag. Zoveel regen dat je niet fatsoenlijk kunt wandelen, of je nu een trektocht maakt of af en toe een dagwandeling doet. Je kunt kijken of er een leuk museum in de buurt is waar je de dag kunt spenderen, maar soms heb je dat niet in de buurt. Zorg dat je in ieder geval een beetje afleiding in je tas hebt zitten – ja, ook als je rugzakkampeert! Fijne kleine dingen om bij je te hebben zijn een boek (dwarsliggers!), een dagboek, een kaartspel of een set dobbelstenen en een yatzeeblok.

Gebruik in geen geval je telefoon als tijdverdrijf, tenzij je er 100% zeker van bent dat je hem ook weer volledig kunt opladen. Je telefoon is namelijk je noodlijn.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven