Hoe herken je een goede blogger? 8 universele kenmerken!

with 3 Comments

Tegenwoordig lijkt iedereen te bloggen. Jong of oud, man of vrouw, VMBO of universiteit, professioneel of lekker als hobby.

Of het nou over beauty, veganistisch leven, DIY of minimalisme gaat, er zijn goede en minder goede schrijfsels. Blogs die je wel en niet aantrekken, omdat de schrijfstijl fantastisch is, of omdat het voelt alsof je de blogger kent als een goede vriendin, of omdat de foto’s ultra-dreamy zijn.

En natuurlijk zijn er ook factoren waardoor je absoluut niet in een blog geïnteresseerd bent, en dan bedoel ik niet dat het onderwerp je niet aanspreekt. Er zullen vast een heleboel prachtige autoblogs zijn, maar ik geef niet om auto’s. Ik vind fashionblogs wel leuk om te lezen (of eerder: kijken), maar er is slechts een select aantal dat ik echt goed vind. Zelfde met travelblogs.

Laatst kwam ik op en blog terecht van iemand die op vakantie was geweest naar een bepaalde regio in Engeland. Leuk! dacht ik. Daar ben ik ook geweest, eens kijken wat zij er over schrijft. Ze had mooie foto’s, maar ze had er beter niks bij kunnen schrijven. Het gebrek aan ook maar het natrekken van de simpelste dingen (plaatsnamen, vlaggen) en op basis daarvan de raarste conclusies trekken, zorgde ervoor dat ik maar gauw weg klikte. Deze blog had mij niets te bieden!

Natuurlijk, niet iedereen schrijft op dezelfde manier. Niet iedereen schrijft met het grote publiek in gedachten. Iedereen moet ergens beginnen. Ik ben ook begonnen als jonge en naïeve blogger met slecht belichte foto’s en saaie artikelen over ieder oud make-upitem in mijn kast. Maar ik probeer wel altijd mijn feiten correct te hebben.

Zo is er voor mij gevoelsmatig een lijstje ontstaan met kenmerken van goede bloggers, onafhankelijk van waar iemand over schrijft. Onafhankelijk van het aantal volgers, de mate van populariteit of iemands leeftijd.

Dit zijn natuurlijk geen regels of wetten, maar voor mij persoonlijk voldoet een goede blogger aan de volgende punten:

1 – Correcte spelling en grammatica

Ja, iedereen heeft een eigen schrijfstijl. Iedereen maakt wel eens een typfout. Shit happens. Maar het minste wat je van en schrijver kunt verwachten is toch wel correcte spelling en grammatica? Dat is het hele idee van schrijven! We leren het op de basisschool, maar alsnog zie ik zoveel mensen die maar een wilde gok doen als het gaat om “gebeurt/gebeurd”, of die barbecue schrijven als “barbeque” (okee, de afkorting BBQ is dan ook redelijk misleidend). Maar niet alleen op blogs, ook vrienden met een universitaire opleiding doen het.

Heb je moeite met spelling, installeer dan een spellchecker of laat iemand proeflezen. Goed Nederlands staat zoveel netter en professioneler!

2 – Weet waar je het over hebt

Ook redelijk basic. Ik zou kunnen schrijven over alle mooie plekken in Noorwegen, maar ik heb slechts het zuiden gezien. Ik zou kunnen schrijven over de wel of niet bewezen werking van cosmeticaproduct X, maar weet ik genoeg over de ingrediënten en hoe de huid werkt? Nee. Ik zou de informatie makkelijk op internet kunnen vinden, maar dan nog zou ik niet weten waar ik over schrijf. Het zou gewoon raar staan om dat te doen.

3 – Doe je research en doe het goed

Check je bronnen, dubbelcheck je bronnen en als je een complex artikel schrijft dat over meer gaat dan alleen je eigen mening, laat dan ook zien welke bronnen je hebt gebruikt.

Het beste voorbeeld dat ik hier kan geven is Naoki.nl. Zij doet uitgebreid research naar dierproefvrije cosmetica, volgt alle ontwikkelingen op de voet en laat ook weten waar ze haar informatie vandaan heeft. Ook gaat ze zelf op jacht door bedrijven te mailen, als ze niks eenduidigs kan vinden. Zo voorkom je dat je in het wilde weg allemaal onwaarheden spuit en daarmee eventueel anderen schaadt.

4 – Zorg voor evergreen content

Een goede blogger schrijft in mijn ogen niet alleen over haar laatste shoplog, de nieuwste kleuren lipstick of haar enorme stash badbruisballen die ze haar leven lang niet op zal krijgen. Ze schrijft ook artikelen die altijd iemand kunnen helpen of inspireren. Recepten, tutorials, mindstyle artikelen, travel journals… You name it!

5 – Wees actueel

Maar naast evergreen content die altijd bruikbaar is, moet je ook actueel blijven. Je moet in zekere mate bij de tijd blijven en sommige trends oppikken, wil je publiek blijven houden. Maar houd wel aan je eigen niche en stijl vast. Mocht er bijvoorbeeld een leuk nieuwsbericht over Tolkien of Jane Austen voorbij komen, dan zou ik daar zeker wat mee doen. Maar berichten over popzangers X of rapper Y zouden helemaal niet bij mijn blog passen.

6 – Niche & doelgroep

Speaking of which: Van een goede blog zie je vaak direct waar hij over gaat: dierproefvrije cosmetica, hiking, veganistisch eten of groen leven – alle blogs die ik zelf volg hebben een duidelijke rode draad en daarmee doelgroep.

Vroeger volgde ik tientallen blogs – wel meer dan honderd denk ik. het grootste deel van die bloggers schreef over “alles wat ik leuk vind en meer”. Ofwel: misschien was er 1 op de 20 artikelen een klein beetje interessant. Deed ik vroeger ook. Stiekem nog steeds een beetje, maar dan onder de grote noemer “ontspannen leven” 😉

7 – Relevante en mooie foto’s

Dit lijkt misschien bijzaak, maar is voor mij – en veel anderen met mij denk ik – onbewust toch een behoorlijk grote factor waarop we een blog afrekenen. Iedereen zegt wel dat het om de inhoud gaat, maar de eerste indruk krijg je toch door de foto’s.

Zijn de foto’s van slechte kwaliteit, dan klik ik al snel weg en doe ik niet eens de moeite om te lezen. Maar zijn de foto’s mooi, duidelijk en laten ze zien waar de blogpost over gaat, dan ben ik al gauw geneigd om even te blijven hangen en te lezen wat iemand te vertellen heeft.

8 – Overzichtelijke layout

Naast een fijne inhoud en mooie foto’s, is het natuurlijk ook van belang dat een blog prettig leesbaar is: een grote lap tekst schrikt al gauw af. Too long, didn’t read!

Een goede blogger gebruikt korte alinea’s, een rustig ogend lettertype, tussenkopjes en lijsten. Dit alles helpt bij het hapklaar maken van je tekst. Internetlezers zijn luie lezers. (Ik stiekem ook.) Maak het ze zo makkelijk mogelijk!

Betekent dit alles dat je een slechte blogger bent wanneer je niet voldoet aan bovenstaande kenmerken? Natuurlijk niet. Er is gewoon volop ruimte voor verbetering! En wie weet – wanneer jouw blog er uiteindelijk uitziet ziet als een glossy tijdschrift en leest als een trein, dan blijven de toevallige voorbijgangers echt wel hangen. Hoi groeiende blogger!

• • •

Wat is voor jou belangrijk in een blog? Wat geeft jou het gevoel dat iemand een goede blogger is? Vertel het me in de comments!

Foto-achtergrond: Graham & Brown via Home Comfort Press.

3 Responses

 1. Arjen
  | Reply

  Goed artikel. Spijker op zijn kop.

 2. Layla
  | Reply

  De tips ga ik nu zeker op mijn eigen blog toepassen 🙂

  • Charlotte
   | Reply

   Succes!:)

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.