Leven vanuit kindness

with No Comments

Een tijdje geleden heb ik de Sorting Ceremony gedaan op Pottermore, de officiële Harry Potter website van J. K. Rowling. IK ben een Hufflepuff. En om eerlijk te zijn viel dat me een beetje tegen, in eerste instantie.

However, ik ben me gaan verdiepen in Hufflepuffs en waar ze voor staan. Volgens Rowling geeft de Sorting Ceremony niet per se aan wi je bent, maar wat je belangrijke waarden vindt in jezelf en anderen. Voor Hufflepuffs is dat kindness.

Wat is kindness?

Ik heb er nog geen goed Nederlands woord voor gevonden. Ik denk dat “naastenliefde” nog het meest in de buurt komt. Maar kindness is meer dan dat!

Voor mij is kindness dat je alles doet vanuit liefde en respect. Iedere aap kan beleefd zijn en volgens regeltjes en etiquette handelen. Maar kindness is iets wat je moet menen. Het is een gevoel dat je meegeeft als je iets voor een ander doet, het is oprechte interesse naar het antwoord als je vraagt hoe het met iemand gaat.

Ik denk dat kindness vooral voortkomt uit het bewustzijn dat jijzelf en je ego niet het belangrijkste zijn. Wanneer je je dit realiseert, wordt het opeens heel vanzelfsprekend om vanuit liefde te handelen, geduld te hebben met anderen en dankbaar te zijn.

Waar is alle kindness gebleven?

Tegenwoordig merk ik vrij weinig van kindness. Ik zie zelfs het tegenovergestelde gebeuren. Iedereen kan zien hoe respectloos sommige politici met hun medemens omgaan – en door hun voorbeeldfunctie gaan we denken dat dat “normaal” is. Respectloosheid wordt vaak afgedaan als grapje en op die manier “vermomd” als humor op internet geplaatst. En we vinden het allemaal superlollig.

Maar ook dichter bij huis zie ik het gebeuren. Mensen die helemaal over de rooie gaan en anderen vol in het gezicht schreeuwen wanneer ze iets niet per direct voor ze doen. Waar de fuck ben je mee bezig, denk ik dan. Mensen die zich letterlijk ziek werken voor een bepaalde instantie en niet eens een simpel “dankjewel” krijgen. Of mensen die anderen wel willen helpen, maar alleen als ze daar zelf gewin uit kunnen halen. Niet alles in het leven draait om zaken doen.

En ik ben zelf soms net zo erg. Ik plak sommige typen mensen ook in gedachten de etiketten “white trash” of “hysterische latina” op als ik ze in de krant of op tv zie. Ik trek mijn neus op voor rokers. Ik maak genoeg lelijke en sarcastische opmerkingen tegen anderen. Ik heb na een paar glaasjes teveel ook wel eens flink tegen anderen staan schreeuwen.Beter ga ik me even in een hoekje zitten schamen.

Gelukkig zijn er ook mensen die het wél kunnen. Ik probeer mezelf tegenwoordig te omringen met mensen waar de kindness vanaf straalt – zodat ze mij een beetje helpen om ook alles vanuit dat principe te doen. Goed voorbeeld doet god volgen, toch? En op mijn beurt wil ik ook anderen stimuleren om te leven vanuit kindness, en niet enkel vanuit je ego te handelen, op basis van vooroordelen en stereotypen, of puur voor eigen gewin.

Hoe leef je vanuit kindness?

Toen ik mijn opa voor de laatste keer zag, zei hij tegen me om wat moois van mijn leven te maken. Om anderen te helpen als ik dat kon. En natuurlijk hoef je niet van de ene op de andere dag in een heilige te veranderen. Dat kan niemand. Maar voor degenen die nu denken “we leven inderdaad eigenlijk best wel respectloos en egoïstisch” heb ik hier 9 tips om een beetje meer kindness in de wereld te brengen.

 • Zeg sorry – en meen het.
  Dit is één van de moeilijkste dingen die je kunt doen. Ik ken ook maar heel weinig mensen die het kunnen en zelf wil ik ook nog steeds altijd graag mijn gelijk halen. Maar als je doorhebt dat je fout zit, geef dat dan ook toe. Doe ook moeite om eenzelfde situatie in de toekomst te voorkomen, anders heeft je excuus weinig betekenis.
 • Deel!
  En dan bedoel ik geen foto’s op social media, maar deel wat je hebt in real life. Je krijgt die berg zelfgebakken koekjes toch niet in je eentje op. Je buurvrouw die net begint te tuinieren kan misschien wel wat van jouw fantastische compost gebruiken.
 • Kom op voor een ander als diegene het zelf niet durft.
 • Heb respect voor de natuur en je leefomgeving: vervuil niet en maak niet onnodig dingen stuk.
  Dit is waarom ik bijvoorbeeld geen vuurwerk afsteek of ballonnen oplaat. En ik voel me er na 10 jaar nog steeds ongemakkelijk bij om op een festival mijn plastic bekertje op de grond te gooien.
 • Luister eens écht wanneer je vraagt hoe het met iemand gaat.
 • Heb ook respect voor de dingen die er niet toe lijken te doen. Voor een ander zijn ze misschien ongelofelijk belangrijk.
 • Doe eens iets voor iemand zonder er iets voor terug te verwachten.
  Dit kan simpelweg een luisterend oor zijn, maar je kunt ook iemand meenemen op je vakantie als hij daar zelf de middelen niet voor heeft, of een verse maaltijd voor iemand die moeite heeft met goed voor zichzelf zorgen. Of je buurman met zijn gebroken been af en toe ergens heen brengen met de auto.
 • Heb geduld met anderen.
 • Probeer om geen etiketjes te plakken.

Wanneer heeft iemand voor het laatst iets vanuit kindness voor jou gedaan? Share in de comments!


Leven vanuit kindness • CherryCharlie.nl

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.