Mijn kombucha avontuur

Kombucha. Door mijn hernieuwde interesse in Korean beauty & skincare kwam ik hiermee in aanraking, waar het op een vooraanstaande blog werd aangeprezen als superdrankje om een mooie, jonge en gezonde huid te houden.

Gezien ik stiekem altijd al een sucker ben geweest voor die onsterfelijke elfen-look, leek het me wel interessant om deze gefermenteerde health-drank eens te proberen 😉 Intussen is het een vast onderdeel van mijn ontbijt!

Wat is kombucha?

Kort door de bocht is kombucha gefermenteerde thee. Een Scoby (symbiotic culture of bacteria and yeast) zet suiker en stoffen uit thee om in allerlei zuren en vitamines die ontzettend goed zijn voor je lichaam.

Kombucha is al duizenden jaren oud, maar het is een beetje onduidelijk waar het vandaan komt en hoe het ontstaan is. Het schijnt dat de Chinezen en de Koreanen om die eer vechten 😉

Er zijn een hoop extreme health-claims toegeschreven aan kombucha, waarvan ik niet helemaal weet wat ik ervan moet vinden. Waar ik wel vertrouwen in heb is dat de zuren en vitamines helpen bij je metabolisme, weerstand, en het in topconditie houden van je lichaam, net als andere soorten gefermenteerd voedsel, zoals bijvoorbeeld yoghurt.

Waar kun je kombucha voor gebruiken?

Hieronder een paar van de meest voor de hand liggende en makkelijke manieren om kombucha te gebruiken. Natuurlijk niet beperkt tot wat hieronder staat. Ga maar eens zoeken op Pinterest wat je allemaal met kombucha en scoby’s kunt doen!

  • Gezonde drank bij je ontbijt, vol vitamines, gisten en goede zuren
  • Gezonde vervanging van frisdrank
  • Gezichtstoner in je skincare routine (vooral bij vette of onzuivere huid)
  • Als startcultuur bij het maken van yoghurt
  • Als startcultuur bij het maken van zuurdesembrood

De eerste keer kombucha proeven

Okee, dat spul wil ik dus wel eens proeven. Maar waar vind je zoiets in Nederland? Uiteindelijk liep ik er per toeval bij de Ekoplaza tegenaan! Hier verkopen ze het merk Karma Kombucha, waar ze een neutrale groene thee variant hebben, en ook een aantal leuke smaakjes.

Dus, daar zat ik. Thuis, op de bank, met een leeg glas en mijn eerste fles kombucha. Op uw gezondheid dan maar, proost!

Ik had gelezen dat de meeste mensen de eerste slok heel vies vinden en het drankje pas na een tweede glas kunnen waarderen. Daar ben ik het niet mee eens. Ik had de naturel groene thee variant gekocht en vond die ergens wat weg hebben van appelcider, vooral door het licht zurige in combinatie met de bubbels.

Helaas is kombucha kopen belachelijk duur – tijd om eens op Pinterest te kijken hoe je zoiets zelf kunt maken!

Hoe maak je kombucha?

Kombucha maken is bedrieglijk simpel: je zet thee (groen, zwart, of een mix), laat die afkoelen, en die stop je in een pot met wat suiker, een scoby en “starter vloeistof” (eigenlijk gewoon een restje oude kombucha).

Dit dek je af met een stuk stof of keukenrol (het moet kunnen ademen) en laat je een dag of 7-14 staan buiten bereik van direct zonlicht, afhankelijk van de temperatuur. Mijn kombuchapot staat in de voorraadkast, waar het doorgaans zo’n 18 à 20 °C is, en wanneer ik een hygiënewas draai, iets warmer.

Wanneer je kombucha klaar is, haal je voorzichtig de scoby en een soeplepel kombucha uit je pot om te hergebruiken voor de volgende batch, en de rest bottel je en zet je in de koelkast. Met je scoby en het achtergehouden vocht kun je de volgende pot starten!

Zelf gebruik ik een pot van ongeveer 1,5 L met een wijde opening. Die wijde opening is belangrijk, zo heb je ruimte voor je scoby en kun je hem er ook makkelijk uit halen.

Van deze 1,5 L minus het deel wat ik als starter gebruik voor de volgende batch, kan ik dagelijks een glas drinken tot die volgende batch klaar is. 9 tot 11 dagen is voor mij de optimale fermenteertijd. Experimenteer wat in jouw situatie werkt!

Hoe kom je aan een scoby?

Het lastigste aan kombucha maken is het regelen van een gezonde scoby. Je kunt ze online kopen, maar dat is onnodig duur, en je weet niet hoe gezond ze zijn. (Hoe oud is de scoby? Is hij uitgedroogd geweest?)

Een andere optie is een scoby bietsen bij een vriend of vriendin die al een tijdje kombucha maakt. Op een gegeven moment wordt de scoby zo dik dat je hem kunt splitsen. Dit is een goede manier om scoby gezond en in balans te houden. En zijn honderdmiljoen dingen die je met een “oude” scoby kunt doen, en een daarvan is dus doorgeven aan een nieuwe kombucha-fan!

Zelf een scoby kweken

Last but not least – zo ben ik ook begonnen namelijk – kun je een scoby kweken uit een flesje. Koop hiervoor biologische, “raw” kombucha waar al duidelijk “stukjes” in drijven. No worries, die kombucha is gewoon goed om te drinken! Die stukjes die je ziet, zijn simpelweg al het begin van een nieuwe scoby. Jippie!

Stop de vlokjes met 200 ml kombucha en 2-3 eetlepels suiker in je designated kombuchapot. Vul aan met afgekoelde thee (groen, zwart, of een mix), dek af met katoen of keukenpapier, en laat 2 tot 4 weken staan. Op een gegeven moment moet er een soort gelatine-pannenkoek gaan groeien op de bovenkant van je thee. Dat is jouw eigen scoby!

Deze eerste batch kombucha is waarschijnlijk niet te drinken, maar zodra je scoby dik genoeg is om uit zijn potje te halen (dit kan al bij 1 mm, maar wees voorzichtig) kun je er herhaaldelijk kombucha mee brouwen zoals boven beschreven. Je scoby wordt vanzelf dikker!

Troubleshooting

Soms komt het voor dat jouw batch kombucha niet slaagt, of je bent onzeker over het gedrag van jouw scoby. Hier is een kleine gids om de meestgestelde vragen te beantwoorden:

  • Kombucha te zoet – Niet lang genoeg gefermenteerd
  • Kombucha te zuur – Te lang gefermenteerd
  • Scoby wordt lelijk en bruin – Dat is volkomen natuurlijk. Het bruin komt van stoffen in de thee. Kan absoluut geen kwaad, maar wanneer je scoby dik genoeg is, kun je jongere delen afsplitsen en gebruiken en de oudere recyclen.
  • Er hangen bruine draden onder mijn scoby – Dat is gist, mogelijk heb je een overschot. Verjong je scoby en gebruik startervloeistof uit de bovenste lagen van je batch.
  • Mijn kombucha is een beetje troebel – Mooi zo! Gezonde kombucha.
  • Er groeit schimmel op mijn scoby – Gooi de hele batch weg, maak alles goed schoon en kweek een nieuwe scoby.
  • Mijn scoby drijft niet mooi op de bovenkant van de vloeistof – Niks aan de hand.
  • Mijn scoby is gescheurd / te klein voor het beschikbare oppervlak – Niks aan de hand, groeit vanzelf dicht.

Natuurlijk is dit een hoop informatie, en het lijkt allemaal ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. Met dit stappenplan hieronder kan het niet mis gaan!

Edit sept 2022
Kom je op dit artikel terecht omdat je een probleem hebt met kombucha maken? Lees eerst het artikel goed oor en vooral onder het kopje “troubleshooting” voordat je een vraag stelt. Vragen waarop het antwoord al in het artikel staat, beantwoord ik niet meer.

Kombucha

Dit heb je nodig

  • Scoby kweken
  • Pot van 1,5-2 L groot met wijde opening

  • 200 ml naturel Kombucha uit de winkel (bijv. Karma Kombucha, Ekoplaza)

  • 0,5 L water

  • 1 tl losse biologische thee (groen of zwart, zonder toegevoegde smaakjes of kruiden)

  • 2 el kristalsuiker (geen honing, dat is anti-bacterieel en doodt de scoby)

  • Stokje stof of keukenrol + elastiekje

  • Kombucha brouwen
  • 3 tl losse thee (zelfde als voor scoby kweken)

  • 1,5 L water

  • 200 ml startervloeistof

  • 50 g kristalsuiker

  • Verder nodig
  • Een beetje natuurazijn of appelciderazijn

Aan de slag!

  • Was je kombuchapot af
  • Gebruik hiervoor water en een klein beetje afwasmiddel. Spoel de pot goed na met azijn. Natuurazijn is prima, appelazijn mag ook.
  • Kweek je scoby
  • Zet een halve liter thee met 1 theelepel losse thee. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Doe 200 ml naturel kombucha met zoveel mogelijk vlokjes in je pot.
  • Voeg 2 eetlepels suiker toe en je afgekoelde starterthee.
  • Span met een elastiekje het stuk stof of keukenrol over de opening van je pot.
  • Zet op een plek bij kamertemperatuur (18-20 graden is fijn) buiten bereik van direct zonlicht (donker hoekje in je keuken of in de voorraadkast).
  • Laat 2 tot 4 weken staan tot je scoby gevormd is. Niet schudden, niet roeren, gewoon laten staan.
  • Kombucha brouwen
    Dit deel van de instructies kun je eindeloos herhalen voor heel veel lekkere kombucha 🙂
  • Zet 1 à 1,5 L thee met 3 theelepels losse thee. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Was ondertussen je handen met een beetje azijn. Gebruik nooit anti-bacteriële zeep of zeep met tea tree / lavendel! Gewoon een beetje azijn.
  • Was een schaaltje (glas of aardewerk, geen metaal) op dezelfde manier.
  • Haal voorzichtig je scoby uit de pot en leg hem in een het schoongemaakte schaaltje. Voeg hier 100-200 ml “startervloeistof” aan toe: oude kombucha van de batch die nu klaar is.
  • Giet de rest van je kombucha in beugelflessen, markeer ze met inhoud en datum en zet ze in de koelkast.
    Wil je echter kombucha met een beetje prik, dan kun je er een theelepeltje suiker bij in doen en ze nog een paar dagen op kamertemperatuur laten staan voor een tweede fermentering. Plop dagelijks de dop even, om te voorkomen dat je fles ontploft.
    (Let op: de kombucha van het scoby-kweken is waarschijnlijk niet te drinken. Je kunt dit dan weggooien of gebruiken als gezichtstoner.)
  • Spoel je kombuchapot om met water en een beetje azijn.
  • Doe er 50 g suiker, je scoby en startervloeistof in.
  • Vul aan met de afgekoelde thee.
  • Span met een elastiekje het stuk stof of keukenrol over de opening van je pot.
  • Zet op een plek bij kamertemperatuur (18-20 graden is fijn) buiten bereik van direct zonlicht (donker hoekje in je keuken of in de voorraadkast).
  • Na 7 tot 14 dagen heb je kombucha! Hoe langer je hem laat staan, hoe zuurder hij wordt.
59 reacties
  • Onno Buis schreef:

    Hoi.
    Ik heb voor het eerst kombucha gemaakt met twee liter water en twee scoby s, die ik van een vriendin heb gekregen. en zwarte thee en 200 gr. suiker.. En 200 ml kombucha vloeistof. Ik heb het 3 weken laten fermenteren. Na die drie weken is er een nieuwe redelijk dikke zwam ontstaan boven op de vloeistof. Dus ik heb nu 3 zwammen. Is die nieuwe zwam ook weer een nieuwe scoby, die ik weer kan gebruiken om kombucha drank te maken? Ik hoor daar tegenstrijdige dingen over. Volgens sommigen duurt het minimaal 3 maanden om een nieuwe scoby te maken,

    • Charlotte schreef:

      Hoi Onno, jazeker, die nieuwe kombuchazwam is inderdaad gewoon een scoby waar je kombucha van kunt maken 🙂

  • Ankica schreef:

    hoi, valt de kombucha nog te redden (verdunnen met spa of zo) als hij te zuur is geworden door te lang fermenteren?

  • Ysebaert - van Boxtel schreef:

    Hey hoi,
    Inmiddels best een gedreven kombucha producente, maar ik heb ondertussen ook zo veel kombucha’s in de aanbieding. Heb er een aantal mensen blij mee gemaakt, maar nog een stuk of 15 ‘over’ en staan maar in de koelkast in een ‘hotel’. Heb jij wellicht nog tips wat ik hier anders mee kan doen? Hoor het heel graag en ben ook benieuwd 😉 ?!?!
    Groetjes,
    Sietske

    • Thijme van Honk schreef:

      Ik zou nog wel een scoby (of 2) willen, mocht je toevallig in Amsterdam of omgeving wonen!

      Groetjes Thijme

    • Charlotte schreef:

      Hoi Sietske, wat je kunt doen is je scoby’s op nudge zetten zodat mensen ze kunnen ophalen. Sommigen doen dit bijvoorbeeld ook om hun compostwormen te delen. Wat je ook kunt doen is facebookgroepen zoeken met mensen die er graag 1 willen hebben, of op pinterest zoeken naar “scoby recipes”. Je kunt er bijvoorbeeld een soort gummy snoepjes van maken. Succes!

      • Lola schreef:

        Hoi Charlotte!
        Ik ben voor de eerste keer mijn eigen Kombucha aan het maken met een gekregen scoby.
        Nu heb ik bruine draden onder mijn scoby hangen. Je zegt in jouw artikel – Dat is gist, mogelijk heb je een overschot. Verjong je scoby en gebruik startervloeistof uit de bovenste lagen van je batch.
        Ik kom er niet helemaal uit.. Een overschot aan, scoby? En hoe kom ik aan de startervloeistof uit de bovenste lagen? Hoop dat je mij dit nog iets beter kan uitleggen.
        Benieuwd naar je antwoord!

        • Charlotte schreef:

          Hoi Lola, sorry voor de late reactie, hij was er even tussendoor geglipt! Bruine draden aan je scoby betekent dat je een overschot aan gist hebt inderdaad. Je scoby bestaat uit gist en bacteriën. De gist is zwaar en zakt naar de bodem van je pot. Wanneer je je volgende batch kombucha maakt, moet je eerst een soeplepel heldere kombucha van de bovenkant scheppen als startervloeistof, in plaats van het laatste restje (waar alle gist in is blijven liggen) na het bottelen te gebruiken. Zo breng je je gist en bacteriën weer in balans.
          Wanneer de boel weer in balans is, kun je het beste half om half doen: en lepel vloeistof van de bovenkant en een lepel vloeistof van de bodem.

  • P.deHoon schreef:

    Moet je de bovenste laag van de scoby weg doen of van onder verwijderen als de scoby te groot wordt.

    • Charlotte schreef:

      Volgens mij maakt dat niet zoveel uit! En ik zou hem niet weg doen, maar bewaren in een scoby hotel om een keer weg te geven, of zoek op Pinterest naar dingen die je allemaal met overgebleven scoby’s kunt doen.

  • P.deHoon schreef:

    Hoi, dankjewel voor het advies en ik zal zeker te rade gaan wat ik allemaal met mijn scoby kan doen. Groetjes.

  • Stefan schreef:

    Hi!

    Leuk stuk! Ik lees dat je de scoby als starter kan gebruiken voor een desemcultuur. Heb je, of iemand anders, dit zelf ooit gedaan en enige idee hoe dit te doen??

    Hoor graag 🙂

    Groetjes,

    Stefan

    • Charlotte schreef:

      Hoi Stefan,

      Ik heb dit zelf (nog) niet gedaan, maar op Pinterest kun je er wel een hoop tips voor vinden als je zoekt op Scoby Sourdough Starter of op Kombucha Sourdough. Succes!

      • Gabriëlle Appels schreef:

        Ik heb een vraagje: 1 van mijn kombucha baches rook na 2 weken nog steeds niet zurig. Ik heb er een liter gesuikerde thee aan toegevoeg, maar een week later is het nog stees niet zoals bij de andere baches. Kan dit zijn omdat de scoby te klein was? Wat zou ik ermee doen? Er staat geen schimmel op, wel een nieuw dun laagje svoby.

  • Marleen schreef:

    Krijg je door appelsider weg te zetten na een paar weken een nieuwe scoby?
    En kan de kombucha zonder verwarmingskussen mijn laatste oogst is mis gegaan schimmel op de scoby 1e keer voor de tijd nooit geen last van gehad
    Mijn huis is nogal koud

    • Charlotte schreef:

      Hoi Marleen,

      Appelcider is geen thee, dus je krijgt daar geen kombuchascoby uit. In een koele omgeving duurt het wat langer voordat je kombucha klaar is. De schimmel waar je het over hebt, is denk ik gewoon pure pech. Dat komt door vervuiling met schimmelsporen die niet in je scoby thuishoren, heeft in principe niks met temperatuur te maken. Heb je schimmel op je scoby, start dan opnieuw.

  • Liek schreef:

    Hoi ik heb mijn kombucha nu al 8 dagen staan. Maar dit keer groeit er helemaal geen extra scoby bovenop? Hoe kan dat?

    Mvg, Loek

    • Charlotte schreef:

      Hoi Loek,

      Er groeit niet altijd een complete extra scoby op de kombucha. Soms wordt de scoby die je gebruikt gewoon een klein beetje dikker. Soms is het meer, soms minder. Dit is afhankelijk van heel veel factoren, zoals bijvoorbeeld hoe warm je de kombucha hebt staan, hoeveel suiker erin zit en of je startervloeistof uit de bovenlaag of de onderlaag van je vorige batch komt. Dit is heel normaal. Succes met brouwen!

      Groetjes,
      Charlotte

  • Suus schreef:

    Hi Charlotte, bedankt voor het recept. Ik ben een eigen scoby aan het kweken maar nu na 4 weken heb ik nog geen drijvende scoby, op de bodem van de pot lijken die resten wel vermeerderd te zijn maar ook daar ligt geen ‘pannenkoek’. Zal ik opnieuw beginnen of beter om toch langer te wachten? Groet, suus

    • Charlotte schreef:

      Hoi Suus,

      Ik denk dat er dan iets is misgegaan. Het beste kun je opnieuw beginnen. Zorg voor een goede startercultuur (kombucha waar stukjes in drijven) en zorg dat je je materiaal goed schoonmaakt met azijn (geen antibacteriële zeep want daar gaan ook de goede kombuchabacteriën van dood!).

  • M.H schreef:

    Hey!
    Ik heb ondertussen of veel kombucha’s gemaakt!
    Ik gebruik altijd dezelfde scoby opnieuw (ik gebruik die nu ong. 4 maanden) en telkens komt er vanboven een nieuwe scoby die ik dan gewoon weggooi. Normaal moet de scoby die ik altijd geruik onder de nieuwe drijven als mijn kombucha klaar is. Maar soms ligt mijn oude scoby (dus die dat ik altijd opnieuw gebruik) beneden aan de bodem. Lan dit kwaad? Is de kombucha dan slecht? Ik dachr altijd dat de scoby niet beneden op de bodem mag liggen maar altijd vanboven.

  • Aurelie schreef:

    Hey,

    Ik maak al een tijdje Kombucha maar ee groeit geen nieuwe scoby op mijn nieuwe fermentaties. Enig id hoe dit komt?

    Groetjes

    • Tinne Rens schreef:

      Hoi,
      Allereerst bedankt voor de duidelijke uitleg.
      Ik heb een scoby van een vriendin gekregen en net mijn eerste geslaagde kombucha gemaakt. Mijn scoby is erg dik, kan ik daar een deel afhalen om te splitsen of moet het echt een nieuwe zijn die er bovenop groeit? Ik wil hem graag delen met mijn dochters.
      Groetjes Tinne

    • Charlotte schreef:

      Hoi Aurelie,

      Daar kan ik weinig over zeggen met zo weinig informatie. Ik begrijp dat je wel een scoby hebt om überhaupt kombucha te maken? Het is trouwens niet erg als er niet iedere keer een nieuwe scoby op groeit. Bij mij ging dat ook heeeeel langzaam, en het was meer een (kleine!) verdikking van de bestaande scoby dan dat er in één keer een nieuwe bij groeide. Als je kombucha gewoon goed is, is er niks aan de hand.

  • Deb schreef:

    Hi Charlotte,
    Afgelopen dagen was het erg warm in huis ( rond de 30 graden) en ik zie nu bij mijn beide potten geen bubbels meer..? Ik heb ze meteen in de kelder gezet waar het minstens 10 graden kouder is.
    De zwam ziet er niet anders uit.
    En kun je in een grote pot met kraantje van boven continue bijvullen of verstoor je dan te veel het proces in de pot wat al een paar dagen gaande is?

  • Sarah schreef:

    Bedankt voor alle goede info! er is een wit grijs vlekje op mijn Kumbucha, hoe weet ik of dit schimmel is? Zonde dat alles anders weg moet.. En hoe zou ik dit kunnen voorkomen?

    • Charlotte schreef:

      Als je het niet vertrouwt, dan sowieso weggooien. Better safe than sorry! Je kunt de kans op ongewenste schimmels verkleinen door heel hygiënisch te werken, dus al je materiaal te reinigen met wat pure azijn.

  • Stefan schreef:

    Hallo, ik ben ook voor het eerst kombucha aan het maken. Nu is er een dun laagje wit ontstaan waarvan ik lees dat dit Kahmgist kan zijn. Er ontstaan echter ook Witte cirkeltjes wat een beetje op hersenen lijkt. Geen idee of dit dan schimmel is. Heb jij een idee hoe ik hier achter kan komen. Gr

  • Johanna schreef:

    Hallo,
    Ik heb onlangs een yaja Scoby gekocht. Helaas kwam er schimmel op de thee.
    Nieuwe scoby gekregen, maar helaas komt er nu na 5 dagen weer schimmel op.
    Heb 5 gr thee, 60 suiker en beetje rest kombucha wat bij de zwam zat gebruikt, hiervan 1 liter thee gezet.
    Wie kan mij helpen?
    Wat doe ik verkeerd?

  • Marili schreef:

    Hoi, ik ben net bezig met Kombucha brouwen, erg leuk!
    Nu vroeg ik me af, kun je een scoby waar de Kombucha nog niet klaar is, eruit halen om te delen? Of moet je het laten rusten totdat het lekker is en daarna pas delen?

    • Charlotte schreef:

      Hoi Marili,
      De scoby doet al het werk, dus als je die halverwege het proces eruit haalt, gebeurt er niet zoveel meer. Even geduld dus!

  • Clementine van Leeuwen schreef:

    Hallo Charlotte.
    Ik ben al een paar weken bezig en het gaat goed.
    Klopt het dat in bij mijn 2e fermentatie een nieuwe scoby zie ontstaan boven in de fles?

    • Charlotte schreef:

      Hoi Clementine, ik werk zelf (nog) niet met tweede fermentatie, dus daar kan ik niks over zeggen.

      • Clementine van Leeuwen schreef:

        Ik bedoelde met 2e fermentatie, als de kombucha gebotteld is met een extra scheutje vruchtensap en dan nog een paar dagen op kamertemperatuur tot er bubbels ontstaan.

        • Corry schreef:

          Hallo Clementine, Ja dit klopt! Heb zelfs van zo een inimini scoby (want was maar +/- 1€ groot) een degelijke moeder scoby kunnen maken. Echt leuk om even te proberen.

  • ann schreef:

    beste, er drijven bruine wolkjes in mijn kambucha, het is mijn tweede pot,de eerste was goed gelukt en smaakte zeer lekker maar nu ben ik toch wat bang dat dit niet normaal is, wat denk jij?

    • Charlotte schreef:

      Hoi Ann, daar kan ik niet echt iets over zeggen zonder foto. Het klinkt als gistdraden, maar als je het niet vertrouwt: weggooien en opnieuw beginnen.

  • Nina Reed schreef:

    Ik wil zelf een scoby maken. Welk merk kombucha moet ik hiervoor kopen? Ik heb de gemberkombucha van Zonnatura gebruikt, daar komt wel wat gist op de bodem, maar op het oppervlak lelijke groene schimmel, echt met draden de lucht in. Dat lijkt me niet goed. Moet ik de ‘natural’ van Zonnatura, of een ander merk? Er staat nl. niet op de fles of het gepasteuriseerd is of niet. Alvast bedankt!

    • Charlotte schreef:

      Hoi Nina,

      Het merk maakt niet zoveel uit. Het is vooral belangrijk dat je kombucha zonder extra smaakje koopt, dus puur gefermenteerde groene thee. Daarnaast is het essentieel dat je superhygiënisch te werk gaat.

  • Jeanne schreef:

    Ik heb een k. Zwam gekregen en vlgs recept gemaakt rietsuiker en kokosbloemsuiker. De zwam blijft onder opvmdebidem liggen en ik zie verder weinig geveuren qua fermenteren.rondom de zwam is het wat troebel. Verkeerde suikers?? Hij staat nu 6 dagen

    • Charlotte schreef:

      Kijk het nog even aan. Dat je zwam op de bodem ligt hoeft niks te betekenen. Als er over een paar dagen nog steeds niks gebeurt, ligt het denk ik aan de suikers. Rietsuiker en kokosbloemsuiker bevatten naast simpelweg suiker extra sporenelementen, en het kan zijn dat de bacteriën en gisten in je scoby daar niet zo blij mee zijn.

  • Joyce schreef:

    Hoi, ik heb ook een vraag.
    Ik heb net mijn eerste bach kombucha gemaakt, maar er is geen koolzuur. Dit hoort toch bij Kombucha? Is er dan iets aan de hand of kan dat ook?
    Groeten, Joyce

    • Charlotte schreef:

      Hoi Joyce,

      Koolzur komt pas bij de tweede fermentering, wanneer je de kombucha in een afgesloten fles laat nafermenteren. Deze tutorial gaat niet verder dan de eerste fermentering.

  • Devoldere linda schreef:

    L.D.
    Mijn vraag is, ik had een hele grote nieuwe zwam ,mag ik die doorknippen om te delen met iemand?D

  • justine schreef:

    Hi, ik ben al 6 weken aan het wachten tot mijn scoby dik genoeg is om eruit te halen, maar hij voelt nog altijd heel slap aan + hij smaakt niet zo zuur… Zou er iets mis kunnen zijn? Zou ik opnieuw moeten beginnen denk je of gewoon langer wachten?

    grtjs Justine

  • Anne schreef:

    Hoi hoi,

    Ik maak nu voor het eerst kombucha met een scoby gekregen van een vriend. Er komen nu (na +/- 8 dagen) allemaal belletjes aan de oppervlakte. Enig idee of dit hoort?

  • Margriet schreef:

    Ik had een fles kombucha in de winkel gekocht om te drinken en werd daarna twee weken ziek. Hij was al open, nu ligt er een dikke bruine laag op de bodem en bruine stukjes in de fles. Op de fles staat niks over het aantal dagen dat de kombucha na openen nog Geconsumeerd kan worden.
    Wat kan ik nu nog met de rest, er zit nog een dikke liter in..

    Alvast bedankt!

  • Ellen schreef:

    Hoi,

    Ik ben nu op dag 11 van mijn fermentatie.
    De scoby maakt een 2e zwam erop.
    Hoe snij ik deze eraf of laat ik het eraan en start ik hiermee een nieuwe kombucha?
    Als ik ga bottelen en ik wil smaakjes toevoegen , voeg ik enkel puur sap toe of mogen dit stukken zijn?

    • Charlotte schreef:

      Hoi Ellen,

      Dat eerste maakt niet zoveel uit, zolang je het maar heel hygiënisch doet om te voorkomen dat je ongewenste schimmels op je scoby krijgt. Dat tweede heb ik geen ervaring mee.

  • Jacoba schreef:

    Hallo, ik maak voor het eerst Kombucha. Kan ik direct weer een nieuwe lading maken, of moet de scoby quasi „uitrusten“.

    • Charlotte schreef:

      Ja hoor, als je je scoby goed hygiënisch hebt behandeld en hij heeft geen afwijkingen in de zin van een verkeerde schimmelbesmetting, dan kun je direct een nieuwe batch maken.

  • Scroll naar boven