Hiking etiquette: Alles over de Leave No Trace code

Als hiker en zelfbenoemde Hobbit ben ik dol op de natuur: van grote bergen tot kleine bloemetjes en insecten. Ik ken eigenlijk geen enkele hiker die het níét om de schoonheid van de natuur te doen is. I mean, anders kun je net zo goed op een loopband gaan wandelen, toch? Om iedereen van de natuur te kunnen laten genieten, is de Leave No Trace code in het leven geroepen.

Maar helaas wordt die prachtige natuur steeds vaker als afvalbak gebruikt: ik zie het niet alleen tijdens mijn wandelingen in de omgeving van Hengelo, maar ook tijdens onze West Highland Way tocht deed het pijn in mijn hart om zoveel zwerfvuil te zien liggen. Op één van de dagen zagen we zelfs een dame haar afval gewoon van een waterval in de rivier smijten! Waarom toch mensen, waarom?

Wat is de Leave No Trace code?

Eigenlijk zou iedereen die de natuur in gaat (of het nou een epische lange afstandswandeling is of een blokje om) zich moeten houden aan de Leave No Trace code. Dit is in principe een set regels – of meer fatsoenlijk boerenverstand wat iedereen zou moeten hebben – waarmee je je omgeving respecteert. Niet alleen de natuur, maar ook andere wandelaars.

1 – Bereid je goed voor

Dit kan heel simpel zijn, zoals bijvoorbeeld een afvalzakje meenemen als je slechts een dagwandeling maakt. Maar wanneer je een meerdaagse hike plant, is het belangrijk om te weten waar je wel en niet mag kamperen, wat de regels zijn omtrent open vuur en of er in dat gebied wildlife is waar je rekening mee moet houden.

Ook kun je in het laagseizoen naar een bepaald gebied afreizen, omdat intensief gebruik in korte periode voor meer erosie zorgt.

2 – Reis en kampeer op een duurzame ondergrond

Dit betekent dat je netjes op de paden blijft en alleen kampeert op plekken die daarvoor bedoeld of geschikt zijn, bijvoorbeeld een fatsoenlijke camping.

Kies altijd voor een camping boven wildkamperen, en als je toch wildkampeert, kies dan voor een ondergrond met weinig vegetatie of alleen gras. (Langs de WHW zijn ook speciale wildkampeerplekken gemarkeerd die je mag gebruiken.) Zo zorg je voor zo min mogelijk beschadiging en erosie van het landschap.

Zorg er ook voor dat je niet te dicht in de buurt van water kampeert: ten eerste om te zorgen dat je het niet vervuilt en ten tweede om dieren die het als drinkwater gebruiken niet te storen.

3 – Ga verantwoordelijk met je afval om

ALLE afval die je veroorzaakt, of het nou plasticfolie, klokhuizen of schillen zijn, moet je netjes weggooien in een afvalbak. Is er geen afvalbak in de buurt, zorg dan dat je een afvalzak in je rugzak hebt zitten. Langs de WHW zagen we regelmatig tissues, pistachedoppen, mandarijnenschillen en zelfs af en toe blikjes en eierschalen. Ja, sommigen daarvan zijn composteerbaar, maar daar gaat alsnog een paar jaar overheen als het gewoon open en bloot in het veld ligt. Neem het mee en stop het in een afvalbak.

Ook afwassen is afval. Mocht je niet op een camping met een gootsteen staan, zorg dan dat je je pannen zo leeg mogelijk schraapt tijdens het eten, en was af met zo weinig mogelijk water en (biologisch afbreekbare!) zeep, maar een geurloze cold process zeep is ook een optie. Loos dit minimaal 100 meter van het pad of water. Tandenpoetsen: same same.

Moet je onderweg een plasje doen of zelfs een grote boodschap? Ook dan moet je verantwoordelijk met je afval omgaan. Ook wcpapier dien je mee te nemen in je afvalzak en als je onderweg moet poepen, graaf dan een gat van minimaal 20 cm diep waar je je behoefte in doet, en gooi dat vervolgens weer netjes dicht. Doe dit minimaal 100 meter van het pad of een waterbron.

Maandverband en tampons? Ook in de afvalzak, of gebruik een menstruatiecup. Om die te legen graaf je net zo’n gat als wanneer je moet poepen. Ik heb voor wc papier een ziplock in een ziplock. Je kunt hem eventueel blinderen met duct tape mocht je dat prettiger vinden.

Vind je afval van anderen onderweg? Held als je het oppikt en meeneemt naar een afvalbak! Met een zware backpack is dat doorgaans wat lastiger echter. We zijn tijdens onze WHW trip iemand tegengekomen die wel af en toe afval opraapte, maar op een gegeven moment stopte omdat het zoveel was dat ze het simpelweg niet allemaal mee kon nemen.

4 – Minimaliseer impact van kampvuren

Niet alleen zijn brandplekken in de natuur erg lelijk, ook zijn ze ontzettend schadelijk. Het duurt namelijk lang voordat de grond daar hersteld is. Gebruik bij voorkeur een brandertje om op te koken.

Mocht je toch graag een kampvuur maken, check dan eerst of dat überhaupt mag, en kijk of er een speciaal plekje voor is zoals een vuurplaats of -kuil. Maak daar altijd gebruik van! Mocht er geen vuurkuil aanwezig zijn, zoek dan een plek zonder vegetatie om je vuurtje te bouwen.

Houd je vuur klein, gebruik alleen dood hout wat je kunt vinden, doof het voor 100% wanneer je gaat slapen en bedek de boel met zand voor je vertrekt.

5 – Laat de natuur achter zoals je hem vindt

Ja, het is heel verleidelijk om bloemetjes te plukken om tussen je dagboek te drogen, of om een steentje van die ene berg mee te nemen. Niemand die het mist, toch? Maar als iedereen zo denkt, dan wordt 1 geplukt bloemetje opeens een heleboel geplukte bloemetjes, en 1 meegenomen steentje verandert in enorme erosie. Niet doen dus. Laat de natuur voor anderen zo achter als je hem vindt, zodat zij er ook van kunnen genieten.

6 – Respecteer de fauna

Naast de flora dien je ook de fauna te respecteren. Naast dat het in sommige gevallen beter is voor je eigen veiligheid, is het ook in het belang van de dieren: het is niet de bedoeling dat wilde dieren afhankelijk worden van menselijk voedsel, en het is al helemaal niet de bedoeling dat ze mensen in verband brengen met makkelijk eten en daardoor andere hikers gaan lastigvallen. Een eekhoorn die uit je hand eet is misschien schattig, een eekhoorn die een gat in je tent knaagt omdat hij weet dat daar eten te vinden is, is een stuk minder tof.

Respecteer ook de personal space van wilde dieren door ze niet te volgen of op te jagen (ook voor je eigen veiligheid), door genoeg afstand te houden van hun drinkwaterbronnen zodat ze ongehinderd kunnen drinken, door ze niet closeup te fotograferen – en houd for fuck’s sake je hond aangelijnd!!!

7 – Houd rekening met andere wandelaars

Basically draait de hele Leave No Trace code om respect: respect voor de natuur door zo min mogelijk vervuiling en schade te veroorzaken, maar ook respect voor anderen die van diezelfde natuur willen genieten.

Houd dus even in of ga achter elkaar lopen als je elkaar passeert op een smal pad, kampeer niet te dicht bij anderen (ik kan me een scheerlijn pal voor onze deur herinneren), ga even naast het pad zitten als je pauze neemt.

Ook belangrijk om in deze tijd te noemen: vermijd herrie. Anderen willen ook ongestoord van de geluiden van de natuur genieten, of zoeken rust in de natuur. Schreeuw dus niet en dring anderen je afgrijselijke muzieksmaak niet op met je tergend slechte kwaliteit bluetooth speakers. Leave that shit at home! Ben je met een grote groep? Splits dan op in kleinere groepen van 4-8 man om geen overlast te veroorzaken.

En ook hier: houd je hond aangelijnd! Jij mag hem oh zo schattig vinden, “hij wil alleen maar spelen”, anderen zijn daar doorgaans niet van gediend. Je weet nooit of iemand allergisch of bang is. Houd. Je. Hond. Aangelijnd.

Kortom: Take nothing but pictures, leave nothing but footsteps. Zorg dat mooie natuur ook mooie natuur blijft: voor de dieren die er wonen, maar ook voor de wandelaars die na jou komen.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven