Huismusserij: Vloerbedekkingreiniger met lavendel

with No Comments

 

DIY vloerbdekkingreiniger met lavendel • CherryCharlie.nl

Toen ik hier kwam wonen, was mijn slaapkamer in behoorlijk goede staat. Ik hoefde alleen de vloerbedekking te reinigen en de boekenplanken af te stoffen. Ik had echter absoluut geen zin om een belachelijk bedrag neer te leggen voor vloerbedekkingreiniger, dus ben ik op internet op zoek gegaan naar DIY schoonmaakmiddelen.

In mijn ogen zijn al die honderden schoonmaakmiddeltjes simpelweg een slim marketingconcept. Je kunt dezelfde resultaten vaak net zo goed bereiken met simpele producten zoals groene zeep, baking soda, azijn en dergelijke. Het zit alleen niet in een spuitbus of handige dispenser.

Zo heb ik bijvoorbeeld de afgelopen jaren altijd een fles Mr Muscle gekocht om de oven zijn jaarlijkse schoonmaakbeurt te geven, maar kennelijk kan dat ook heel goed door baking soda met azijn te laten reageren. En ik heb zo’n voorgevoel dat dat minder giftig is dan alles waar ze op de Mr Muscle spuitbus voor waarschuwen, dus dat ga ik binnenkort zeker proberen!

Maar terug naar de vloerbedekking. Het is echt een enorm simpel mengsel: water, groene zeep en wat essentiële olie. That’s it. En het ruikt hemels, that’s what I can tell you!

DIY vloerbdekkingreiniger met lavendel • CherryCharlie.nl

Groene zeep

Dit is voor mij het tovermiddel. Bijna alles kun je hiermee moeiteloos schoon krijgen. Waar ik met een allesreinigersopje soms nog steeds als een bezetene moet staan boenen, poets ik het met een likje groene zeep in een zucht en een scheet weg. Je kunt het in de supermarkt vinden in de buurt van de schoonmaakazijn, waarschijnlijk op de onderste plank omdat het zo belachelijk cheap is: een halve euro per bakje. Volgens mij is er maar één merk en dat is Driehoek.

Lavendelolie

Het ruikt niet alleen verrukkelijk, maar het is ook schimmelwereld en antibacterieel. Win-win! Ik koop mijn essentiële olie bij Holland & Barrett, voorheen De Tuinen.

Hoe werkt het?

 1. Stofzuig de vloer even van tevoren.
 2. Mix in de blender een halve liter water, 2 eetlepels groene zeep en 7 druppels lavendelolie tot het schuimt. Dit duurt maar een paar seconden.
 3. Giet het over in een schaal of emmertje, dit is ongeveer genoeg voor 1 vierkante meter. Ik ben destijds een paar keer heen en weer gelopen tussen kamer en keuken, maar ik denk dat het ook wel kan werken als je het recept vermenigvuldigt met 10 in een emmer waar je dan een staafmixer in zet.
 4. Breng het mengsel met een spons in ronddraaiende bewegingen aan op de vloerbedekking.
 5. Laat het 24 uur drogen en stofzuig dan de vloer nog een keer.

Tip: Gebruik wel handschoenen! Glycerinezeep droogt je handen namelijk niet uit, maar maakt ze heerlijk zacht. Echter, als je er een uur lang constant in zit met je handen, worden ze zo zacht dat je ze openschaaft aan de vloer. Ik spreek uit ervaring…

Lavendel essentiële olie

Essentiële olie lavendel – Holland & Barrett

Driehoek groene zeep

Groene zeep – Albert Heijn

Gebruik jij voor ieder klusje een ander schoonmaakmiddel, of vind je het leuk om grootmoeders middeltjes uit te proberen?

Foto-achtergrond met dank aan Graham & Brown

Groene ontdekking: herbruikbaar notitieboek van GreenNote

with 1 Comment

Als ondernemer/blogger/musicus heb ik een vrij losse week: ik heb geen vaste uren, maar wel een hoop to-do’s. Om die reden gebruik ik een vereenvoudigde versie van het Bullet Journal systeem. Ik heb een leuk schriftje en maak iedere week netjes een indeling, ik schrijf mijn afspraken erin, voeg wat taken toe en houd dagelijks netjes mijn uren bij, zodat ik aan het eind van de maand netjes mijn administratie kan doen.

Toen ik laatst bij de Union Shop op de campus een pakketje postte, zag ik een stapeltje GreenNote schriftjes op de balie liggen: schriften met bladzijdes die werken als een whiteboard, inclusief stift en wisser. Er ging een lichtje bij me branden:

Dat is handig, dan hoef ik niet om de paar weken een nieuw schrift te kopen!

Groene ontdekking: herbruikbaar notitieboek van GreenNote • CherryCharlie.nl

Als je leeft van to-do lijstjes verbruik je nogal wat papier in een jaar. De GreenNote is dan een mooie oplossing om niet constant geld uit te geven aan papier wat je daarna achteloos weggooit! (Want zeg nou zelf, je gaat toch niet al die schriftjes bewaren?!)

Het mooie is dat het schriftje niet alleen herbruikbaar is, het wordt ook zo groen mogelijk geproduceerd:

 • Eerlijk werk;
 • FSC papier;
 • Minder watergebruik vergeleken met reguliere schriften;
 • Compensatie voor uitstoot van broeikasgassen;
 • Geen giftige toffen gebruikt;
 • Herbruikbaar schrift en hervulbare pen;
 • Gemaakt in Europa.

Ook hebben de makers van GreenNote nog de volgende doelstellingen:

 • Willen de complete productie met groene energie doen;
 • Willen met gerecycled materiaal werken;
 • Willen het biologisch afbreekbaar maken.

Groene ontdekking: herbruikbaar notitieboek van GreenNote • CherryCharlie.nl

Zelf heb ik de variant van 8 pagina’s op A5 formaat, waarvan ik er op dit moment 7 gebruik als weekplanning / to-do lists en de laatste om mijn uren bij te houden. Het pakketje werd geleverd met een zwarte pen, penhouder en wisdoekje. Dit pakket kost in de webshop €6,25.

Ook kun je een dikker notitieboek van 50 pagina’s kopen en een A4 versie. Deze zijn verkrijgbaar in blanco, ruit of lijn. En het mooie is dat een GreenNote notitieboek niet duurder is dan een standaard Moleskine, Paperblank of Leuchtturm 1917! Mocht het kleine schriftje bevallen, dan zal ik zeker het geruite A5 notitieboek overwegen.

   Klik hier om naar de webshop van GreenNote te gaan

Naast de herbruikbare notitieboeken verkopen ze ook de bijbehorende accessoires, zoals pennen in verschillende kleurenen inkt om bij te vullen. Ook verkopen ze laptophoezen van gerecyclede bouw- en vissersnetten. Tof bedrijf!

Hoeveel papier gooi jij achteloos weg als boodschappenlijstje, to-do list, memo of agenda?

Groene ontdekking: herbruikbaar notitieboek van GreenNote • CherryCharlie.nl

Foto-achtergrond: Graham & Brown

12 manieren om duurzamer te leven met een uitkering

with No Comments

12 manieren om duurzamer te leven met een uitkering • CherryCharlie.nl

Als wannabe-Hobbit probeer ik meer in touch met de natuur te leven. En dan echt niet op een geitenwollensokken-boomknuffelaar-manier hoor. Ik draag ook spijkerbroeken van de H&M en ik eet chocoladecroissants en ik koop het grootste deel van mijn eten gewoon in de supermarkt. Maar duurzaam/duurzamer leven past heel goed in het plaatje van een Hobbit.

En laten we eerlijk zijn: een duurzame lifestyle is een fantastisch ideaal. Maar in werkelijkheid kun je natuurlijk niet van de ene op de andere dag 100% duurzaam gaan leven. Duurzaam leven heeft toch ook nog het etiketje “duur”. En dan snap ik wel. We zijn gewend geraakt aan niet-eerlijke lage prijzen, waar wij als eindgebruiker van profiteren, maar ergens in de keten wordt de prijs betaald door het milieu of door mensen ver weg die we toch niet kennen. Duurzame merken werken niet zo, en dat vraagt van de eindgebruiker om een grotere portemonnee.

Duurzaam leven is niet voor degene die van een minimumloon leeft, op studiefinanciering teert of het van een uitkering moet hebben.

Toch?

Ik zal je een geheimpje vertellen: ik leef technisch gezien ook van een uitkering. Als startende ondernemer wordt hier in Twente de eerste 3 jaar mijn winst aangevuld tot minimumloon, als steuntje in de rug bij de startup. En ik doe mijn uiterste best om toch ook zo duurzaam mogelijk te leven. Want ook met weinig geld kan dat heel goed!

1 – Doe je boodschappen bij de Lidl

Vroeger (okee, nog niet zo heel lang geleden) deed ik mijn boodschappen bij de Albert Heijn of bij de Jumbo. Lekker groot assortiment, lekker veel keuze. Maar wist je dat de Lidl voorop loopt qua duurzaamheid? Omdat ze een veel kleiner assortiment hebben, kunnen ze veel makkelijker selecteren op enkel duurzame producenten. Dit artikel van Trouw vertelt het complete verhaal.

2 – Koop alleen nieuwe kleren als je ze nodig hebt

Constant met de nieuwste mode meelopen kun je nou niet bepaald duurzaam noemen. Er zitten ontzettend veel grondstoffen, energie en water in al die nieuwe kleren. Tegenwoordig koop ik alleen nog kleding als ik écht kleding nodig heb. En dat betekent echt niet dat ik alleen een nieuwe broek koop wanneer ik door al mijn broeken heen gesleten ben (wat overigens wel gebeurd is deze winter). Ik koop ook een nieuw jurkje voor een feest of evenement wanneer ik daadwerkelijk niks passends heb voor de gelegenheid.

3 – Wees zuinig op je kleding

Ook al koop je nog steeds bij de H&M of Primark omdat dat veel goedkoper is dan de merken met een duurzaamheidslabeltje, alle kleren kun je verduurzamen door ze vaak te dragen en er goed voor te zorgen. Wanneer je een paar jaar veel plezier hebt gehad van een goedkoop shirtje, ben je in mijn ogen duurzamer bezig dan wanneer je ieder seizoen de nieuwste kleding van “verantwoord” merk X koopt.

4 – Koop en verkoop tweedehands

Op vakantie in Engeland vind ik het altijd heerlijk om door de charity shops te sneupen naar nieuwe kleren of boeken. In Nederland heb ik dat veel minder, beetje gek eigenlijk. Misschien heeft het ermee te maken dat je hier best hard moet zoeken naar tweedehands winkels, en ze niet altijd de ruime openingstijden van reguliere winkels hebben.

Andersom die ik wel vaak: wanneer ik bij de lenteschoonmaak (ja, ik krijg echt schoonmaakwoede in de lente) mijn boekenkast of kledingkast uitmest, breng ik dat naar Handje Twee in het centrum van Enschede, of zet ik het te koop op Facebook, Marktplaats of Bol.com.

5 – Teel je eigen groenten

Daar hoef je trouwens echt geen grote lappen grond voor te bezitten en uren vrije tijd voor te hebben. Zelf heb ik nu een stuk op 10 emmers met groenten, allemaal fijn meeverhuisd van het balkon naar de ieniemienie binnenplaats. Ook al kun je er maar een paar keer van eten, het is een heel klein stapje naar biologisch eten (als je er geen gif op spuit, that is).

6 – Eet zoveel mogelijk groenten die in het seizoen zijn

En dat geldt natuurlijk ook voor fruit. Als iets niet in het seizoen is, wordt het óf van ver ingevlogen, óf in verwarmde kassen geteeld (wat natuurlijk bakken vol energie kost).

7 – Let op de herkomst van je voedsel

Laatst had ik zin in een lekker bakje fruit, toen ik op de route van zangles naar huis langs de Appie fietste. Maar toen ik in het schap de frambozen en bosbessen uit Marokko en Israel zag liggen, koos ik uiteindelijk toch maar voor een simpele appel. Groenten en fruit van ver importeren is nou niet bepaald duurzaam. En de importkosten maken de boel ook duur…

In de ideale situatie eet je natuurlijk enkel Nederlandse producten: zelf geteeld of van een lokale boerderij. De zorgboerderij hier in de buurt heeft bijvoorbeeld een moestuin! Of ga eens naar een streekmarkt. Natuurlijk is dit niet voor iedereen 100% haalbaar (ook voor mij niet), dus kun je in de supermarkt letten op waar je eten vandaan komt: Nederland, of een van de buurlanden, misschien Frankrijk nog.

En ja, ik realiseerde me dat ik dan ook misschien wat minder banaantjes moet gaan eten.

8 – Maak schoon met eenvoudige middeltjes van vroeger

Tegenwoordig heb je voor elk soort vlek wel een ander schoonmaakmiddel. Resultaat is dat je een shitload aan flessen allesreiniger, overreiniger, wasmiddel, vlekverwijderaar, vloerreiniger, tegelreiniger en god knows what in je kast hebt staan. Maar je oma kreeg vroeger toch ook alles prima schoon? En dat zonder twintig verschillende producten Mr Muscle of Cillit Bang!

We trappen allemaal in de marketingtruc die inspeelt op onze gemakzucht: voor ieder schoonmaakklusje een middel dat je er simpelweg op spuit en even later wegveegt. Maar 20 flessen in de kast waarvan je er sommigen maar 1x per jaar gebruikt, is duur, niet milieuvriendelijk (zoveel verpakking en verspilling), en het neemt ook nog eens verschrikkelijk veel ruimte in.

Zelf kies ik er tegenwoordig steeds vaker voor om ouderwetse middeltjes te gebruiken, en die werken vaak net zo goed. Mijn favorieten zijn groene zeep en baking soda. Azijn moet ik nog een beetje aan wennen – in die gevallen gebruik ik nog wél een flesje allesreiniger.

9 – Ga eenvoudig en zonder auto op vakantie

Natuurlijk wil je graag wat van de wereld zien. En natuurlijk weet je dat vliegtuigen en treinen ook niet milieuvriendelijk zijn. Maar ook je vakantie kan duurzamer! Boek geen hotel, maar ga kamperen. Neem niet de auto, maar pak het OV. Of ga voor een wandel- of fietsvakantie! Sowieso zijn die laatste twee ontzettend budgetvriendelijk, en het is heerlijk om op die manier van de natuur te genieten.

10 – Stop met roken

Hier kan ik kort over zijn: het is slecht voor je, het stinkt afgrijselijk, en sinds wanneer is het normaal geworden dat iedereen zijn peuken maar overal neerflikkert? Het is duur en allesbehalve duurzaam.

 

11 – Ga kleiner wonen

Okee, een verhuizing kost misschien wat. Je moet een verhuisbedrijf betalen, of op zijn minst een flinke aanhanger huren. En als je pech hebt, betaal je een maand dubbele huur. Maar wanneer je kleiner gaat wonen, krijg je er een hoop voor terug: lagere huur, minder stookkosten, en je gaat bewuster om met de ruimte die je hebt, ofwel: je koopt minder troep die je niet nodig hebt. En minder spullen kopen is ook een vorm van duurzaamheid.

Het werd mij afgelopen week ook pijnlijk duidelijk: ik heb teveel hobbies en daardoor teveel spullen. Hoog tijd om dingen op te maken en drastisch te minderen.

12 – Eet wat vaker vegetarisch

Om vlees te produceren, heb je echt belachelijk veel hectares mais/sojabonen/whatever nodig en net zo’n belachelijke hoeveelheid water. Miet heel milieuvriendelijk, zeker als je bedenkt dat je op bovengenoemde hectares land voor een behoorlijke hoeveelheid mensen eiwitrijk voedsel kunt telen.

Maar aan de andere kant: vlees is de makkelijkste bron van eiwitten, en de belangrijkste bron van onder andere vitamine B12. We hebben vlees nodig, maar we eten er tegenwoordig veel te veel van. Je hoeft echt niet per direct vegetariër te worden. Ben ik ook niet. Probeer eens een paar dagen in de week vegetarisch te eten. En je hoeft dan echt niet moeilijk te doen met allerlei exotische producten. Een eitje koken of meer peulvruchten gebruiken werkt ook.

 

Welke kleine stapjes, hoe klein ook, kun jij nemen om wat duurzamer te leven?

Hobbit lifestyle in 2017: hoe doe je dat?

with No Comments

Hobbit lifestyle in 2017: Hoe doe je dat? • CherryCharlie.nl

Zoals jullie onderhand wel weten, ben ik een enorme Lord of the Rings geek. Meer nog dan ik op CherryCharlie laat zien, trust me 😉 In zoverre zelfs, dat ik probeer om zoveel mogelijk als een Hobbit te leven.

Maar je bent toch helemaal geen Hobbit? Hobbits bestaan toch helemaal niet?

Misschien niet die kleine wezentjes die Tolkien heeft bedacht, maar er bestaan toch wel zeker mensen met een fijne Hobbit mindset, en ik denk dat leven als een Hobbit kan helpen bij stressgerelateerde problemen. Het is een soort back to basics, meer in touch zijn met de natuur, en niet leven om te werken, maar de balans vinden tussen leven en werken.

Maar hoe doe je dat dan? Vandaag 9 tips om te leven als een Hobbit!

1 – Geniet van je werk

Hobbits zijn echte levensgenieters. En omdat je toch het grootste deel van de dag aan het werk bent, is het niet meer dan vanzelfsprekend om te zorgen dat je van je werk kunt genieten.

Het belangrijkste is natuurlijk dat je werk hebt waar je voldoening uit haalt, of dat nou als kapper is of schoenmaker of als programmeur of data-analist. Werk waar je goed in bent en wat je leuk vindt, is ontzettend belangrijk!

Maar wat we niet moeten vergeten, is dat werk slechts een middel is om te leven, niet een levensdoel. De een moet misschien wat meer uur in de week werken om zijn lifestyle te bekostigen dan de ander. Wat ik heel belangrijk vind, is dat je werkt voor wat je nodig hebt, en niet om te voldoen aan een urencriterium, omdat je veel wilt verdienen, of omdat je zo luxe mogelijk wilt leven.

Ga eens na: Hoe duur is jouw lifestyle? Moet je daarvoor echt 40 uur in de week werken, of kan dat ook een halve of misschien hele dag minder? Die tijd kun je dan steken in je hobbies, in relaxen, of zelfontplooiing.

2 – Begin een (moes)tuin

Een van de dingen in het leven die het meeste voldoening geven (volgens mijn ervaring dan) is het eten van je eigen oogst. En nee, dat is helemaal niet moeilijk of tijdrovend! Tegenwoordig zijn er zoveel boeken, websites en youtubevideo’s over tuinieren, dat dat gen excuus meer is. Of “geen ruimte”. Iedereen heeft ruimte, zelfs ik op mijn balkonnetje en in mijn studentenkamer met het raam op het noorden en zonder vesterbank! (Say what?!)

Moestuinieren heeft een hoop voordelen: Je weet precies hoe biologisch je oogst wel of niet is (meestal wel), je hebt een reden om elke dag even naar buiten te gaan (ook al is het maar een kwartiertje) en het geeft natuurlijk veel meer voldoening om echt verse, zoete erwtjes te eten, dan om ze uit de winkel te halen.

In het begin vraagt het om wat investering, bijvoorbeeld moestuinbakken of emmers voor op je balkon, zaadjes en wat gereedschap. Maar wanneer je het een beetje slim aanpakt en je eigen zaad gaat winnen van de planten die je kweekt, kan het op den duur financieel ook heel wat schelen. Ik ken bijvoorbeeld een stel via het moestuinforum die bijna 100% homesteaden, inclusief een paar varkens voor biologisch vlees!

3 – Eet puur

Dit kun je natuurlijk op 100 verschillende manieren uitleggen, en dat is goed! Puur eten kan vers eten zijn, eenvoudig eten of lokale producten gebruiken. Voor mij is puur eten vooral eten waar niet al te veel rare dingen mee zijn gebeurd, zodat de originele smaak goed tot zijn recht komt. De oogst uit je eigen moestuin bijvoorbeeld!

Zelf eet ik liever roomboter dan margarine: ik vind margarine een gekunsteld product dat helemaal niet meer naar boter smaakt. Ik kook liever een verse maaltijd, dan een of andere ovenschotel uit een pakje waar je alleen een prei en vlees aan hoeft toe te voegen. Veel lekkerder.

Ook de opkomende groentepakketten van lokale boeren die je in veel steden kunt krijgen, zijn voor mij een mooi voorbeeld van puur eten, hoewel het nog niet heel erg haalbaar is op dit moment voor mij om me daaraan te wagen (studentenhuis enzo).

4 – Drink thee

Omdat Hobbits natuurlijk een afspiegeling zijn van het plattelandsleven in Engeland, kan thee niet ontbreken! Toe aan een pauze? Zet een pot thee. Voel je je niet lekker? Zet een pot thee. Verveel je je en heb je geen idee wat je moet doen? Zet een pot… Nouja, je snapt het ondertussen wel.

When in doubt, put on the kettle.

5 – Ga naar buiten

Zodra de eerste warme zonnestraaltjes de aarde bereiken aan het begin van de lente, kun je mij lekker buiten op het balkon vinden. Of aan de wandel. Ik vind het heerlijk om de geur van het bos of een park of een tuin op te snuiven. (Net bemeste akkers heb ik iets minder mee…) Van naar buiten gaan ontspan je en krijg je energie.

Maar ook als het en hele dag slecht weer is, probeer ik eventjes buiten te zijn: al is het maar om de frisse wind op mijn gezicht te voelen n mijn benen te strekken. Ik denk dat te veel mensen gewend zijn geraakt om aan hun bureau vastgelijmd te zitten, en dat een hoop mensen niet meer weten hoe lekker een paar frisse spetters zijn.

6 – In een hoekje met een boekje

Is het echt zwaar pisweer, is het donker, ben je al naar buiten geweest, of is het echt geen verstandig plan om even je hoofd buiten de deur te steken, maak het dan lekker knus binnen en verstop je in een hoekje met een boekje. En een dekentje. En een pot thee. De hygge trend. Dat dus.

7 – Stop met hoarden

Ik zie zoveel mensen zoveel troep kopen. Word je er echt gelukkig van om 50 lipsticks en 100 nagellakjes te hebben? Moet je echt van iedere limited edition collectie een item hebben, dat je vervolgens nooit gebruikt omdat het “te mooi” is? Is het nodig om ieder tijdschrift te bewaren? Heb je echt ieder seizoen de nieuwste kleding van de H&M nodig?

Een paar jaar geleden, toen CherryCharlie nog een beautyblog was, gedroeg ik me net zo. Ik wilde ook iedere dag een ander nagellakje op doen, swatches van complete collecties maken en braaf achter de nieuwste trends aan lopen. Financieel natuurlijk helemaal niet haalbaar, en ik had te weinig geld voor dingen die ik écht belangrijk vond.

Tegenwoordig koop ik alleen nog iets nieuws als ik het nodig heb, of als ik er écht blij van word (organic ginger beer bijvoorbeeld!). Naast dat ik er gelukkiger van ben geworden door me niks aan te trekken van trends, is mijn lifestyle ook een stuk goedkoper geworden. En dat geeft dan weer minder stress. Win-win!

8 – Stuur échte post

Wie vind het nu niet leuk om een kaartje te krijgen, of een pakketje? Vroeger stuurden mijn hartsvriendin en ik elkaar hele verhalen en knutselwerkjes in zelfgevouwen enveloppen met zelfgetekende postzegels, ook al woonden we 2 straten uit elkaar. Tegenwoordig worden felicitaties via Facebook gedaan en worden kerstkaarten per email gestuurd.

Tsja, theoretisch gezien is het beter voor het milieu, maar of het gezelliger of leuker is? Persoonlijk word ik blijer van de kerstkaart met overdosis glitter die ik in de zomer nog overal in huis ga vinden, dan van een random van internet geplukt plaatje dat even gauw wordt rondgemaild.

Een vakantiekaartje van oma is als een klein cadeautje in je brievenbus, net als een échte verjaardagskaart en een échte kerstkaart. Zelf zal ik dan ook altijd mijn kaartjes per papieren post blijven sturen, omdat het voor de ontvanger altijd een klein geluksmomentje is 🙂

9 – Zing

Zingen ontspant, zingen maakt gelukkig. Of je nou professioneel opera zingt of wanneer je alleen onder de douche top 40 liedjes neuriet, van zingen word je en relaxter mens. Samen zingen is ook nog eens heel gezellig, en dat hoeft echt niet officieel en netjes in een koor! In de boeken van Tolkien worden ook constant (drank)liederen gezongen en gedichten voorgedragen. Vergelijk dat maar met een parodiërend lied op een bruiloft door familieleden, of wanner iemand in de zomer zijn gitaar meeneemt naar een kampvuur.

 

Waar haal jij je lifestyle-inspiratie vandaan? Naar wiens voorbeeld probeer jij te leven?

1 2 3