7 tips voor een low-key Oud & Nieuw zonder dat het saai wordt

with No Comments

Kerst is voorbij, tijd voor de volgende party: Oud & Nieuw! Voor een hoop mensen betekent dat over the top glitterjurkjes, champagne, oliebollen, vuurwerk afsteken en met je vrienden keihard partyen tot vroeg in de ochtend, om vervolgens met je brakke hoofd je vuurwerkafval op te ruimen de volgende ochtend.

Voor mij hoeft het niet zo op die manier. Oliebollen wel natuurlijk. Oliebollen horen erbij! Maar de glitterjurkjes, het vuurwerk en keihard zuipen? Nope. Niet meer zo erg. Vandaag heb ik een paar tips voor je om low-key Oud & Nieuw te vieren zonder dat het saai wordt!

1 – Bak zelf oliebollen

Papa vindt dat altijd erg leuk om te doen, en naast naturel oliebollen en rozijnenbollen maakt hij vaak ook een schaal oliebollen met een bijzonder smaakje, bijvoorbeeld ham-kaas. Die hebben we toen de volgende dag ook nog als ontbijt gegeten! Deze variant met sinaasappel en cranberry van Rutger Bakt lijkt me ook erg lekker 🙂

2 – Geen vuurwerk maar kaarsjes

Voor sommigen “hoort” vuurwerk bij oud en nieuw, maar als je even nadenkt… Is het niet ongelofelijk raar dat we voor honderden euro’s aan karton en buskruit de lucht in schieten? Naast enorme geldverspilling is het ook nog eens hartstikke vervuilend (kruitdampen die je inademt en er worden zware metalen gebruikt om die mooie kleurtjes te maken), en wilde en huisdieren worden er hartstikke bang van.

In plaats daarvan kun je het ook thuis gezellig maken door een paar kaarsjes aan te steken. Zelf kaarsen gieten in halve uitgeholde sinaasappels en versieren met kruidnagels is ook nog eens hartstikke leuk om te doen!

3 – Maak een pot warme gløgg

Een tijdje geleden heb ik The Little Book of Hygge gekocht van Meik Wiking en daarin stond een recept voor Deense gløgg. Een soort glühwein maar dan alcoholischer. Nou, als barvrouw sprak dat me wel aan 😉 Bij de kerstparty in mijn stamkroeg en bij de familiereünie was hij dan ook erg in trek. Mijn variatie is logistiek ietsjes eenvoudiger en praktischer maar ik ben erg dicht bij het recept uit The Little Book of Hygge gebleven

  1. De dag van tevoren: Doe 400 gram rozijnen en 200 g gehakte amandelen in een afsluitbaar bakje en zet ze nét onder in port. Laat 24 uur weken.
  2. Maak de gløgg: Breng 1 fles wijn, 200 gram suiker, 20 kruidnagels, 20 pimentbolletjes, 10 kardemompeulen en 5 kaneelstokjes op laag vuur aan de kook. Zodra het kookt doe je het gas uit en giet je het door een zeef in een grotere pan.
  3. Voeg 2 flessen wijn toe, 200 ml sinaasappelsap, 200 ml bruine rum, 200 ml wodka en een sinaasappel in plakjes. Breng weer op laag-medium vuur aan de kook. Zodra het kookt draai je het gas weer uit en is het klaar om te serveren.
  4. Serveren: Doe 1 à 2 flinke eetlepels van het rozijnen/amandelen mengsel in een mok en vul aan met gløgg. Qua garnering kun je het zo gek maken als je wilt: voeg steranijs toe, of een kaneelstokje, of een partje sinaasappel waar je een paar kruidnagels in gedrukt hebt, of gewoon lekker allemaal! Geef er een lepeltje bij om de rozijnen en amandelen op te snoepen wanneer de drank op is.

7 tips voor een low-key Oud & Nieuw zonder dat het saai wordt • CherryCharlie.nl

4 – Gevulde dadels

Dit is iets wat mijn moeder praktisch elk jaar maakt voor oud en nieuw: gevulde dadels met mon chou als borrelhapje. Ontzettend lekker! Voor next level gevulde dadels kun je er ook nog een plak spek omheen wikkelen en ze even opwarmen in de oven. Dit hapje is voor mij niet meer weg te denken bij Oud & Nieuw!

5 – Meezingen met de top 2000

Dit werkt vooral als je al een paar biertjes op hebt, maar het is hilarisch en super gezellig om met zijn allen mee te zingen met de laatste klassiekers van de top 2000. Iedereen kent die toch wel!

6 – Oudejaarsconference

Ben je niet zo van de top 2000, dan kun je de oudejaarsconference kijken. Hij begint om 22:30 en wordt dit jaar verzorgd door Youp van ‘t Hek op NPO 1.

7 – Nieuwjaarsconcert

De volgende ochtend kun je gewoon voor de tv ontbijten: om 11:15 wordt het traditionele nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker uitgezonden op NPO 1. Dit klassieke concert gaat vaak gepaard met een mooie ballet en is heerlijk om lekker in je pyjama op de bank te kijken. Met een koude oliebol als ontbijt.

Hoe vier jij Oud & Nieuw?


Shop the post

The Little Book of Hygge, Meik Wiking – Bol.com
Tafelkleed – Dille & Kamille
Steranijs – Dille & Kamille

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.