Zero waste marsepein

Mijn favoriete wintersnoepgoed is definitely marsepein. En dan de écht lekkere: de aardappeltjes, of van die repen met chocola eromheen. Maar het zit vaak verpakt in plastic. Of van dat folie. Als je meer zero waste probeert te leven, is dat natuurlijk een no go. Gelukkig kun je heel goed zelf zero waste marsepein maken, en het is makkelijker dan je denkt!

Het enige wat je nodig hebt zijn amandelmeel, poedersuiker, ei en amandelextract. Of nog beter: een beetje amandellikeur (bijvoorbeeld Disaronno). Verder kun je je marsepein op smaak brengen met bijvoorbeeld citroen. Maar naturel is het ook al smullen! Pas op dat je je niet misselijk eet 😉

Het grappige is dat ik heel erg mijn twijfels had toen ik de ingrediënten in de kom deed. Amandelmeel is best wel grof, en goede marsepein heeft een redelijk fijne structuur… Ik was dus bang dat het heel korrelig zou worden. Maar niks is minder waar!

Zero waste ingrediënten

Amandelmeel
Amandelmeel kun je zero waste kopen bij Pieter Pot, in een statiegeldpot. Een andere optie is om blanke amandelen te kopen op de markt en die fijn te malen in de blender. Ook less waste: sommige supermarkten verkopen het in een papieren verpakking.

Poedersuiker
In de supermarkt zit dit in van die plastic bussen. Gelukkig heeft Pieter Pot ook dit in het assortiment.

Eiwit
Eieren kun je op de markt of bij Ekoplaza in je eigen doosje halen. Kies voor biologisch.

Amandelextract
Tsja, dit is vloeibaar, en niet een supergangbaar product, dus niet echt zero waste te krijgen. Gelukkig verkoopt Dille & Kamille een zeer goede kwaliteit amandelextract in glas. Helaas zit er wel een klein plasticje om de dop, maar het is in ieder geval een stuk beter dan die plastic flesjes van Dr Oetker.

Cacaopoeder
Ook hiervoor kun je terecht bij Pieter Pot! En als mijn herinnering juist is, dan heeft Blooker cacaopoeder geen plastic of aluminium folie aan de binnenkant van het kartonnen doosje. Dus ook dat is minimal waste.

Zero waste marsepein
Zelfgemaakte marsepein

Let er trouwens op dat je best vieze handen krijgt wanneer je de balletjes met cacao tussen je handen rolt. Een schonere optie is om ze alleen door de cacao te rollen, maar dan krijg je een heel dikke laag cacao, die naar mijn mening niet zo prettig aanvoelt in je mond. En wie is er ooit bang geweest voor een paar vieze handen, eigenlijk?

Houdbaarheid

Omdat hier een rauw eiwit in zit, is je zelfgemaakte marsepein niet superlang houdbaar. Maak niet teveel tegelijk, bewaar in de koelkast, en eet binnen een week op. Uitdelen kan natuurlijk ook!

Zero waste marsepein

Dit heb je nodig

  • 150 g amandelmeel

  • 240 g poedersuiker

  • 1 eiwit

  • 1 tl amandelextract (of -aroma, of -likeur)

  • een beetje cacaopoeder

  • eventueel een heel klein beetje water

Aan de slag!

  • Doe het amandelmeel, de poedersuiker, het eiwit en het amandelextract in een grote beslagkom. Meng door elkaar met een mixer, gebruik de deeghaken. Mix net zolang tot het allemaal aan elkaar plakt en van zichzelf an redelijk een bal vormt. Mocht je marsepein aan de droge kant zijn, voeg dan een heel klein beetje water toe. Begin echt met een halve theelepel en mix dat goed door de rest.
  • Rol kleine balletjes van je marsepein.
  • Zeef een paar eetlepels cacao in een kommetje. Dip de marsepeinen balletjes aan een paar kanten in de cacao en rol ze daarna nog even tussen je handen om het mooi te verdelen. That’s it! Zo makkelijk is het om marsepeinen aardappeltjes te maken.

Tips

  • Een leuke variatie: citroenmarsepein. Gebruik citroenextract in plaats van amandelextract en voeg rasp van 1 citroen toe. Rol je marsepeinen truffels niet door de cacao, maar door een 50/50 mengsel van poedersuiker en maizena.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven