Plzen city guide: eten & drinken

with No Comments

Dit was de eerste keer dat ik met Paul écht samen (dus zonder familie en koor enzo) op vakantie ging. Een beetje Paul-stijl: citytrip. En een citytrip bestaat vooral uit veel eten en drinken. We hebben expres restaurants uitgekozen met traditionele gerechten op de kaart – I mean, pizza, sushi en burgers kunnen we in Nederland ook wel krijgen. Nee, we wilden the real deal.

Plzen city trip: eten en drinken

Bier

Je gaat natuurlijk naar Plzen om bier te drinken. De stad staat bekend om Pilsner Urquell, het oudste échte pilsje waar alle andere pilsen op gebaseerd zijn.

Pilsner Urquell

This goes without saying. De standaard variant kun je ook wel in Nederland krijgen, maar in Plzen zelf kun je bij een select aantal kroegen ook de ongefilterde en ongepasteuriseerde variant krijgen. Eén daarvan is de kroeg naast het Brouwerijmuseum, Na Parkanu.

Gambrinus

Ook een grote lokale brouwer. En ook hiervan kun je de reguliere én de ongefilterde variant op verschillende plaatsen krijgen.

Master

Een bruin bier, heeft wat weg van Guinness, maar is iets lichter en zoeter en drinkt een stuk makkelijker weg.

Plzen city trip: eten en drinken

Ongefilterde en ongepasteuriseerde Pilsner Urquell proeven in de kelders van de brouwerij.

Absoluut proeven

Goulash

Dit is zó standaard dat je er eigenlijk niet omheen kunt. En erg lekker, ook in de zomer! Je krijgt bij je goulash ook een flinke portie brood- of aardappeldumplings om de saus op te maken.

Worst-kaas-scenario

Paul en ik houden wel van een worstje en een kaasje bij ons bier. Rond lunchtijd hebben we doorgaans nog geen trek in een complete maaltijd, dus we hebben meermaals een uitgebreide tweepersoons borrelplank gedeeld. Typerend voor Tsjechië zijn veel ingelegde hapjes: augurken, pepers en zelfs kaas ingelegd in zuur. Lekker fris!

Lokale gerechten

Op iedere kaart die we onder onze neus kregen, stonden een hoop gerechten waarvan we geen idee hadden wat het was, of slechts to some extent: bijvoorbeeld eend of worst. Het is erg leuk om op die manier de lokale keuken te ontdekken!

“With beer” (ofwel de borrelhapjes)

Naast normale maaltijden hebben ze ook kleinere snacks (eigenlijk mini-maaltijden) speciaal voor bij je bier. Dit is dan bijvoorbeeld een lekkere worst met een beetje salade on the side, of gefrituurde pannenkoekjes van kaas en spek.

Huisgemaakte limonade

In het restaurant links van Caffè 12° (helaas de naam vergeten en oude foto’s op google maps helpen niet echt) serveren ze heerlijke komkommer-dille-limoen-limonade. Ongelofelijk lekker, en ik ga het thuis proberen na te maken!

Cappy / Tomo sap

Dit zijn twee fantastische sapmerken die in veel restaurants geserveerd worden. Ze zijn wat dikker dan reguliere Nederlandse sapjes en 100x smaakvoller!

Plzen city trip: eten en drinken

Mennn, wat heeft Paul hier een lekker bord vol Tsjechische yummies!

Plzen city trip: eten en drinken

Dit is dan zo’n snack / kleine maaltijd voor bij je bier.

Plzen city trip: eten en drinken

Goulash!

Mijn favoriete restaurants in Plzen

Deze restaurants serveren allemaal lekker traditioneel en lokaal eten.

  • Na Parkanu – heeft ongefilterde Urquell
  • Uctívaný Velbloud – werkt nog met bierstreepsysteem aan tafel
  • Žumbera – erg leuk binnenplaatsje
  • U Salzmannu – heel groot, inclusief hotel, hebben we superlang zitten borrelen en eten voor een schijntje
  • U Malické Brány – beetje verstopt maar zeer de moeite waard!

Meer lezen over Plzeň?

Plzen city guide: to know

Plzen city guide: to do

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.