DIY: Pumpkin spice zeep

with No Comments

DIY pumpkin spice cold process zeep

Tjsa, ik kan wel een heel verhaal hier omheen gaan lullen, maar basically komt het hier op neer: over een week of 6 is het oktober, en wil je tegen die tijd awesome seizoenszeepjes hebben, dan is nú het moment om ze te maken!


Let op!

Heb je nog geen ervaring met soaping, lees dan eerst de volgende 4 artikelen goed door:

Zeepzieden basics #1: Gereedschap
Zeepzieden basics #2: Basisingrediënten
Zeepzieden basics #3: Veiligheid
Zeepzieden basics #4: Het stappenplan


Nodig

Voor 1 zeepcake van ca. 1L of 12-15 zeepcupcakes

Loog

  • 248 g gedemineraliseerd water
  • 110 g NaOH kristallen

Olie

  • 450 g olijfolie
  • 300 g kokosolie

Overig

  • 3 tl pumpkin spice (of koekkruiden)
  • 20 kruidnagels
  • 2 kaneelstokjes
  • 5 hele stukken steranijs (iets meer als je incomplete stukken hebt)
  • 10 pimentkorrels

DIY pumpkin spice cold process zeep

DIY pumpkin spice cold process zeep

Aan de slag!

Ten eerste: zorg voor je eigen veiligheid. Werk in een goed geventileerde ruimte, draag lange mouwen, lange pijpen, dichte schoenen en eventueel een schort. Trek handschoenen aan en zet een veiligheidsbril op. Bereid je zeepmal voor.

Weeg je water en NaOH apart af en voeg de kristallen al roerend beetje bij beetje toe aan het water. Zorg dat alles goed opgelost is. Giet NOOIT -andersom- je water bij je NaOH kristallen!

Stamp de kruidnagels, kaneelstokjes, steranijs en piment grof in een vijzel.

Smelt je oliën, voeg je loogmengsel toe en mix met de staafmixer tot je trace bereikt. Voeg de pumpkin spice toe, mix nog een keer goed en giet je zeep in de mal. Decoreer met de grofgemalen kruiden.

Laat minimaal 24 uur uitharden voor je de zeep uit zijn mal haalt en snijdt (in geval van een zeepcake). Laat minimaal 6 weken rijpen voor gebruik.

Tips

De laatste tijd heb ik wat geëxperimenteerd met het gebruiken van bakpapier in mijn zeepmal in plaats van een siliconen liner, en dat is erg fijn! De zeep wordt sneller hard zodat hij makkelijker uit de vorm te krijgen is.

Wanneer je een kleinere mal gebruikt, bijvoorbeeld een cupcakevorm, koelt je zeep ook sneller af (helpt tegen gelvorming) en wordt hij sneller hard.

Ik gebruik in de herfst en winter zo vaak pumpkin spice dat ik mijn eigen mix heb gemaakt in een potje:

  • 4 tl kaneel
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kruidnagelpoeder
Mocht je last hebben van zogenaamde “soda ash” (een wit laagje op de bovenkant van je zeep) dan kun je dat er heel makkelijk af krijgen door het weg te stomen boven een pan kokend water. Pas wel op dat je je vingers niet verbrandt!

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.