DIY: Pumpkin spice zeep

Tjsa, ik kan wel een heel verhaal hier omheen gaan lullen, maar basically komt het hier op neer: over een week of 6 is het oktober, en wil je tegen die tijd awesome seizoenszeepjes hebben, dan is nú het moment om ze te maken! In deze blogpost vind je een heerlijk recept voor pumpkin spice zeep. Ze zien eruit om op te eten, maar ik denk niet dat ze lekker smaken. Ruiken daarentegen doen ze wel!

Ben je nog onbekend met zeep maken of heb je nog niet zoveel ervaring? Lees dan eerst mijn blogposts over zeep maken voor beginners!

Dit is een cold process zeep met een milde scrub van gemalen kruiden, gedecoreerd met grof gehakte specerijen on top. Mocht je dat niet prettig vinden aanvoelen, dan kun je de decoratie natuurlijk altijd weglaten.

Pumpkin spice bestaat traditioneel gezien uit de volgende specerijen: kaneel, nootmuskaat, gember, kruidnagel en piment. Een alternatief voor in deze pumpkin spice zeep zijn oud-hollandse koekkruiden. Allemaal 1 pot nat 😉

Ik gebruik in de herfst en winter zo vaak pumpkin spice dat ik mijn eigen mix heb gemaakt in een potje:

  • 4 tl kaneel
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kruidnagelpoeder
  • 1 tl pimentpoeder (allspice, niet verwarren met pimenton: gerookte paprikapoeder)

Tips

  • De laatste tijd heb ik wat geëxperimenteerd met het gebruiken van bakpapier in mijn zeepmal in plaats van een siliconen liner, en dat is erg fijn! De zeep wordt sneller hard zodat hij makkelijker uit de vorm te krijgen is.
  • Wanneer je een kleinere mal gebruikt, bijvoorbeeld een cupcakevorm, koelt je zeep ook sneller af (helpt tegen gelvorming) en wordt hij sneller hard.
  • Mocht je last hebben van zogenaamde “soda ash” (een wit laagje op de bovenkant van je zeep) dan kun je dat er heel makkelijk af krijgen door het weg te stomen boven een pan kokend water. Pas wel op dat je je vingers niet verbrandt!

Pumpkin spice zeep (cold process)

Dit heb je nodig

  • Waterfase
  • 248 g gedemineraliseerd water

  • 110 g NaOH kristallen

  • Oliefase
  • 450 g olijfolie

  • 300 g kokosolie

  • Tracefase
  • 3 tl pumpkin spice (of koekkruiden)

  • Decoratie
  • 20 kruidnagels

  • 2 kaneelstokjes

  • 5 hele stukken steranijs

  • 10 pimentkorrels

Aan de slag!

  • Ten eerste: zorg voor je eigen veiligheid. Werk in een goed geventileerde ruimte, draag lange mouwen, lange pijpen, dichte schoenen en eventueel een schort. Trek handschoenen aan en zet een veiligheidsbril op. Bereid je zeepmal voor.
  • Weeg je water en NaOH apart af en voeg de kristallen al roerend beetje bij beetje toe aan het water. Zorg dat alles goed opgelost is. Giet NOOIT -andersom- je water bij je NaOH kristallen!
  • Stamp de kruidnagels, kaneelstokjes, steranijs en piment grof in een vijzel.
  • Smelt je oliën, voeg je loogmengsel toe en mix met de staafmixer tot je trace bereikt.
  • Voeg de pumpkin spice toe, mix nog een keer goed en giet je zeep in de mal. Decoreer met de grofgemalen kruiden.
  • Laat minimaal 24 uur uitharden voor je de zeep uit zijn mal haalt en snijdt (in geval van een zeepcake).
  • Laat minimaal 6 weken rijpen voor gebruik.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven