Rode kool in ‘t zuur

with No Comments

Rode kool: een typische wintergroente. Maar wanneer je met zijn tweeën woont, kun je al gauw 4 dagen van zo’n ding eten, zo groot. En zeg nou zelf: 4 dagen achter elkaar rode kool gaat behoorlijk de keel uithangen. Maar weggooien is ook zonde!

Gelukkig is er een makkelijke, ouderwetse en lekkere oplossing: inmaken in azijn! Zo is je rode kool langer houdbaar en kun je er af en toe wat van eten.

Zelf gebruik ik ingemaakte rode kool voornamelijk in salades en als extraatje op een boterham met kaas of vleeswaren. Dubbel beleg en nog hartstikke gezond ook!

Het volgende recept is gebaseerd op een halve rode kool (de rest hebben we “gewoon” opgegeten) en genoeg voor 3 grote mayonaise- of augurkenpotten. Het origineel komt van de blog Edible Perspective, maar ik heb er mijn eigen draai aan gegeven. 

Yield: 3 grote potten

Rode kool in 't zuur

Rode kool ingelegd in azijn met knoflook, laurier en komijnzaad.
Prep Time 15 minutes
Additional Time 11 hours
Total Time 11 hours 15 minutes

Ingredients

  • 1/2 rode kool
  • 240 ml water
  • 120 ml appelazijn
  • 120 ml rode wijnazijn
  • 2 tl suiker
  • 6 teentjes knoflook
  • 3 laurierblaadjes
  • 6 tl komijnzaad
  • 1 tl zout
  • zwarte peper

Verder nodig

  • 3 grote glazen potten (van bijv. mayonaise of augurken)

Instructions

  1. Snijd de rode kool in dunne reepjes.
  2. Meng in een grote kom water, appelazijn, rode wijnazijn, suiker, zout en peper en doe daar de rode kool bij in. Mocht je rode kool erg groot zijn en de boel niet onder water staan, verdubbel dan het mengsel. Laat 3 uur staan.
  3. Steriliseer de potten in de oven door ze een kwartiertje te bakken tussen de 100 en 125 °C. Steriliseer de deksels door ze te overgieten met kokend water. Leg te drogen op een schone theedoek.
  4. Verdeel de knoflook, laurier en komijn over de potten en vul ze met rode kool. Sluit af en zet minimaal 1 nachtje in de koelkast voor je je ingemaakte kool consumeert.

Notes

Let op: rode kool die op deze manier is ingemaakt, kun je natuurlijk niet meer opwarmen met wat suiker en winterkruiden.

Geniet op deze manieren van je ingemaakte rode kool:

  • op een broodje kaas
  • in de salade
  • als bijgerecht

Heb jij dit recept uitgeprobeerd? Ik vind het leuk om jouw resultaten te zien! Plaats een foto op Facebook of Instagram en tag mij met @CherryCharlieNL 🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.