Iedereen kent de rozenbotteljam van Roosvicee wel. Maar wist je dat je het ook heel goed zelf kunt maken? Mocht je ze zelf willen plukken, dan zijn rozenbottels in de herfst te oogsten.

Direct naar recept

Rozenbottels kun je op veel plekken vinden, en vaak ook midden in de stad. Makkelijk te vinden dus! Maar let op: in de stad is er veel vervuiling van auto’s, zeker langs de drukke wegen waarlangs die rozenstruiken vaak geplant worden.

Beter kun je buiten de stad op zoek gaan naar wilde rozenstruiken, die toevallig op hun plekje terecht zijn gekomen. Ik wist dat er eentje langs de fietssnelweg stond, en een paarhonderd meter verderop stond er nog één! Bonus 🙂

Rozenbotteljam maak je eigenlijk net zoals andere soorten vruchtenjam, maar wel met een extra stap: je moet namelijk de pitjes en haartjes uit het binnenste verwijderen. De pitjes zijn namelijk bitter en de haartjes kunnen irriteren.

Maar niet gevreesd: met een passeerzeef is het een fluitje van een cent! Mocht je geen passeerzeef hebben, dan zijn een gewone zeef en een pollepel ook voldoende, alleen kost het dan een hoop meer arbeid.

Het stappenplan is simpel: je kookt de rozenbottels tot ze zacht zijn, dan draai je ze door de passeerzeef. De puree kook je samen met geleisuiker in tot jam en de pitjes kun je op de composthoop gooien. Natuurlijk bewaar je de jam in gesteriliseerde potten.

Wildplukrecept: rozenbotteljam

Dit heb je nodig

  • ± 350-400 g rozenbottels

  • 200 g geleisuiker

  • sap van 1/2 citroen

Aan de slag!

  • Steriliseer voldoende potten.
  • Snijd de kontjes en kroontjes van alle rozenbottels en was ze goed in een vergiet.
  • Zet ze in een pan net onder water, breng aan de kook en laat 3 kwartier zachtjes pruttelen.
  • Draai de rozenbottels door een fijne passeerzeef. Mocht dit te zwaar zijn, dan kun je eerst een wat grovere inleg gebruiken en dan het resultaat nog een keer door de fijne zeef doen.
  • Doe de resulterende puree met de geleisuiker en het citroensap in een pan, breng aan de kook en laat 5 minuten doorkoken.
  • Schep de jam in de gesteriliseerde potten, draai het deksel erop en wacht tot ze afgekoeld en vacuüm getrokken zijn.
8 reacties
  • Leen Wijland schreef:

    Heb je recept gevolgd. Heerlijk! Hoe kom je aan die leuke etiketten?
    Groet, Leendert

  • Eveline schreef:

    Ik heb ook je recept gevolgd en de jam is gelukt! Ik wilde al zo lang jam maken van rozenbottels, maar dacht steeds aan de grote hoeveelheid werk met het verwijderen van pitjes ed. Met de passeerzeef was het goed te doen! Bedankt!

  • Jacqueline schreef:

    Hai..mij wil graag rozenbottel jam maken. Er staat vlakbij een struik met zwarte rozenbottels. Zijn deze echt ook eetbaar ? En verdwijnen de pitjes en prikkel haartjes écht door het gebruik van een passeer zeef ? Of als allereerste de pitjes en haartjes handmatig verwijderen ??

    • Charlotte schreef:

      Hoi, ik ben onbekend met zwarte rozenbottels, dus daar kan ik niks over zeggen. Houd als vuistregel aan: Alleen plukken waarvan je zeker weet wat het is, en waarvan je zeker weet dat het eetbaar is. En voor mij werkte de passeerzeef prima, geen jeuk door pitjes/haartjes!

  • Pietersma schreef:

    Na het koken van de rozenbottels doe ik de staafmixer erover en dan door de passeerzeef, gaat sneller en houd je meer over.

  • Annemie schreef:

    Eerste keer, wat een dikke brij moeilijk door zeef te duwen, en dan Brande de konfituur nog aan , zelfs al stond ik te roeren , voor mij niet meer bedankt

  • Comments

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven