Recept: De perfecte shortbread cookies

with No Comments

Ze lijken zo simpel, en bijna saai: shortbread cookies. Je hebt maar 3 ingrediënten nodig, en moeilijker dan een beetje deeg uitrollen wordt het niet. Maar als je ze maakt van de beste kwaliteit ingrediënten, kunnen ze zo ontzettend lekker zijn!

In een klein cafeetje bij een Engels kerkje (het zal ook eens niet) ben ik verliefd geworden op deze cookies. Die uit de supermarkt kunnen inderdaad droog en smakeloos zijn, maar deze homemade shortbread cookies waren perfect: bros maar niet droog, eenvoudig maar smaakvol.

Ingrediënten

  • 60 g kristalsuiker + beetje extra
  • 120 g roomboter op kamertemperatuur
  • 180 g bloem + beetje extra
  • Snufje zout

Omdat dit zo’n simpel recept is, is het belangrijk dat je de allerbeste kwaliteit ingrediënten gebruikt voor de beste smaak.

Aan de slag!

Mix de ingrediënten door elkaar met de deeghaken. Gebruik voor het laatste beetje je handen om er een mooie bal van te maken.

Bestuif een schoon werkvlak met bloem en rol je lap uit to een rechthoek van ongeveer 0,5-1 cm dik. Snijd er rechthoekige koekjes van.

Leg de koekjes met wat tussenruimte op een bakplaat met bakpapier en strooi er wat suiker overheen. Druk het lichtjes vast.

Verwarm de oven voor op 180°C. Zet de bakplaat 20 minuten in de koelkast.

Bak je shortbread cookies in 15-20 minuten goudgeel. Let op dat ze niet bruin worden, maar mooi licht van kleur blijven. Eventueel kun je de oven iets koeler houden of de baktijd verkorten.

Laat je shortbread op een rooster helemaal afkoelen voor je ze in een koektrommel stopt.

Variaties

Natuurlijk kun je voor de smaak een beetje variëren met je ingrediënten. Vervang bijvoorbeeld een deel van de suiker door vanillesuiker, bestrooi de koekjes met vanillesuiker voor het bakken, of gebruik suiker uit een pot waar je gebruikte vanillestokjes bij in hebt gestoken.

Ik gebruik tegenwoordig de vanille van Nielsen-Massey (of het Madagascar bourbon extract) als ik iets wil bakken, die hebben een zoveel rijkere en diepere smaak dan de goedkopere vanillestokjes, of het vanille-aroma van Dr Oetker!

Ook kun je wat avontuurlijker worden met je suiker: probeer eens kaneelsuiker of kokosbloesemsuiker.


Shop the post
Honolulu Palm Green behang – Graham & Brown
Katoenen servet – Dille & Kamille
NIelsen-Massey vanillestokje – Albert Heijn

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.