Sinterklaascupcakes met sinaasappelbuttercream

with No Comments

Sinterklaascupcakes met sinaasappelbuttercream • CherryCharlie.nl

Over een paar daagjes is het zover: Sinterklaasavond! Een avond die door bijna iedereen hier in Nederland wel word gevierd, en gepaard gaat met een hoop lekkers.

Speciaal voor de gelegenheid heb ik heerlijke sinterklaascupcakes gebakken – weer eens wat anders dan gevulde speculaas of banketletter! Het recept vind je hieronder.

Wat smaak betreft moet je zelf een paar dingen inschatten: hoeveel speculaaskruiden in je cake vind je lekker? Houd je het wat lichter (1 eetlepel) of wil je een wat prominentere speculaassmaak (2 eetlepels)?

Ook bij de buttercream moet je even zelf proeven en meten. Ik had toevallig nog een minuscuul flesje sinaasappelaroma staan, wat erg lekker was, en waar je maar heel weinig van nodig had. In de grotere bakwinkels en online kun je dit wel vinden. Je kunt dit ook heel goed vervangen door een hele theelepel sinaasappellikeur, bijvoorbeeld Cointreau.

Om de buttercream een zacht oranje kleurtje te geven heb ik enkele druppels gele en rode voedselkleurstof gebruikt, wat er erg mooi uitzag.

Ik denk dat ik in de toekomst zeker nog ga experimenteren met buttercream met sinaasappelsap of oranjebloesemwater, dus stay tuned voor updates!

Sinterklaascupcakes met sinaasappelbuttercream • CherryCharlie.nl

Sinterklaascupcakes met sinaasappelbuttercream • CherryCharlie.nl

Nodig

Voor de cupcakes

  • 110 g roomboter op kamertemperatuur
  • 225 g suiker
  • 2 eieren
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g bloem
  • 120 ml melk
  • 1-2 el speculaaskruiden

Voor de buttercream

  • 110 g roomboter op kampertemperatuur
  • 60 ml melk
  • 500 g poedersuiker
  • 1/2 tl sinaasappelaroma of -likeur
  • Gele en rode voedselkleurstof naar wens

Versiering

  • Bolletje bakkerskruidnoten cranberry

Sinterklaascupcakes met sinaasappelbuttercream • CherryCharlie.nl

Aan de slag!

Begin met de cupcakes. Vul een cupcakevorm met papiertjes en verwarm de oven voor op 180 °C.

 Mix de boter en suiker, voeg daarna 1 voor 1 de eieren toe.

Mix de bloem, het bakmeel en de melk door het botermengsel.

Doe in ieder vormpje een flinke eetlepel beslag en bak je cupcakes in 25 minuten gaar en goudbruin. Bak eventueel een tweede ronde als je beslag nog niet op is. Meer cupcakes meer beter 😉

Laat je cupcakes goed afkoelen op een rooster en maak ondertussen de buttercream. Mix eerst de roomboter en melk door elkaar.

Voeg beetje bij beetje alle poedersuiker toe. Als laatste breng je het op smaak met sinaasappelaroma en kun je druppelsgewijs de kleurstof toevoegen tot je een mooie zachtoranje kleur hebt.

Smeer met een mes of spatel de buttercream in cirkelvormige bewegingen op je cupcakes. Garneer met de cranberry-kruidnoten. Klaar zijn je sinterklaascupcakes!

‘t Heerlijk avondje is gekomen – eet smakelijk!


Shop the post

Bolletje bakkerskruidnoten cranberry – Albert Heijn
Taartrooster – Dille & Kamille
Theedoek met sterren – Hema

Disclaimer: De kruidnootjes heb ik gekregen van Bolletje.

Leave a Reply

CommentLuv badge