Snelle ricotta-tiramisu

with No Comments

Snelle ricotta-tiramisu | dessert | toetje | zoet | guilty pleasure | quick & easy | makkelijk | zomer

Zijn jullie ook zo dol op tiramisu? Het is één van mijn favoriete toetjes en ik heb vorig jaar met een vriend 2 schalen vol gemaakt, helemaal from scratch.

Maar als je het op de echt traditionele manier wilt doen, ben je stiekem best een tijdje bezig en zit je met een enorme lading afwas: een hoop dingen moeten apart worden gemixt voor je ze bij elkaar mag gooien, je moet eierdooiers temperen en de boel moet een tijdje opstijven in de koelkast.

Ik heb laatst een snelle variatie op tiramisu gemaakt, die minstens net zo lekker is! Hij is gemaakt met ricotta, een frisse, zachte, Italiaanse kaas die wat minder zwaar is dan mascarpone. Ook heb ik weinig suiker gebruikt – zo blijft de tiramisu lekker fris en niet overweldigend zoet.

Voor vanille extract kan ik de Dille & Kamille van harte aanbevelen. Het mag wat kosten, maar zoiets lekkers vind je niet in de supermarkt! Dit vanille-extract wordt gemaakt van bourbon vanille uit Madagascar. Deze soort vanille kun je uit duizenden herkennen, door zijn warme, donkere smaak. Dat is wel even andere koek dan die goedkope flesjes vanille aroma met platte, synthetische vanillinesmaak!

Om je tiramisu leuk op te maken kun je wijde longdrinkglazen gebruiken. Ook leuk als je een dinertje geeft.

Nodig

Voor 2 personen

  • 12 lange vingers
  • 200 ml water
  • 1 eetlepel oploskoffie
  • 250 g ricotta
  • 50 g poedersuiker
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • cacaopoeder

Aan de slag!

  1. Mix de ricotta, poedersuiker en het vanille extract tot een glad mengsel.
  2. Meng de oploskoffie met het water en week je lange vingers hier kort in.
  3. Breek per glas 3 lange vingers in stukjes voor de eerste koeklaag. Duw een beetje aan.
  4. Verdeel hierover de helft van het ricottamengsel.
  5. Maag nog een laagje van lange vingers, en maak het ricottamengsel op.
  6. Strooi met een zeefje een dun laagje cacaopoeder bovenop de ricotta en zet in de koelkast tot het moment van serveren. Enjoy!

Shop the post

Vanille extract – Dille & Kamille
Biologische ricotta – Albert Heijn
Blooker UTZ certified cacao – Albert Heijn

Snelle ricotta-tiramisu | dessert | toetje | zoet | guilty pleasure | quick & easy | makkelijk | zomer

Leave a Reply

CommentLuv badge