Maak van je social media feed een positieve en inspirerende plek

with No Comments

Vroeger vond ik al die positivity-praat altijd een beetje zweefteverig. Het leven is het leven, goede dingen zijn tof, negatieve dingen – tsja, it happens. Leer ervan of trek het je niet aan.

Maar sinds de afgelopen provinciale verkiezingen en mijn standpunt daarin krijg ik af en toe ook te maken met haters, klimaatveranderingontkenners en trollen op het internet.

Ik was mezelf al een beetje de vraag aan het stellen wat ik nou eigenlijk wil van social media, hoe ik er tegenaan kijk, toen Sophie op haar blog Naoki met deze blogpost kwam.

Blogging flatlay

Functionele negativiteit

Negativiteit in de zin van tegenvallende gebeurtenissen, dat hoort bij het leven. Kritiek, opbouwende kritiek, heb je nodig om van te leren en jezelf te verbeteren. Dit noem ik dan maar even functionele negativiteit. Je leert ervan, je kunt het een plekje geven, of je gaat er de positieve dingen meer van waarderen.

Maar omdat we tegenwoordig via het internet met zo ontzettend veel mensen in contact staan, krijgen we ook te maken met niet-functionele negativiteit: meningen en standpunten van mensen waar we niet om gevraagd hebben, waar we niks aan hebben in ons leven. Haters die alleen maar negatief zijn om je te provoceren of om je te kwetsen. Zonder social media was het waarschijnlijk nooit gebeurd, of slechts in zeer beperkte mate.

Inspirerende en positieve plek

Het mooie is: ook al ken je sommige mensen in real life, er is niemand die je verplicht om ook bevriend met ze te zijn op social media. Ik durf er geld om te verwedden dat je ontzettend veel mensen in je social media feed hebt staan die je hebt toegevoegd omdat je ze kent, niet omdat je per se geïnteresseerd bent in wie ze zijn en wat ze doen.

Met deze gedachte in mijn achterhoofd ben ik eens gaan kijken naar mijn eigen sociale kanalen: ik gebruik vooral Facebook en Instagram. Hoe inspirerend, leuk en gezellig vind ik iemand in mijn feed? Of beschouw ik zijn/haar updates vooral als spam of kwetsend?

Deze mensen kun je gerust blokkeren of ontvolgen

1 – Spammers

Op Instagram krijg ik er dagelijks wel wat volgers bij, maar niet al die volgers zijn echte mensen, die echt geïnteresseerd zijn in mij. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld grote webshops die totaal niet gerelateerd zijn aan wat ik doe, aanbieders van “gratis volgers”, restaurants van over de hele wereld waar ik nooit ga komen, instagram modellen, etc.

Maar ook op Facebook komt een hoop spam voorbij: mensen die je taggen in allemaal bullshitposts over “als je deze naam hebt, moet je op appeltaart trakteren” en al dat soort gedoe, doorstuurspam (1 like = 1 prayer!) en mensen die iedere hoax geloven.

Waarom zou ik dat soort mensen terugvolgen? Of waarom zou ik ze überhaupt deel laten uitmaken van mijn statistieken?

2 – Mensen die op een nare manier een discussie provoceren

Verschil van mening is goed. Een gezonde discussie is fantastisch. Je krijgt zo de mogelijkheid om iets in een ander perspectief te zien. By all means, blijf online bevriend met dat soort mensen! Het verbreed je wereldbeeld.

Maar sommige mensen reageren alleen op je foto’s of berichten om je te provoceren. Waarom zou je daar op reageren? Waarom zou je ze überhaupt in je feed toestaan? Ze voegen niks aan je leven toe.

3 – Iedereen waarvan je een slecht zelfbeeld krijgt, die je stress bezorgt of energie zuigt

Natuurlijk, soms kan het voorkomen dat iemand je bericht overdreven of niet leuk vindt. Dat is nog geen reden om te ontvolgen of te blokkeren.

Het wordt andere koek wanneer je er als een berg tegenop ziet om weer een bericht van iemand te ontvangen of wanneer je compleet gedraind wordt door de interactie. Of iemand die er simpelweg (voor jou) kwetsende denkbeelden op na houdt.

Voor mij zijn dat bijvoorbeeld mensen die zich negatief of bagatelliserend uitlaten over autisme, of mensen die duurzamer leven complete bullshit vinden. Maar ook mensen die constant teveel van mijn aandacht opeisen of zichzelf teveel opdringen – ja, ook als het om familie gaat.

Mest je online vriendenkring uit

Hoeveel vrienden heb jij op Facebook? Ben je blij met je feed? Of komt er een hoop rotzooi voorbij?

Wanneer je een post tegenkomt waar je niet in geïnteresseerd bent – niet nu en niet later en eigenlijk helemaal nooit niet – dan kun je rechtsboven in het bericht op de 3 stipjes klikken. Je krijgt dan aan aantal opties, waaronder “Hide all [van deze persoon/pagina]” of “Unfollow [deze persoon/pagina]”. Hou dit een paar dagen vol en je feed is een stuk schoner!

De “hide” optie is een soort light-versie: je blijft nog wel vrienden, maar je ziet niks meer van deze persoon op je wall voorbij komen.

Let er zelf op dat je ook niet teveel spam post, en vooral inspirerend blijft 🙂


Meer mindstyle

Verminder stress met een minimalistische levensstijl

Leven vanuit kindness

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.