Zijn cupcakes met Splenda stevia net zo lekker als the real deal?

with No Comments

In december kon ik als lezer van OhMyFoodness.nl twee testpakjes Splenda Steviapoeder krijgen: de bekende suikervervanger stevia, maar dan zonder het rare nasmaakje. Daar was ik stiekem wel benieuwd naar!

Nou ben ik niet bepaald iemand die expliciet op de calorieën let: ik eet wat ik wil, doorgaans gezond, gevarieerd, af en toe vegetarisch, en natuurlijk bak ik regelmatig iets lekkers.

Maar als je een product kunt krijgen dat net zo voelt, werkt en smaakt als suiker, 1 op 1 te vervangen is, dan maak je me toch we nieuwsgierig. Een iets minder grote calorieënbom kan soms echt een uitkomst zijn – vooral als je heel veel van bakken houdt, maar niet ieder jaar een grotere maat broek wilt kopen 😉

Ik besloot de Splenda pakjes (2x 60 gram) te verwerken in cupcakes met appel en rozijnen, een favoriet.

Bakken met Splenda Stevia: gewoon doen alsof het suiker is

Wat me direct opviel aan de cakejes toen ik ze uit de oven haalde, was dat ze anders bruin worden. Ze krijgen wel wat kleur bovenop, maar de karamellisatie is toch anders dan wanneer je normale suiker gebruikt.

En de smaak? Helemaal dikke prima. Inderdaad geen rare nasmaak zoals je vaak hebt bij stevia. Splenda Stevia is dus een prima suikervervanger, en je hoeft geen rare rekentoeren te doen voor je kunt beginnen met bakken 🙂

Natuurlijk?

Laat je trouwens niet voor de gek houden dat Splenda Stevia een “natuurlijke” vervanger is: omdat stevia zo ongelofelijk zoet is, wordt het gemixt met erytritol om het een suikertextuur te geven en net zo zoet te maken als gewone suiker. In een pakje zit 99,8 % erytritol en maar 0,2% stevioglycosiden.

Ik trapte er wel in: door het woord “stevia” in de naam en de steviablaadjes prominent aanwezig in het verpakkingsontwerp, dacht ik dat het een leuke, natuurlijke suikervervanger was.

Erytritol is een suikeralcohol die ongeveer 60-70% van de zoetheid van suiker heeft. Het is wel een koolhydraat, maar levert geen calorieën. Ook word je er niet dronken van, mocht je dat denken 😉

Stevia zelf is echter 200-300x zo zoet als suiker. Daarom is er maar zo weinig van nodig. De erytritol fungeert puur als “vervoermiddel” voor de stevia.

Splenda Stevia of gewoon suiker?

Mocht bovenstaande allemaal geen probleem voor je vormen, en je bent op zoek naar een makkelijk werkende suikervervanger, dan kun je Splenda Stevia kopen bij onder andere Jumbo en Kruidvat. Het kost wel een lieve duit: meer dan €5,- voor 240 gram.

Hoewel het qua smaak en textuur niet onder doet voor suiker, geef ik toch de voorkeur aan suiker. Het is goedkoper én natuurlijker.

Yield: ± 10 stuks

Appel-rozijnencupcakes met Splenda Stevia

Appel-rozijnencupcakes met Splenda Stevia
Heerlijke appel-rozijnencupcakes met minder calorieën.
Prep Time 15 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 40 minutes

Ingredients

 • 2 eieren maat L
 • 120 g Splenda stevia
 • 120 g zelfrijzend bakmeel
 • 110 g roomboter (kamertemperatuur)
 • 1/2 tl vanille-extract
 • scheutje melk
 • 1 kleine appel
 • 50 g rozijnen

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C). Vul je cupcakevorm met papiertjes.
 2. Laat de rozijnen wellen in lauwwarm water.
 3. Mix de eieren, Splenda, zelfrijzend bakmeel, roomboter en vanille-extract tot een klontvrij beslag. Voeg eventueel een scheutje melk toe om het iets vloeibaarder te maken indien nodig.
 4. Schil de appel en snijd hem in kleine stukjes. Giet de rozijnen af en laat ze even uitlekken. Roer de appel en rozijnen door het beslag.
 5. Vul de cupcakevormpjes voor de helft met beslag. Bak in 20-25 minuten gaar in het midden van de oven. Laat de cupcakes afkoelen op een rooster.

Notes

 • Ik gebruik altijd Elstar appels, het zijn een soort alleskunners. Ik had een hele grote, waarvan ik de helft gebruikt heb. Als je een kinderformaatje gebruikt in dit recept zit je goed. En anders heb je gewoon lekker extra veel appel 😉

Heb jij dit recept ook gemaakt? Ik ben heel benieuwd naar jouw resultaat! Upload een foto op Facebook of Instagram en tag mij met @CherryCharlie.nl 🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.