Guinness stoofpot

with No Comments

Guinness stoofpot | Meat & Guinness stew | avondeten | diner | dinner | slow food • CherryCharlie.nl

Weet je wat ik al heel lang wil op CherryCharlie maar constant uitstel? Recepten voor fatsoenlijke maaltijden. Niet alleen cupcakes, maar echt ouderwets en heerlijk hobbitfood.

Waarom ik dat tot nu toe heb vermeden? Ik woon in een pauper studentenhuis wat absoluut niet om aan te zien is. Foto’s maken doen ik liever alleen in mijn “fotostudio” (ofwel een plank die ik op mijn bed leg). Niemand hoeft te zien hoe afgeragd onze tafel is of hoe aftands ons meubilair eruit ziet. Niet heel erg Pinterest- of blogwaardig.

Maarrrr ik heb een tijdje terug een tafelkleed gekocht! Ja, een heus echt tafelkleed. Om die lelijke aftandse tafel te verbergen, zodat ik toch foodfoto’s kan maken van al dat lekkere eten wat ik maak. Jullie hebben al een voorproefje gehad in december, toen ik een uitgebreide kerstbrunch stylede.

Vandaag maken we stoofpot! Stoofpot is écht zo’n ouderwets gerecht wat ontzettend goed vult en waar je in de winter altijd helemaal blij van wordt. Ik heb het geleerd van mijn oud-huisgenoot Chiel en door de tijd heen mijn eigen variant gemaakt.

Het is echt supermakkelijk, je moet er alleen om denken dat je ‘s middags moet koken. Daarna is het een kwestie van een paar uur lekker pruttelen – je hebt er geen omkijken naar.

Nodig

  • ~700g runderriblappen
  • Paar eetlepels bloem
  • Olijfolie
  • 2 medium uien (of 4 sjalotjes)
  • Teentje knoflook
  • 1 bakje champignons
  • 2 pastinaken (wortels kan ook prima)
  • 1 blokje runderbouillon
  • 400 ml Guinness
  • 4 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje

Ja, dit is een hele waslijst. Maar het valt echt mee!


Ook lekker: pork & apple handheld pies


Aan de slag!

Snijd de riblappen in blokjes van ongeveer 1×1 inch. Alles wat erg hard en bottig voelt verwijder je. Coat de blokjes met de bloem. Bak in de braadpan met olijfolie mooi bruin rondom (hoeft niet gaar). Leg even apart op een bord.

Snijd de uien en hak de knoflook fijn. Fruit in het bakvet van het vlees.

Snijd ondertussen de champignons in stukjes en de pastinaken in schijfjes.

Meet de Guinness af in een maatbeker en verkruimel hier het bouillonblokje in.

Wanneer de uien en knoflook mooi gefruit zijn, voeg je het vlees, de groenten, het biermengsel en de kruiden toe. Breng de boel aan de kook en draai het vuur helemaal zacht zodra het borrelt.

Leg het deksel op de pan en laat minimaal 3 uur zachtjes pruttelen. Eventueel kun je het laatste half uur het deksel eraf halen, zodat er wat vocht verdampt en de boel wat dikker wordt.

Verwijder kruidnagels, laurierblaadjes en kaneelstokje voor het serveren. Breng eventueel op smaak met wat peper en zout.

Zo makkelijk is het, eet smakelijk!

 

Guinness stoofpot | Meat & Guinness stew | avondeten | diner | dinner | slow food • CherryCharlie.nl

Tips

Gebruik vlees van de slager, dit is doorgaans niet zo opgespoten met water om het zwaarder te laten lijken, zoals in de supermarkt. It’s worth it!

Mocht je het een gedoe vinden om de kruiden uit je stoofpot te vissen voor het serveren, gebruik dan een groot thee-ei. Te koop bij de Dille & Kamille. Een ander alternatief is om wel het kaneelstokje en de laurier eruit te vissen, maar als je de kruidnagels niet meer kunt vinden, moet je tegen je mee-eters zeggen dat ze die niet opeten maar op de rand van hun bord leggen, mochten ze die tegenkomen. Ik doe dat laatste altijd. Lazy cook 😉

Andere kruiden die ook lekker zijn om in de stoofpot mee te laten trekken zijn piment, jeneverbes en steranijs. Maak een leuke combi!

Deze stoofpot is erg lekker met friet. Ook makkelijk zelf te maken door (zoete) aardappel in repen te snijden, te coaten met olijfolie en een snufje zout, en dan een uur te bakken in de oven op 180°C.

Je kunt deze stoofpot ook heel makkelijk een dag van tevoren maken en de volgende dag alleen opwarmen. Dit hebben we een paar jaar geleden met kerst gedaan. Volgens sommige mensen is stoofpot van een dag oud nog lekkerder dan verse, net als met erwtensoep.


Shop the post

Wit tafelkleed – Dille & Kamille
Kruidenei – Dille & Kamille
Braadpan – Hema

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.