Survivalgids voor een December zonder overprikkeling

with No Comments

December: Een drukke maand vol feestelijkheden. Leuk? Voor sommige mensen wel. Voor anderen niet. Als je introvert of autistisch bent, of als je net een burnout hebt gehad, is December een ware overprikkelingshel. Alleen sociaal gezien al, en dan heb ik het nog niet eens over de muziek, drukte op straat, en knipperende lichtjes overal.

Vandaag een kleine survivalgids voor iedereen die niet overprikkeld wil raken, maar wel een beetje van de gezelligheid mee wil krijgen.

1 – Sinterklaas zonder cadeautjes…

Ik heb het in een eerder artikel genoemd, maar vier Sinterklaas lekker zonder cadeautjes. Op een gegeven moment heb je toch geen idee meer wat je moet vragen, en de feestdagen gaan vooral om het samenzijn. Wat we met mijn ouders vaak doen is gewoon lekker het gourmetstel op tafel en een avondje gezellig eten. Eventueel met een oude Sinterklaas CD aan.

2 – …of vier lekker geen Sinterklaas

Als je kinderen hebt is dit een beetje lastig, maar als je geen kinderen hebt: vier lekker geen Sinterklaas. Niemand dwingt je. Als je geen zin hebt in gedoe, dan heb je er geen zin in. Klaar.

3 – 1 kerstdiner per jaar

Spreek met jezelf af dat je maar naar 1 kerstdiner gaat: dat van je favoriete kant van de familie. Zelf heb ik ooit 4-5 kerstdiners in een maand gehad: met mijn studentenhuis, met mijn oude studentenhuis, met het huis van mijn vriend, met de vereniging, en dan ook nog eens bij mijn ouders. Nopenopenope. Doen we niet weer. Veel te veel drukte en gedoe (ook als je alleen maar hoeft op te dagen om je buikje vol te eten).

4 – Zorg voor oplaaddagen tussen feestjes

Heb je toch meerdere feestjes bij vrienden en familie, zorg dan dat je na ieder feestje een oplaaddag hebt. Zorg dat je niet te veel alcohol drinkt, want anders wordt je oplaaddag een uitbrakdag en dan heb je er niet zoveel aan. Maak er lekker een pyjamadag van en ga lekker lezen / gamen / knuffelen met je lief, of ga lekker de natuur in om een flinke wandeling te maken.

…en alone time tijdens feestjes

Wanneer iedereen uitgebreid aan het socializen is, kun jij je terugtrekken in de keuken om daar te helpen. Of knijp er even tussenuit voor een wandelingetje om ruimte te maken in je hoofd.

Survivalgids voor een December zonder overprikkeling • CherryCharlie.nl

5 – Potluck kerstdiner

Dit vind ik het beste concept ooit. Iedereen neemt wat mee, je maakt er een groot buffet van, je eet wat je lekker vindt en op=op. Je kunt het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt, bijvoorbeeld een salade of een toetje in elkaar flansen. Zo gebeurd. Hoef je ook geen uren in de keuken te staan als je dat niet zo leuk vindt.

6 – Vier Oud & Nieuw lekker thuis

Waar Sinterklaas en Kerst echt gezelschapsfeesten zijn, kun je je er bij Oud & Nieuw een stuk makkelijker van af maken. Vier het lekker thuis met je lief, zonder gedoe. Gewoon een fles bubbels, een paar hapjes en naar bed wanneer jij dat wil.

Paul en ik logeren rond Oud & Nieuw een paar dagen bij zijn ouders en daar houden ze er ongeveer hetzelfde idee op na: gewoon lekker relaxt doen is al gek genoeg. Wijntje, snackies, 24Kitchen op tv. Niet zoveel moeten. Heerlijk.

7 – Negeer Black Friday

Overgewaaid uit Amerika en hét schoolvoorbeeld van massahysterie. Drukke winkels, winkelpubliek dat alles behalve netjes met de waar omgaat, en deals waarvan je je niet kunt voorstellen hoe ze nog een greintje marge kunnen hebben. In onze kapitalistische cultuur schijnt er kennelijk geen hoger doel te zijn dan zoveel mogelijk “must-haves” te kopen voor zo weinig mogelijk geld. Spullen die je anders nooit gekocht zou hebben. Wat je wel kunt doen: schrijf je uit voor elke nieuwsbrief die met Black Friday in je inbox krijgt. Opgeruimd staat netjes.

8 – Lekker geen kerstboom

Kerstbomen zijn tof. En de echte ruiken nog lekker ook! Maar ze geven ook een hoop rotzooi, met al die uitvallende naalden. En zo’n ding neerzetten heeft best wel wat voeten in de aarde. (Of eigenlijk een kluit, technisch gezien.) Mocht je echt geen energie hebben voor het hele op- en aftuigen van die boom en 3x in de week stofzuigen, timmer dan van 3 latjes een driehoek, span horizontale touwtjes en hang al je kerstkaarten erin. Heb je toch nog een beetje een kerstboom 🙂

Survivalgids voor een December zonder overprikkeling • CherryCharlie.nl

Wat zijn jouw plannen voor de feestdagen?


Shop the post!

LED kerstlampjes, Hema
Paper Cloud magazine – Denksport
The little book of Hygge, Meik Wiking – Bol.com

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.