Mooi boek: The Long Cosmos

with No Comments

 

Afgelopen zomer is hij al uitgekomen. Natuurlijk was ik vergeten te reserveren / pre-orderen op Bol.com, dus ik had het pas afgelopen maand door. Stupid me. Maar ik heb hem in enkel dagen uitgelezen.

The Long Cosmos.

Het vijfde en laatste deel van The Long Earth serie van Terry Pratchett en Stephen Baxter. Ongelofelijk mooi.

Synopsis

Joshua, het jongetje dat je in The Long Earth hebt leren kennen, en waarmee je bent meegegroeid, is nu een oude man die tegen de 70 loopt. Hij wil graag nog een laatste reis maken, voordat hij te oud is en de energie niet meer heeft voor hiking en survivalling – want dat is basically wat hij doet tijdens zijn lange omzwervingen door het lange multiversum.

Ondertussen bouwen de Next, een soort nieuw geëvolueerde, superintelligente versie van mensen, een supercomputer die zo groot is als een compleet continent, om gehoor te geven aan een oproep uit de kosmos: JOIN US. Wat betekent dat? En hoe dan?

Ik zal niet teveel spoilen, maar alle oude vertrouwde dingen uit de serie komen bij elkaar: The Gap, trolls, traversers, Joshua Valienté, de Next, soft spots, de Amerikaanse navy die er alles aan doet om de boel onder controle te houden, maar uiteindelijk wéét je gewoon dat de boel escaleert in iets geweldigs en nieuws op het gebied van Stepping.

Over de schrijvers

Ik vroeg me af of dit boek geschreven was door Stephen Baxter alleen, al dan niet met aantekeningen en kladjes van Terry Pratchett. De mannen hadden namelijk een contract voor 5 boeken, maar Pratchett is in 2015 overleden – voordat het laatste boek werd gepubliceerd.

In het voorwoord schrijft Baxter dat ze alle boeken allang zo goed als af hadden rond de tijd dat deel 3 (The Long Mars) werd gepubliceerd. Maar het is natuurlijk promotioneel en marketingtechnisch helemaal niet slim om alles tegelijk te publiceren 😉 Hij heeft dus alleen nog wat laatste dingetjes bijgeschaafd.

The Long Cosmos book review • CherryCharlie.nl

The Long Cosmos book review • CherryCharlie.nl

Mijn mening

Alsof je dat nog niet weet. Mijn vader had het eerste deel gekocht, en ik vond het geweldig. Zodoende heb ik alle opvolgende delen gepre-ordered bij Bol.com (behalve dus de laatste, dommie die ik ben). Ieder boek in deze serie is opnieuw een vlechtwerk van verschillende verhaallijnen en personages, die op een gegeven moment elkaars pad kruisen.

Ik ben altijd al gefascineerd geweest door het creëren en ontdekken van nieuwe werelden, zoals Middle Earth, Discworld en MYST. The Long Earth series geeft je dat in veelvoud, en The Long Cosmos is de absolute climax. Ik heb lange een paar late nachten (lees: onder andere 6 uur ‘s ochtends…) gehad dankzij dit boek! Ik hoop ZO HARD had ze er films of een TV serie van gaan maken. Liefst films. Hoe epischer hoe beter.

Zelf The Long Cosmos lezen?

Voor je gemak heb ik alle 5 de boeken hier op en rijtje gezet. Ik kan simpelweg niet goed genoeg in woorden uitdrukken hoe awesome het is om door dat multiversum van The Long Earth te reizen. Er zijn zoveel geweldige en onbeschrijfelijke dingen te ontdekken! Je moet het gewoon zelf lezen.

Support CherryCharlie.nl door via onderstaande links te shoppen:

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.