Before & after: van jurk naar rok

with 2 Comments

Hey folks,

Hebben jullie dat ook wel eens? Dat je een superleuk jurkje hebt, maar dat het op een gegeven moment te klein of te strak is geworden? Ik wel.

Een paar jaar geleden heb ik een fantastisch zomerjurkje van Fornarina gekocht. Blauwgeruit, wijd uitlopende rok. Landelijker en Hobbitachtiger kon bijna niet!

Helaas ben ik in de tussentijd flink wat kilo’s aangekomen: ik houd wel van lekker eten en een wijntje of speciaalbiertje op zijn tijd (of twee, of drie…). Anyway, het lijfje was dus veel te strak, maar de stof was nog hartstikke goed! Ik besloot om het lijfje af te knippen en mooi tailleband te zoeken, zodat ik er een lekker zomers rokje van kon maken.

Before

Before & after: Van strak jurkje naar passende rok, inclusief stappenplan • CherryCharlie.nl

After

Before & after: Van strak jurkje naar passende rok, inclusief stappenplan • CherryCharlie.nl

Nodig:

 • Jurkje dat niet meer past
 • Kleermakerskrijt
 • Stofschaar
 • Spelden
 • Decoratief taille-elastiek

Plan de campagne:

 1. Indien nodig, geef met kleermakerskrijt aan waar het lijfje van het rokje gescheiden moet worden. Sommige jurkjes hebben hier een naad zitten (lekker makkelijk), anderen zijn uit 1 stuk geknipt en hebben deze stap wel nodig.
 2. Knip het rokje los van het lijfje. Zorg dat je de boel niet te kort knipt. Dit kan altijd later nog.
 3. Meet de juiste lengte taille-elastiek door het rond de plek te passen waar uiteindelijk de bovenkant van je rokje moet komen. Dit kan in je taille zijn, maar ikzelf heb wat lager gemeten, zodat het rokje meer iets boven mijn heupen komt te hangen.
 4. Speld het elastiek vast in een cirkel en knip het teveel af. Laat wel een centimeter ruimte voor de naad.
 5. Keer het elastiek binnenstebuiten en naai het vast. Knip het overgebleven materiaal een beetje netjes bij, je wilt zometeen geen lelijke bobbel in je rokje!
 6. Keer de rok binnenstebuiten en speld de voorkant, achterkant en zijkanten van de rok aan de voorkant, achterkant en zijkanten van het elastiek. Doe dit zo dat wanneer je de rok aan hebt, de afgeknipte rand van de stof netjes verborgen wordt achter het elastiek. Niet voor niets heb ik decoratief elastiek uitgezocht! 😉
 7. Verdeel de stof tussen de spelden evenredig en plaats spelden in het midden tussen de spelden. Doe dit nog een keer en nog een keer, zodat de stof mooi verdeeld is, de spelden op ongeveer 4 cm afstand van elkaar zitten en de stof eigenlijk geen kant meer op kan.
 8. Keer het rokje nu met de goede kant naar buiten en naai langs de onderkant van het elastiek de stof vast. Draad afknippen, spelden eruit en voilà! Je bent al klaar.

Denk je dat dit moeilijk is? Nee! Dit was een van de eerste keren dat ik een naaimachine aanraakte (2 vilten lappen aan elkaar naaien voor een tablethoes telt niet hoor).

Het meeste werk ging hem zitten in het uitvinden hoe ik hem moest inrijgen en de onderdraad op het spoeltje moest krijgen. Mijn naaimachine is namelijk zo oud dat er geen handleidingen meer voor te vinden zijn.

Succes! En vergeet niet om een linkje naar het resultaat hier beneden in de comments te posten 🙂

2 Responses

 1. Astrid
  | Reply

  Wat een goed idee! En het rokje is echt heel leuk geworden!
  Astrid recently posted… In de pers: nieuwe collectie essence “try it. love it!”My Profile

  • Charlotte
   | Reply

   Dankjewel! 🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.