Goed boek: De verborgen impact

Sinds een paar maanden verdiep ik me steeds meer in klimaatverandering en duurzamer leven. Maar hoe begin je? Hoe verduurzaam je efficiënt? Ik denk niet dat er een boek meer impact op mij heeft gehad dan De Verborgen Impact. En daarom moeten jullie het ook lezen.

Ik dacht altijd dat ik wel redelijk goed bezig was: verpakkingsvrije shampoo van Lush, geen rijbewijs en auto, lang niet ieder jaar met het vliegtuig op stap, kamperen in plaats van roadtrips en af en toe een dagje vegetarisch eten. Ik heb een hekel aan vervuilende sporten zoals Formule 1 en motorcross. Ik steek geen vuurwerk af omdat ik dat zonde van het milieu én zonde van mijn geld vind.

Maar alsnog.

Babette Porcelijn zet in De Verborgen Impact pijnlijk duidelijk uiteen hoe wij in de kapitalistische westerse wereld impact hebben op de aarde.

Iedereen weet wel dat het belangrijk is om zuinig om te gaan met energie en water, en dat auto’s best wel milieuvervuilend zijn. Maar dit boek laat je precies zien wát voor impact je precies hebt, en druk je met je neus zo onsubtiel op de feiten dat je na afloop eigenlijk niks anders kan dan je lifestyle verduurzamen.

In haar boek laat ze zien hoeveel CO2-uitstoot, energie, watergebruik en afval er gepaard gaat met het produceren van de dingen die wij dagelijks gebruiken, zoals een laptop, spijkerbroek, of stukje vlees. En daar schrik je toch best wel van.

In Nederland leven wij dagelijks alsof we wel 4 aardes tot onze beschikking hebben, alsof grondstoffen oneindig zijn en afval vanzelf in een zwart gat verdwijnt.

We kunnen alles maken, omdat we er het geld voor hebben.

Maar om onze consumptiemaatschappij te voorzien, gebeuren er buiten ons zicht om dingen die absoluut niet okee zijn. Opwarming van de aarde door het gebruik van fossiele brandstoffen. Dat weten we inmiddels wel. Maar heb je ooit nagedacht over de ongelofelijk vervuilende mijnbouw die nodig is om grondstoffen voor jouw laptop of telefoon te leveren? Of hoe talloze hectares kostbare landbouwgrond verpest en verspild worden voor die enorme hoeveelheid krachtvoer die er nodig is voor een stukje vlees, en hoe dit niet te rijmen is met de voedselproductie die nodig is om de wereldbevolking over slechts enkele decennia van voedsel te voorzien?

Bereken je eigen impact

Met behulp van een tooltje op Babettes website Mijn Verborgen Impact kun je berekenen wat jouw impact is.

Nou is hij niet heel uitgebreid (ik heb gegokt dat we ongeveer op 35 m2 wonen per persoon hier, maar het is echt energielabel Z dus mijn impact is hoger dan hier wordt aangegeven), maar het is een goede indicatie.

Ook al ben ik een stuk gematigder dan de  gemiddelde Nederlander, ik leef alsnog alsof we twee en een halve aarde tot onze beschikking hebben. TWEE EN EEN HALF! En dan eet Paul meer vlees dan ik, en binnenkort hebben we misschien een autootje. En als ik denk aan de absurde hoeveelheden vlees die mijn huisgenoten naar binnen werken (een halve kilo vlees in een eenpersoons maaltijd is geen uitzondering)… De horror.

Een van de belangrijkste dingen in mijn ogen is dat we ons daadwerkelijk bewust worden van die impact. Niet meer mindless blijven consumeren, maar ons echt bewust zijn van wat, waarom en hoe we consumeren. Dan ben je je ook veel bewuster van waar je verbeterpunten zitten en hoe je dan je lifestyle kunt aanpassen.

Impact top 10

De Verborgen Impact is opgedeeld in 3 overzichtelijke delen die je laten zien wat je impact is, wat de gevolgen van jouw impact zijn en hoe we ze kunnen oplossen, in het groot en in het klein. Want iedereen kan zijn steentje bijdragen.

Babette heeft ook een impact top 10 samengesteld die behoorlijk verschilt van de lijstjes die je normaal gesproken ziet, omdat ze ook de impact van grondstofwinning, productie en vervoer meerekent, en niet alleen het gebruik. Dit is haar top 10 voor de gemiddelde Nederlander:

  • Spullen
  • Vlees
  • Wonen
  • Auto
  • Plantaardig eten, vis en dranken
  • Vliegen
  • Kleding & textiel
  • Zuivel & eieren
  • Badkamer
  • OV

Let er wel op dat dit gemiddelden zijn. Als jij geen auto hebt, valt die impact dus weg. Maar rijd je meer dan 25000 km per jaar, dan verschuift hij al naar plek 2 en al heel snel daarna naar plek 1 in jouw persoonlijke impact tot 10. Net als vliegen: een retourtje Bali (24000 km) heeft direct 5x zoveel impact als het gemiddelde dat staat aangegeven en daarmee komt vliegen opeens in de top 3.

Zelf doen

Minder lang douchen is een goede zaak, net als niet iedere maand nieuwe kleren kopen, maar heeft bijvoorbeeld veel minder impact dan minder vlees eten of minder nieuwe spullen kopen. Dit zijn een paar grote dingen waarmee je echt veel verschil kunt maken:

1 – Minder nieuwe spullen kopen

Een hoop dingen kun je ook prima tweedehands kopen (en eventueel opknappen), of van vrienden / familie lenen. Heeft echt iedereen in de familie een eigen boormachine nodig? Kun je jouw werkzaamheden ook op een refurbished laptop uitvoeren? Moet je echt met ieder abonnement een nieuwe telefoon? Gooi zelf ook niet klakkeloos alles weg, maar kijk of je er iemand anders blij mee kunt maken door het op Marktplaats of Facebook te zetten.

2 – Minder vlees eten

Wij westerlingen eten echt zo. belachelijk. veel. vlees. Echt veel meer dan we nodig hebben! Het enige wat je écht het beste uit vlees kunt halen is vitamine B12, omdat dat verder alleen in een handjevol obscure groenten zit die doorgaans niet in de winkel te krijgen zijn. Je zou ze dan zelf moeten gaan telen of supplementen slikken.

Ga eens een dagje vegetarisch eten in de week, en daarna 2, 3, 4 – misschien wel 7 daagjes. Er zijn zoveel lekkere gerechten waar je geen vlees voor nodig hebt!

3 – Isoleer je huis

Onderzoek eens wat het energielabel van jouw huis is, en ga daarmee aan de slag! Besparen op stookkosten scheelt een hoop energie. Ook als je een huurhuis hebt of op kamers woont en er vrij weinig over te zeggen hebt, kun je kleine dingetjes doen zoals aluminiumfolie achter de verwarming plakken, zodat de warmte je kamer in wordt gekaatst.

4 – Verwarming lager

Trek een warme trui aan, of pak je lekker in in een dekentje. Voelt zo lekker comfortabel en knus 🙂 In mijn studentenhuis moet in de winter de thermostaat in de woonkamer rond de 25(!) staan, om boven niet te vernikkelen… Ja, hier schaam ik me echt voor. 🙁

5 – Droger de deur uit

Ja, hij is superhandig en je kleren komen er zo lekker warm uit, maar een droger VREET energie. Warmte opwekken door verbranding (of dat nou voor de douche, verwarming of droger is) is nou eenmaal niet zo duurzaam. Hang je kleding liever aan een rek te drogen. Op een droge dag kan dat zelfs in de tuin (ook als het geen warme zomerdag is).

De Verborgen Impact is hier te koop

2 reacties
  • Nienke schreef:

    Dit is zeker de moeite waard om eens te lezen. Ik ben wel benieuwd hoe slecht ik het doe.

  • Comments

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven