Het zou nu toch wel redelijk tot iedereen zijn doorgedrongen dat de huidige snelle klimaatverandering niet zo goed is voor ons en de aarde, en dat we daar met zijn allen wat aan moeten doen: wij als burgers en consumenten, de overheid ̩n het bedrijfsleven moeten allemaal ons deel doen en zorgen dat we niet meer troep maken en broeikasgassen uitstoten dan de aarde en het leven aankunnen. Maar hoe doe je dat, verduurzamen? Nou Рstap voor stap.

(Voor degenen die het nog niet snappen: Deze graphic van XKCD laat ontzettend duidelijk zien wat er nou precies zo abnormaal is aan de huidige opwarming.)

Op Ecohobbit laat ik je regelmatig kleine dingen zien die je makkelijk in je leven kunt toepassen, waardoor je een beetje kunt verduurzamen. Vandaag nemen we de keuken eens onder de loep. Wat kun je daar eigenlijk allemaal verduurzamen?

1 – Kliekjesdag

Een inkoppertje is kliekjesdag. Gooi restjes eten niet weg, maar doe er later in de week nog wat mee: bak ze op, maak er soep van, gooi restjes groente door de curry of stoofpot, you name it. Of eet het de volgende dag, of als lunch. Hoe vaak ik wel niet stukken pumpkin pie of hartige taart in Paul zijn broodtrommel heb gestopt!

Wacht echter niet te lang met het opeten van je kliekjes – anders kun je ze alsnog weggooien!

2 – De 35% sticker

Albert Heijn plakt kortingsstickers op producten die op de datum zijn, of bijna. Hun manier van verduurzamen! Wanneer je boodschappen doet, kijk dan eerst even of er van het product wat jij nodig hebt, ook een variant is met een 35% sticker. Of daag jezelf uit en stel een maaltijd samen die helemaal of voor het grootste deel uit 35% boodschappen bestaat! Is ook nog eens leuk voor de portemonnee.

Wat je echter niet moet doen, is producten kopen omdat er een 35% kortingssticker op zit, en ze vervolgens niet gebruiken. Ik heb een huisgenoot gehad die dat deed. Beetje zonde.

Edit juni 2020: Jumbo heeft tegenwoordig een “samen minder verspillen”-schap waarin je producten die op de datum zijn voor bodemprijzen kunt krijgen.

3 – Wax wraps

Wanneer je etensresten bewaart, stop je er al gauw een stukje vershoudfolie omheen. Maar wist je dat er ook een duurzame, herbruikbare variant is voor al die meters plastic die je op deze manier jaarlijks weggooit? Wax wraps zijn eigenlijk stukjes katoen doordrenkt met bijenwas (en soms wat andere ingrediënten om het vouwen wat makkelijker te maken, zoals boomhars en kokosolie).

Als je een beetje handig bent, kun je ze zelf maken, maar eigenlijk is het veel makkelijker om ze te kopen. Een van de plekken waar je terecht kun is Biocare Online, zijn verkopen wax wraps van het merk Superbee. Superbee maakt gebruik van OTOP gecertificeerde bijenwas en biologische kokosolie. Dus ook nog eens blije bijen en natuur 🙂

4 – Potjes verzamelen

Ik ben een groot fan van glazen potjes en flessen verzamelen. Eigenlijk alles wat geen plastic dop heeft, maar een fatsoenlijke metalen schroefdop of een beugelsluiting, was ik grondig af en bewaar ik. Je kunt ze voor van alles gebruiken: ik heb er een paar in de badkamer staan voor watjes, wattenstaafjes en brillendoekjes, ik stop mijn losse thee erin, ik maak zelf siroop… Je kunt het zo gek niet bedenken. Ik gebruik ze ook om restjes saus in de koelkast te bewaren. Pas wel op: glazen potjes kun je beter niet in de vriezer stoppen.

5 – Inmaken

Wat je ook heel goed kunt doen met bovenstaande potjes, is zelf producten inmaken voor de winter! Dit is vooral ontzettend leuk wanneer je een eigen moestuin hebt. Ik kan me nog herinneren dat we vroeger een paar bessenstruiken in de tuin hadden, en dat mama tientallen potjes bessengelei maakte. Lekker op brood, in de yoghurt, op de griesmeelpudding, of leuk om als cadeautje weg te geven.

Ook als je geen moestuin hebt is het leuk om dingen in te maken. Let in de supermarkt of op de markt goed op wat er in het seizoen is, of waar een overschot van is. Vaak worden er bergen van spotgoedkoop weggedaan. “50% korting! Koop dit alsjeblieft! Anders moeten we het weggooien!” Let maar eens op wanneer het aardbeien-, appel- komkommer- of pompoenseizoen is. Sla je slag, plan ene middagje in de keuken en je hebt de rest van het seizoen heerlijk zelf ingemaakt spul in de voorraadkast staan.

Een paar ideeën om je op weg te helpen: aziatische zure komkommers, appelmoes, bessensaus, vruchtenjam, ingelegde radijsjes, atjar, sambal, limonadesiroop – en zo kan ik nog wel even doorgaan.

6 – Heteluchtoven

Deze verraste mij toen ik het ergens las, maar ergens is het ook wel logisch. Wanneer je een oven hebt die naast een boven- en onderwarmtestand ook een heteluchtstand heeft, kies dan voor de heteluchtstand. Of ruil eindelijk je oude oventje in voor een heteluchtoven! Bij een heteluchtoven wordt de warmte beter verdeeld over de ruimte, waardoor je de temperatuur niet zo hoog hoeft te zetten als bij boven- en onderwarmte. En dat bespaart natuurlijk energie!

7 – Inductie

Helaas hebben wij het nog niet, maar als je wilt toewerken naar een huis dat helemaal van het gas af is, is een inductieplaat natuurlijk dé oplossing. Inductie werkt met een elektromagneet, dus als je groene energie gebruikt, is dat 100% duurzaam!

Kook je nog op gas en wil je toch wat duurzamer koken, match dan je pannen met de goede pit: kleine pan op een kleine pit, grote pan op een grote. En het is echt niet nodig om het gas constant vol open te hebben. Wanneer mijn water kookt, draai ik het gas zo laag dat het nog nét bubbelt. Je voegt dan net genoeg energie toe om het water aan de kook te houden en gebruikt/verspilt zo veel minder gas.

Sommige mensen gaan zelfs zo ver dat ze het gas helemaal uitzetten zodra het water kookt, en hun groenten heel langzaam laten garen. Voor mij neigt dat nogal naar ecorexia (de extreme variant van verduurzamen) – ik wil nog wel normaal praktisch kunnen leven. De enige keer dat ik dit wél doe is tijdens backpacken – hoe minder brandstof ik mee zeul, hoe fijner voor mijn rug 😉

8 – In bulk kopen

Wanneer je in bulk koopt, heb je netto minder verpakking nodig. En minder verpakkingsmateriaal betekent natuurlijk dat je minder afval produceert! Soms heb je zelfs te maken met een duurzamere verpakking, of kun je zelf een zakje of bakje meenemen. Noten op de markt bijvoorbeeld hebben vaak een duurzamere verpakking (papieren zakje, makkelijk te recyclen) dan noten in de winkel (plastic zakje met 9 van de 10x folie aan de binnenkant, moet dus bij het restafval). En de herbruikbare zakjes voor groente en fruit die je bij diverse supermarkten nu kunt kopen, die kun je natuurlijk ook prima bij de groentekraam gebruiken.

Disclaimer: Voor dit artikel heb ik de Wax Wraps cadeau gekregen van Biocare Online. Dit verandert natuurlijk niks aan mijn mening. Ik streef er altijd naar om zo inspirerend mogelijke artikelen te schrijven voor jullie.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven