Verminder stress met een minimalistische levensstijl

with No Comments

Toen ik te horen kreeg dat ik overspannen was, moest ik een lijst maken van verplichtingen en een lijst van dingen waar ik ontspannen of blij van werd. Op basis hiervan kon ik weloverwogen kiezen welke activiteiten ik bleef doen en welke ik liet vallen. Ofwel: mijn lifestyle opruimen.

Omdat ik in die periode van “verplicht ontspannen” niet heel veel te doen had, besloot ik het boek The Life-Changing Magic Of Tidying van Marie Kondo eindelijk eens uit te lezen – gekregen met Sinterklaas maar nooit verder gekomen dan een paar bladzijden.

Vervolgens heb ik mijn studentenkamer eens flink onder handen genomen. Stapje voor stapje. En wat heb ik een boel meuk en zooi weggegooid! Ik weet niet eens meer hoeveel vuilniszakken ik heb gevuld, maar het waren er veel.

Man, wat gaf dat een rust in mijn hoofd: en opgeruimd leven en een opgeruimde levensruimte.

Beginnen met minimaliseren

Eigenlijk is de Konmari-methode een eerste stapje richting een minimalistische levensstijl. Voor mijn gevoel dan. Je leert afscheid nemen van spullen die niet (meer) nuttig zijn, je gaat wat je hebt meer waarderen, en je bent gelukkiger met minder. (En serieus, als ik op dit moment de energie had, zou ik nu nog zo’n Konmari-rondje kunnen doen.)

Op verschillende blogs had ik al eens gelezen over minimalisme. Geen all-out 100% minimalisten die hun plekje op het web volschrijven over minimalisme, maar jong vrouwen net als ik, die minimalisme met kleine beetjes tegelijk steeds meer in hun leven proberen toe te passen en daar af en toe over vertellen.

En daar kwam ik diezelfde waarden tegen:

  • Afscheid nemen van spullen die je niet nodig hebt;
  • Waarderen wat je hebt;
  • Gelukkiger zijn met minder.

En ook zij hadden dezelfde ervaring als ik: opruimen en een minimalistische levensstijl geven een gevoel van rust.

We leven in een drukke, overvolle maatschappij. In Nederland leven we als legbatterijkippen hutjemutje op elkaar, we worden constant bestookt met social media berichten, we moeten altijd maar bereikbaar zijn voor studie of werk, series en films worden constant onderbroken door reclame en onze brievenbus puilt uit van de folders die het bewijs zijn voor onze consumptiemaatschappij. En daarnaast hebben we ook nog en huishouden te runnen, hebben we misschien wel kinderen, zijn we mantelzorger voor een ouder familielid, zijn we lid van verenigingen en clubs en hebben we ook nog onze eigen hobbies. Rust is er eigenlijk nauwelijks meer bij.

Ofwel: onze levens zijn overvol. We zijn gestresst. Wanneer heb jij je voor het laatst écht ontspannen gevoeld?

Ik voelde me heerlijk ontspannen toen ik verplicht moest gaan minimaliseren. Niet met die woorden. Maar de daad zelf kwam daar in principe wel op neer.

Een minimalistisch, simpel leven geeft een stuk minder stress. Daar ben ik van overtuigd, zelfs nu ik pas slechts een klein hapje heb geproefd.

Gebieden waarop je kunt minimaliseren

1 – Spullen

Minder spullen is minder troep. Minder troep is minder zorgen om dingen kwijt te raken. Minder onbewust nadenken over alles was je hebt. Er wordt minder ruimte in beslag genomen door nutteloze spullen (die dozen op zolder weetjewel, waar je nooit in kijkt). Je huis schoonmaken wordt makkelijker. Scheelt ook weer tijd, en dus stress.

2 – Kleding

Heb je je kledingkast wel eens uitgemest? Ik durf te wedden dat ook jij talloze kledingstukken hebt die je niet meer draagt. Jurkjes waar je niet meer in past en dus nooit meer draagt, verenigingsshirts van clubs waar je geen lid meer van bent en die je nooit meer draagt, stapels oude shirts die je hebt gedegradeerd tot pyjama of sportshirt en… inderdaad! Nooit meer draagt. Weg ermee.

3 – Social media

Vroeger zat ik iedere dag wel op Facebook of Twitter. Voor engagement enzo: lezers trekken en proberen te houden. Maar zo werkt het niet heel erg. Voor mijn gevoel ontstaan online gesprekken en soms vriendschappen meer spontaan, omdat je interesse heb in die ene persoon. Ik plan nu één keer in de maand mijn social media berichten in, en ga eigenlijk alleen nog online om terug te kletsen als er reacties zijn.

4 – Boodschappen en eten

En dan bedoel ik niet per se dat je minder moet kopen of minder moet eten – hell no! Ga in plaats daarvan bewuster eten. Maak van tevoren een boodschappenlijstje als je voor de grote boodschappen van de week gaat, of doe elk dag verse boodschappen voor het avondeten.

Koop geen rollen koek en zakken snoep, maar maak je eigen lekkers. Ik heb zelf afgelopen week fudge gemaakt. Niet eens moeilijk (okee, 1e keer mislukte maar 2e keer was perfect), en ontzettend rewarding. En een stuk lekkerder omdat je iedere hap zelfgemaakt hebt! Veel leuker dan een willekeurige zak zoetigheid naar binnen te werken.

5 – Vrienden en sociale contacten

Dit klinkt misschien heel radicaal, maar met hoeveel mensen ga je écht om, en hoeveel mensen ken je en zeg je hoi tegen? Bij mij verschilt dat aantal nogal. Er is maar een heel kleine, selecte groep mensen waarvoor ik de moeite doe om eens gezellig af te spreken.

Dit zijn precies de mensen waarbij ik me 100% prettig voel, waarbij ik me niet anders hoef voor te doen en waarbij ik altijd eerlijk kan zijn. Ook als ik moe ben of pijn heb. Zij accepteren me zoals ik ben, ze nemen het me niet kwalijk als ik ergens geen energie voor heb en weten dat ik ontzettend veel van ze houd en alles voor ze zou doen als ze erom vragen.

De rest? Sure, ik wil ze best accepteren als Facebookvriendje. Ik zeg hoi tegen ze op straat of in de supermarkt. Ik kan best leuk met ze kletsen in de bar. Maar echte vrienden? Nee, zo zou ik ze niet noemen. Tegen de grote restgroep zeg ik dan ook vaker nee.

Een minimalistische levensstijl betekent ook nadenken over wie je echte vrienden zijn. Ik heb een beperkte hoeveelheid energie en steek die liever in de mensen die echt iets voor me betekenen.

6 – Activiteiten

Toen ik studeerde, deed ik er tal van dingen bij: ik turnde een paar jaar, probeerde judo uit, zong bij een koor, en nog een koor, en projectmatig bij een derde koor, ik startte mijn eigen onderneming als musicus, ik wilde alle persevenementen bijwonen waarvoor ik als blogger een uitnodiging kreeg, ik ging yoga doen, ik werkte bij een studentenbar, was op een gegeven moment tappershoofd, zat in tal van commissies, ging bestuur doen…

Als ik dit allemaal lees, heb ik echt geen idee hoe ik dit allemaal tegelijk klaarspeelde. Hoe? Hoe in vredesnaam?!

Zoals in aan het begin van mijn blogpost vertelde, heb ik ook hier drastisch in gesneden. En zo is het klokje weer rond.

Inspiratie

Mocht je meer inspirerende artikelen over minimalisme willen lezen, check dan de volgende twee blogs:

Naoki.nl

Team Confetti.nl

Ook kan ik je het boek van Marie Kondo heel erg aanraden.

Minimaliseer jij in je leven? In welke mate? En wat voor effect heeft dat op jou?

Verminder stress met een minimalistische levensstijl • CherryCharlie.nl

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.